Ο κόσμος του Facebook γίνεται Metaverce – Το νέο σύμπαν του Zuckerberg & η έννοια «Meta»

Το Facebook αλλάζει όνομα και γίνεται Meta, συντομογραφικά, ολογράφως Metaverce, ένα είδος μετασύμπαντος δηλαδή. Ο Marc Zuckerberg επέλεξε δε, την ελληνική λέξη «Μετά» για να δείξει ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν»…

Επιχειρεί έτσι να αποσυνδέσει την ταυτότητά του από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που δέχτηκε σκληρή κριτική για τοξικό περιεχόμενο, ενώ δηλώνει έτοιμη να στραφεί σε μια πλατφόρμα που θα εστιάσει στην εικονική πραγματικότητα.

Meta: Με το βλέμμα… μετά το Facebook

«Το ‘metaverse’ είναι το επόμενο σύνορο, είπε ο Mark Zuckerberg στην παρουσίαση της νέας προσπάθειας. «Από τώρα θα είμαστε πρώτοι στο metaverse, όχι στο Facebook».

Η εταιρεία δήλωσε ότι η μετοχή θα αρχίσει να τελεί υπό διαπραγμάτευση με το νέο όνομα και ticker το MVRS από την 1η Δεκεμβρίου. Ο ίδιος ο Zuckerberg, το προανήγγειλε πανηγυρικά με ένα Hello Meta σε ανάρτησή του στο δημιούργημά του Facebook, που αλλάζει συνεχώς, αλλά πλέον και μετονομάζεται.

Ο Ζάκερμπεργκ φιλοδοξεί το Facebook να μείνει στην ιστορία ως κάτι περισσότερο από μέσο κοινωνικής δικτύωσης (με όλες τις επικρίσεις που έχει δεχτεί), ως βασικός δημιουργός του “metaverse”. Ο ίδιος είχε δηλώσει στο Verge τον Ιούλιο ότι «θα αλλάξουμε έτσι ώστε οι άνθρωποι να μη μας βλέπουν πρωτίστως ως μια εταιρεία social media αλλά ως μια εταιρεία metaverse».

Μετά το Facebook, το Meta: Το Rebranding και τα σχέδια του Mark Zuckerberg για το Metaverse | Ολύμπιο Βήμα

Είχε προηγηθεί η ριζική αναδιάρθωση της Google το 2015, η οποία μπήκε κάτω από την «ομπρέλα» μιας μητρικής εταιρείας, της Alphabet, εν μέρει για να σηματοδοτήσει ότι είναι πια κάτι πολύ περισσότερο από μια μηχανή αναζήτησης.

Όσο για το metaverse, που ούτως ή άλλως αναμένεται να αναπτυχθεί στο μέλλον, είναι ένας όρος που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Νιλ Στέφενσον, για να περιγράψει έναν εικονικό κόσμο όπου οι άνθρωποι δραπετεύουν από έναν δυστοπικό κόσμο.