Neom: Η High-tech πόλη των 500 δισεκατομμυρίων που ετοιμάζεται στη Σαουδική Αραβία - Ένας φουτουριστικός παράδεισος

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διαδόχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, σχεδιάζει την ανέγερση των μεγαλύτερων κτιρίων στον κόσμο σε ένα τμήμα της χώρας εξαιρετικά αραιοκατοικημένο, στο πλαίσιο ενός νέου αναπτυξιακού έργου -συνολικής αξίας 500 δισ. δολαρίων- υπό την ονομασία Neom.

Ήταν το 2017 όταν ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ανακοίνωνε το όραμά του για έναν πρωτόγνωρο σε μέγεθος τεχνολογικό παράδεισο. Η θηριώδης πόλη των 26.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας αποτελεί την κορωνίδα του πριγκιπικού Οράματος 2030.

Η Neom θα επιστρατεύει νέες τεχνολογίες για τη δημιουργία τεχνητών νεφών, ώστε να έχει πολύ περισσότερες βροχοπτώσεις απ’ όσες συμβαίνουν φυσικά στην έρημο. Και θα έχει το «κορυφαίο εκπαιδευτικό σύστημα του κόσμου», με τα μαθήματα να διδάσκονται από δασκάλους ολογράμματα.

Ο κάτοικος της Neom θα έχει επίσης στη διάθεσή του περισσότερες και καλύτερες ανέσεις από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη. Ακόμα και περισσότερα αστέρια Michelin ανά κάτοικο θα έχει η πόλη στα εστιατόριά της.

Η ανέγερση του «The Line», όπως είναι γνωστή η γραμμική πόλη χωρίς αυτοκίνητα που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά του Neom, μπορεί να κοστίσει έως και 200 δισ. δολάρια, όπως ανέφερε ο πρίγκιπας πέρυσι, προτού αλλάξει το σχέδιο και συμπεριλάβει σε αυτό την κατασκευή γιγαντιαιών οριζόντιων κτιρίων.

Για το σχεδιασμό του «The Line» η Neom συνεργάστηκε με μια αρχιτεκτονική εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια τη Morphosis, σύμφωνα με νυν και πρώην εργαζόμενους στο έργο. Η Morphosis -που ιδρύθηκε από τον Thom Mayne, ο οποίος ήταν γνωστός ως «το κακό παιδί» της αμερικανικής αρχιτεκτονικής- δεν δέχθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Τα κτίρια θα είναι «διαφορετικού ύψους», προσαρμοζόμενα στο τοπίο, με το τελικό τους μέγεθος να καθορίζεται από μηχανικές εκτιμήσεις και τις παραμέτρους του έδαφους, δήλωσε ο CEO της Neom, Ναντίμ Αλ- Νασρ.

Στη Μέση Ανατολή βρίσκεται ήδη το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, το Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι. Πολύ πριν από την άνοδο στην εξουσία του πρίγκιπα Μοχάμεντ, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Γουαλίντ μπιν Ταλάλ είχε ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή του υψηλότερου κτιρίου στον κόσμο κοντά στην Τζέντα. Η ανέγερση του εν λόγω ουρανοξύστη δεν έχει ολοκληρωθεί.