Ελληνικός Χρυσός: Εν αναμονή εξελίξεων για τη χρηματοδότηση της επένδυσης στις Σκουριές

Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα για την επένδυση στο μεταλλείο των Σκουριών Χαλκιδικής προκειμένου, μετά και από την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία έχει υποβληθεί τον Δεκέμβριο, να ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση της επένδυσης.

Αυτό ανέφεραν πηγές της Ελληνικός Χρυσός, με αφορμή την επανεκκίνηση των εργασιών για την κατασκευή τριών κτιρίων στις Σκουριές που θα στεγάσουν τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου εμπλουτισμού που παραμένει εκτεθειμένος από το 2018 όταν σταμάτησαν οι εργασίες.

Οι ίδιες πηγές, σε σχέση με τη χρηματοδότηση της επένδυσης στις Σκουριές, ανέφεραν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το εγχώριο και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα καθώς και από funds του εξωτερικού χωρίς να αποκλείεται η λύση του στρατηγικού επενδυτή. Η επένδυση αφορά την κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού μεταλλεύματος, για την παραγωγή συμπυκνωμάτων χαλκού-χρυσού προς εξαγωγή σε εργοστάσια κατεργασίας.

«Η Ελληνικός Χρυσός παραμένει δεσμευμένη στην ανάπτυξη της επένδυσης που θα ξεκλειδώσει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, την τοπική κοινωνία και την ανάπτυξη καθώς στην πλήρη τους δυναμική, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας θα τοποθετήσουν τη χώρα ανάμεσα στις μεγαλύτερες παραγωγούς χρυσού και χαλκού στην Ευρώπη. Το τελευταίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην τρέχουσα συγκυρία και στην ανάγκη για την ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής παραγωγής σε κρίσιμες πρώτες ύλες για τη βιομηχανία. Τόσο ο χρυσός όσο και ο χαλκός βρίσκουν χιλιάδες εφαρμογές στη σύγχρονη βιομηχανική παραγωγή, με τον δεύτερο να θεωρείται ένα από τα μέταλλα της βιώσιμης ανάπτυξης λόγω της χρήσης του στις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση κ.α.», προσθέτουν και καταλήγουν:

«Η εξασφάλιση χρηματοδότησης και η οριστική επανεκκίνηση του συνόλου της επένδυσης θα ξεκλειδώσει πολλαπλά οφέλη για το κράτος, την κοινωνία και το περιβάλλον, όπως τη δημιουργία 3.000 ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, εκτιμώντας ότι 1.000 νέες θέσεις θα προστεθούν κατά το πρώτο έτος των κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές, αποτέλεσμα των 1,9 δισ. δολαρίων επιπλέον επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας».

Η επενδυτική συμφωνία με την κυβέρνηση που επικυρώθηκε πέρυσι προβλέπει επενδύσεις ύψους 1,9 δισ. ευρώ και 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης.