Συμφωνία Διαστημικής Συνεργασίας υπέγραψαν ΗΠΑ και Ιαπωνία

Χθες υπεγράφη μνημόνιο Διαστημικής Συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν χθες στα γραφεία της NASA Συμφωνία Διαστημικής Συνεργασίας, προσδιορίζοντας ένα κοινό μέλλον στον απέραντο ορίζοντα ευκαιριών που προσφέρει το αχανές Διάστημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony J. Blinken και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Hayashi Yoshimasa, υπέγραψαν τη συμφωνία εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, αντίστοιχα.

«Το μέλλον του διαστήματος είναι συνεργατικό», είπε ο Blinken. «Μέσω αυτής της συμφωνίας, τα έθνη μας ενίσχυσαν τη συνεργασία τους στο διάστημα και εδώ στη Γη. Θα πάμε πιο μακριά και θα μάθουμε ακόμα περισσότερα μαζί», πρόσθεσε.

Η υπογραφή αποτελεί το αποκορύφωμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Kishida Fumio στην Ουάσιγκτον, την πρώτη του από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021.

«Περιμένω από αυτή τη συμφωνία να προωθήσει δυναμικά τη διαστημική συνεργασία Ιαπωνίας-ΗΠΑ και να επεκτείνει τους τομείς συνεργασίας για τη συμμαχία Ιαπωνίας-ΗΠΑ, η οποία είναι ισχυρότερη από ποτέ», δήλωσε ο Kishida.

Η NASA και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας οριστικοποίησαν μια προηγούμενη συμφωνία τον Νοέμβριο του 2022, επιβεβαιώνοντας τη συνεισφορά της Ιαπωνίας στην αποστολή Gateway ως μέρος μιας δέσμευσης για μακροπρόθεσμη συνεργασία για τη σεληνιακή εξερεύνηση με τη NASA στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis. Η Ιαπωνία ήταν επίσης ένας από τους αρχικούς υπογράφοντες τις Συμφωνίες της Άρτεμις.