Απολαύστε τη μαγευτική δακτυλιοειδή έκλειψη Ηλίου (Εικόνες & Video)

Το μαγευτικό θέαμα μίας σπάνιας δακτυλιοειδούς ηλιακής έκλειψης, απολαμβάνουν σήμερα Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, εκατομμύρια κάτοικοι του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη μας.

Πρόκειται για μια ετήσια έκλειψη του Ήλιου, κατά την οποία η Σελήνη καλύπτει το πρόσωπο του άστρου μας, αλλά δεν μπλοκάρει εντελώς το φως που αυτό εκπέμπει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, ενώ το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης.

 

Πού θα είναι ορατή η έκλειψη

Αν και η περισσότερη «δράση» περιορίζεται στον Αρκτικό Ωκεανό, όπου ζουν ελάχιστοι, ωστόσο πολλοί κάτοικοι του πλανήτη μας απολαμβάνουν το θέαμα μια μερικής έκλειψης, όπου το φεγγάρι φαίνεται θαρρείς και…  «τρώει» ένα κομμάτι του ηλιακού δίσκου.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-06/Trafalgar-square-London-solar-eclipse.jpg.webp?itok=MZpDG3b8

Το μονοπάτι πλήρους ορατότητας καλύπτει την Αλάσκα, τον Καναδά, τη δυτική Γροιλανδία και την ανατολική Ρωσία, ενώ η έκλειψη θα είναι μερικά ορατή κατά περίπου 40% από τις ΗΠΑ και μέρος της Ευρώπης, όχι όμως από την Ελλάδα.

Σήμερα η δακτυλιοειδής ή μερική έκλειψη του Ήλιου - Το φεγγάρι θα μπλοκάρει μερικώς τον ήλιο (βίντεο)

έκλειψη ηλίου | in.gr

Έκλειψη ηλίου: Σε ποια σημεία του πλανήτη θα γίνει ορατή - eretikos.gr

Το σημείο του πλανήτη Γη, που θα απολαύσει τη μεγαλύτερη διάρκεια του φαινομένου – σχεδόν τετραπλάσια – εντοπίζεται στα Στενά Νάρες που χωρίζουν το καναδέζικο αρχιπέλαγος από τη Γροιλανδία.

Σήμερα η δακτυλιοειδής ή μερική έκλειψη του Ήλιου - Το φεγγάρι θα μπλοκάρει μερικώς τον ήλιο (βίντεο)

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-06/Solar-eclipse-map-2021-06-10.jpg.webp?itok=6geILZC7

Η ηλιακή έκλειψη θα ξεκινήσει με την ανατολή του ηλίου γύρω στις 09:49 GMT στο Οντάριο του Καναδά και θα συνεχιστεί στο βόρειο κομμάτι του πλανήτη μας περριλαμβανομένου του Βόρειου Πόλου για να καταλήξει πάνω από τη ρωσική Άπω Ανατολή κατά το ηλιοβασίλεμα στις 11:33 GMT.

Δείτε την ηλιακή έκλειψη:

Δεν είναι όλες οι εκλείψεις ολικές, αφού η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι απόλυτα κυκλική, αλλά ελλειπτική. Η απόσταση του φεγγαριού από τον πλανήτη μας κυμαίνεται από περίπου 356.500 χλμ μέχρι 406.700 χλμ και σ’ αυτή τη διαφορά οφείλεται η φαινόμενη διακύμανση κατά 13% του μεγέθους της Σελήνης.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-06/Baltimore.jpg.webp?itok=Bs6JPDsr

Αν η τελευταία καλύψει τον Ήλιο στο εγγύτερο σημείο της τροχιάς της, μπλοκάρει εντελώς κάθε ίχνος του ηλιακού φωτός για λίγα λεπτά επειδή τα δύο ουράνια σώματα φαίνονται να έχουν το ίδιο ακριβώς μέγεθος. Αλλά αν η Σελήνη καλύψει τον Ήλιο στο απόγειο της τροχιάς της, όπως τώρα, δεν μπλοκάρει εντελώς τον ηλιακό δίσκο με αποτέλεσμα να σχηματίζεται το «δαχτυλίδι της φωτιάς».

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-06/New-York-solar-eclipse-2021-06-10.jpg.webp?itok=WsY8A5Sx

Η επόμενη δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου 2023, ενώ στις 8 Απριλίου 2024 θα υπάρξει ολική έκλειψη Ηλίου.