Διαδραστικός χάρτης: Βρες το πιο διάσημο πρόσωπο από την πόλη σου

Εναν παγκόσμιο χάρτη ο οποίος περιλαμβάνει τα ονόματα των προσωπικοτήτων με επιρροή, αντί για τους συνήθεις τίτλους πόλεων και χωρών σχεδίασε ένας γεωγράφος.

Στον χάρτη αντί για τα ονόματα πόλεων και περιοχών εμφανίζονται διάσημοι αθλητές, αρχαίοι φιλόσοφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες ακόμη και διαβόητοι εγκληματίες, που έχουν γεννηθεί στην συγκεκριμένη πόλη-περιοχή.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της Mapbox ο ερευνητής Topi Tjukanov σχεδίασε τον χάρτη που βασίζεται σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο στο περιοδικό Nature.

Στόχος της μελέτης που έγινε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού ήταν να υπολογίσουν την αναγνωρισιμότητα ενός προσώπου με βάση πληροφορίες που συλλέχθηκαν κυρίως από τη Wikipedia και το Wikidata.

«Ένα νέο σκέλος της βιβλιογραφίας στοχεύει στη δημιουργία της πιο ολοκληρωμένης και ακριβούς βάσης δεδομένων αξιόλογων ατόμων», είπε η ερευνητική ομάδα, σύμφωνα με το nypost.

«Συλλέγουμε τεράστιο όγκο δεδομένων από διάφορες εκδόσεις της Wikipedia και των Wikidata.».

Βέβαια, επειδή οι αρχικές πληροφορίες συλλέχθηκαν από μη αξιόπιστες πηγές από διάφορες εκδόσεις της Wikipedia και των Wikidata, τα αποτελέσματα σε πολλές περιοχές είναι αμφιλεγόμενα.

Στην Ελλάδα, στην περιοχή της Αττικής και ιδιαίτερα της Αθήνας παρουσιάζονται αρχαίοι φιλόσοφοι όπως ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης, ο Σοφοκλής και ο Αριστοφάνης. Στη Θεσσαλονίκη με έντονα γράμματα φαίνεται ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ στην γενικότερη περιοχή της Μακεδονίας φαίνεται το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ κατατάσσεται ως το πιο διάσημο πρόσωπο στην περιοχή της Νέας Υόρκης, ενώ ο Κλιντ Ίστγουντ, η Μέριλιν Μονρόε και η Σερ είναι οι πιο γνωστοί άνθρωποι στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τον χάρτη.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα ονόματα των προσωπικοτήτων σε κάθε χώρα

https://tjukanovt.github.io/notable-people