Διάστημα: Νέες ενδείξεις ότι υπάρχουν γαλαξίες χωρίς σκοτεινή ύλη

Μία διεθνής ομάδα αστρονόμων δεν βρήκε καθόλου ίχνη σκοτεινής ύλης στον γαλαξία AGC 114905. Αυτό ενισχύει την πεποίθηση ότι παραδόξως φαίνεται ότι στο σύμπαν  υπάρχουν γαλαξίες που δεν περιέχουν αυτή την μυστηριώδη μορφή αόρατης ύλης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πάβελ Μανσέρα Πίνια του Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν και του Αστεροσκοπείου ASTRON της Ολλανδίας, οι οποίοι θα κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (προς το παρόν έκαναν προδημοσίευση στο arXiv), αφιέρωσαν 40 ώρες λεπτομερών παρατηρήσεων με ένα άκρως εξελιγμένο τηλεσκόπιο στον συγκεκριμένο γαλαξία, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 250 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη και έχει περίπου το μέγεθος του δικού μας γαλαξία (αλλά περιέχει χίλιες φορές λιγότερα άστρα). Όμως δεν κατάφεραν να ανιχνεύσουν το παραμικρό ίχνος σκοτεινής ύλης.

Η κυρίαρχη επιστημονική θεωρία είναι μέχρι στιγμής ότι όλοι οι γαλαξίες μπορούν να υπάρξουν μόνο αν συγκρατούνται από τη σκοτεινή ύλη και τη βαρυτική «συγκολλητική» δύναμή της. Οι ίδιοι ερευνητές στο παρελθόν είχαν ανακαλύψει έξι γαλαξίες με ελάχιστη έως καθόλου σκοτεινή ύλη, αλλά η επιστημονική κοινότητα εμφανίστηκε διστακτική να αποδεχτεί την ανακάλυψη, θεωρώντας ότι έχουν γίνει λανθασμένες μετρήσεις. Όμως οι νέες πιο εξονυχιστικές παρατηρήσεις, οι οποίες για μια ακόμη φορά δεν βρήκαν σκοτεινή ύλη, φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στο σύμπαν.

«Συνέβη αυτό που περιμέναμε και ελπίζαμε, καθώς επιβεβαιώνονται οι προηγούμενες μετρήσεις μας. Βέβαια παραμένει το πρόβλημα ότι η θεωρία προβλέπει πως πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει σκοτεινή ύλη στον γαλαξία AGC 114905, όμως οι παρατηρήσεις μας λένε ότι δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα, η απόκλιση ανάμεσα στη θεωρία και στην παρατήρηση έγινε πλέον ακόμη μεγαλύτερη», δήλωσε ο Πίνια.

Οι αστρονόμοι εξετάζουν ήδη έναν δεύτερο γαλαξία με προσοχή και αν πάλι δεν παρατηρήσουν έμμεσα την «υπογραφή» της σκοτεινής ύλης σε αυτόν, τότε θα ενισχύσουν περαιτέρω την «αιρετική» θεωρία ότι όντως μπορούν να υπάρξουν γαλαξίες χωρίς σκοτεινή ύλη.