Τουρκία: Παραιτήθηκε για διαφθορά ο πρόεδρος της Ερυθράς Ημισελήνου

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου Κερέμ Κινίκ, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο κατηγοριών και επικρίσεων για παράνομη πώληση σκηνών, που επρόκειτο να δοθούν δωρεάν στους σεισμόπληκτους στην πληγείσα από τον Εγκέλαδο νοτιοανατολική Τουρκία.

Την παραίτηση Κινίκ είχε ζητήσει η αντιπολίτευση μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά τελικά υποβλήθηκε δύο ημέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε μάλιστα τη δυσαρέσκειά του μετά την αποκάλυψη σχετικά με την πώληση σκηνών από την Ερυθρά Ημισέληνο: «Αυτό το θέμα με έχει στενοχωρήσει σοβαρά. Η Ερυθρά Ημισέληνος δεν μπορεί να πουλάει σκηνές», είπε ο Ερντογάν.

Ο Κινίκ είχε αρνηθεί πεισματικά να παραιτηθεί όταν κλήθηκε για εξηγήσεις στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Διερεύνησης τον περασμένο Μάρτιο. «Αν παραιτηθεί ο πρόεδρος της Ερυθράς Ημισελήνου, το έργο της σταματά και δημιουργείται μια χαοτική κατάσταση», είχε πει ο Κινίκ, ισχυριζόμενος ότι δεν γνώριζε για την πώληση σκηνών.

Ο Κινίκ είχε ισχυριστεί μάλιστα ότι οι κατηγορίες εναντίον του προήλθαν από τους Γκιουλενιστές.