Τρίτη, 14 Απριλίου, 2026
13.8 C
Athens

Θ. Βασιλακόπουλος: Σε υψηλά επίπεδα τα κρούσματα κορωνοϊού τον τελευταίο μήνα-Τι είπε για την «Pirola»

Εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον, έχουμε ένα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, έχουμε περίπου χίλιες εισαγωγές και δυστυχώς πενήντα νεκρούς περίπου κάθε εβδομάδα, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόδωρος Βασιλακόπουλος.

 

Όπως είπε: «Νομίζω ότι αυτό το οποίο συνέβη και ήταν μια ανάγκη ψυχολογική των ανθρώπων είναι όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη λήξη της πανδημίας χάρηκαν όλοι, αλλά πήραν το λάθος μήνυμα. Όταν κηρύσσεται η λήξη μιας πανδημίας, δεν σημαίνει ότι ο ιός εξαφανίζεται, εξαϋλώνεται. Σημαίνει ότι πάμε στην επόμενη φάση, την ενδημική, που πρέπει να μάθουμε για αρκετό χρονικό διάστημα, άγνωστο πόσο, να συμβιώνουμε με τον ιό. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάποιες φορές θα κάνει ο ιός εξάρσεις και κάποιες φορές θα κάνει υφέσεις. Όταν είμαστε σε μια έξαρση σχετική, θα πρέπει λίγο να αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας. Τώρα, εδώ και ένα μήνα τουλάχιστον, είμαστε σε ένα αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Έχουμε περίπου χίλιες εισαγωγές την εβδομάδα και δυστυχώς πενήντα νεκρούς περίπου κάθε εβδομάδα.

»Άρα τι πρέπει να κάνουμε όλοι μας; Πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας ώστε να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό. Και υπάρχουν δύο τρόποι που πρέπει να το κάνουμε αυτό. Ο ένας είναι όλοι μας να αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ που κάνουμε. Όταν έχουμε κάποιο σύμπτωμα ή κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο περιβάλλον μας με το οποίο έχουμε έρθει σε επαφή, πρέπει όλοι να κάνουμε δύο και τρία τεστ για να δούμε αν είμαστε θετικοί, γιατί αν είμαστε θετικοί και είμαστε νέοι, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας, να φορέσουμε μάσκα, να μην πάμε στο πάρτι του φίλου, να τους κολλήσουμε όλους ή όσους παραπάνω μπορούμε. 

Αν είμαστε όμως ηλικιωμένοι ή αν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες, πρέπει να διαγνώσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μπορούμε να είμαστε μέσα στο πρώτο πενθήμερο από τη διάγνωση, ώστε να μπορούμε να πάρουμε τα χάπια, τα αντιικά, που μειώνουν πάρα μα πάρα πολύ την πιθανότητα να πάμε στο νοσοκομείο.

Και βέβαια πλέον έχουμε και ένα πάρα πολύ σημαντικό όπλο – σύμμαχο το καινούργιο, το ολοκαίνουργιο εμβόλιο, το οποίο είναι με την ήδη δοκιμασμένη σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και δόσεις τεχνολογία του mRNA, αλλά είναι ολοκαίνουργιο, σχεδιασμένο να αντιμετωπίζει τα στελέχη που κυκλοφορούν σήμερατον Kraken δηλαδή που είναι το κυρίαρχο στέλεχος στην Ελλάδα».

Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει και ο Eris, υπάρχει και ο Αρκτούρος, αλλά το κύριο, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ο Kraken[…] Έχουμε και καμιά ογδονταριά κρούσματα από τον Pirola. Μόνο που αυτά τα 80 κρούσματα τα έχουμε εδώ και δύο – τρεις μήνες.

Δεν είναι το πρόβλημα ο Pirola, έχει εμφανιστεί αρκετό καιρό, δεν έχει επικρατήσει σχεδόν πουθενάΆρα χρειάζεται μια εγρήγορση, αλλά όχι φόβος. Αυτό όμως που χρειάζεται είναι να εκμεταλλευτούμε το ότι υπάρχει το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό, άρα κανείς δεν θα αντιδράσει γιατί υπάρχει υποχρεωτικότητα. Πρέπει να το κάνουν απαραίτητα, για το καλό τους εννοώ, όσοι είναι ηλικιωμένοι και όσοι είναι ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες γιατί έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα και βεβαίως έχει ένδειξη για όλες τις ηλικίες πάνω από 6 μηνών και όσοι περισσότεροι το κάνουν τόσο καλύτερα είναι».

Τι είπε για τα τεστ

«Αυτό το τεστ, το αντιγονικό που κάνουμε χρειάζεται να έχει μια συγκεκριμένη συγκέντρωση ποσότητα ο ιός για να βγει θετική. Όταν ξεκινάμε τη νόσο στην αρχή αυτό δεν βγαίνει θετικό. Αν κάνατε το μοριακό τεστ θα έβγαινε πολύ πιο γρήγορα. Τίποτα δεν βγαίνει αμέσως. Αν υπάρχουν δύο ή τρεις ιοί στο αναπνευστικό σας δεν θα βγει θετικό. Πολλαπλασιάζεται ο ιός όσο αυξάνεται η συγκέντρωση και η πιθανότητα το τεστ να βγει θετικό αυξάνεται. Και βεβαίως κάθε φορά που κάνουμε ένα μπορεί να μην έχουμε πάρει και τέλεια το δείγμα, μπορεί να μη λειτούργησε τέλεια το τεστ, γι’ αυτό και ποτέ ένα και μόνο ένα τεστ δεν μας εξασφαλίζει ότι δεν έχουμε νόσο εκτός αν βγει με τη μία θετικό, οπότε είμαστε σίγουροι ότι ναι, έχουμε νόσο».

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Βασιλακόπουλου στο βίντεο που ακολουθεί:

Ροή Ειδήσεων

Ραντεβού με την ιστορία η ΑΕΚ

Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για την ΑΕΚ....

Αγνοούνται επτά ποδοσφαιριστές από την Ερυθραία

Επτά παίκτες από την Ερυθραία αγνοούνται μετά από έναν...

Τελευταία εκτός έδρας «εμπόδια» για τους «αιώνιους» στο… δρόμο για τα πλέι οφ

Τους τελευταίους εκτός έδρας αγώνες τους στην κανονική περίοδο...

Κλιμακώνεται η ένταση στον Λίβανο, νεκρός σύμβουλος του ηγέτη της Χεζμπολάχ – Απειλές Τραμπ αν αποτύχει η ειρηνευτική διαδικασία με το Ιράν

ΗΠΑ και Ιράν ετοιμάζονται για ειρηνευτικές συνομιλίες στο Πακιστάν, την ώρα που...

«Ανάσα» για τον Μόρνο: Βυθίστηκε ξανά το «χωριό-φάντασμα» Κάλλιο – Η θεαματική άνοδος των αποθεμάτων νερού

Μια εντυπωσιακή, όσο και ανακουφιστική ανατροπή σκηνικού καταγράφεται τους...

Σχετικά Άρθρα

Δημοφιλείς Κατηγορίες