Γερμανία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων - Χαμηλά οι εμβολιασμοί

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται και οι χώρες ανακοινώνουν, η μία μετά την άλλη, ρεκόρ κρουσμάτων. Η Γερμανία ανέφερε 80.430 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό την Τετάρτη, τις υψηλότερες που καταγράφηκαν μέσα σε μια μέρα από την έναρξη της πανδημίας, καθώς η νέα παραλλαγή διασχίζει με ταχύτητα έναν πληθυσμό με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από ορισμένες άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ, στις 26 Νοεμβρίου, ήταν πάνω από 76.000.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία ανέρχεται πλέον σε 7.661.811. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε επίσης κατά 384 την Τετάρτη φτάνοντας τους 114.735.

Κάτι λιγότερο από το 75% του πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του COVID-19, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία από το Ινστιτούτο Robert Koch για μολυσματικές ασθένειες.

Το ποσοστό επίπτωσης των επτά ημερών, βασικό κριτήριο για τη λήψη αποφάσεων για την πολιτική του κορωνοϊού, έχει αυξηθεί σταθερά από την αρχή του έτους, φτάνοντας τα 407,5 κρούσματα ανά 100.000 άτομα την Τετάρτη, έναντι 387,9 την προηγούμενη ημέρα.

Ο Γερμανός ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες Λέιφ Έρικ Σάντερ δήλωσε στην DW την περασμένη εβδομάδα ότι είναι «δύσκολο να πει κανείς» εάν οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη χώρα θα περιορίσουν την αύξηση των λοιμώξεων λόγω της παραλλαγής του ιού όμικρον.

«Είναι προφανές ότι τα κρούσματα αυξάνονται», είπε, προσθέτοντας ότι είναι «σημαντικό να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».

«Πρόκειται για μια νέα παραλλαγή που εξαπλώνεται εξαιρετικά γρήγορα και δυστυχώς μολύνει επίσης άτομα που έχουν μολυνθεί στο παρελθόν και εμβολιασμένα άτομα, τουλάχιστον αυτά που έχουν κάνει μόνο δύο εμβόλια», είπε ο Σάντερ σε σχέση με το omicron. «Θα είναι πολύ, πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση, ειδικά στα νοσοκομεία και άλλες κρίσιμες υποδομές».

Σταδιακά πάντως πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της αντιμετώπισης της Covid-19 ως «ενδημικής». Η Ισπανία προτείνει η Covid-19 να αντιμετωπιστεί ως ενδημική νόσος, όπως και η γρίπη, και γίνεται η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα που αφήνει να εννοηθεί ότι θα μάθουμε να ζούμε με τον νέο κορωνοϊό. Είμαστε πολύ κοντά σε κάτι τέτοιο, δηλώνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ο Φάουτσι.

Η ιδέα σταδιακά κερδίζει έδαφος και θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία επαναξιολόγηση των κυβερνητικών στρατηγικών στην αντιμετώπιση του ιού. Ο Βρετανός υπουργός Εκπαίδευσης, Ναντίμ Ζαχάουι, δήλωσε για παράδειγμα στο BBC ότι και η Βρετανία «είναι σε μονοπάτι μετάβασης από το πανδημικό στο ενδημικό (καθεστώς)». Καθοριστικό ρόλο βεβαίως σε μία τέτοια περίπτωση θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν τα εμβόλια – όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της γρίπης.