Από... «άτακτο πελάτη» το διεθνές Black Out στο Internet

“Το πρόβλημα προκλήθηκε από κάποιο σφάλμα λογισμικού (bug) όταν ένας από τους πελάτες της άλλαξε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού του”, ανακοίνωσε η Fastly, η εταιρεία cloud computing που ευθύνεται για την τεράστια βλάβη, το παγκόσμιο Black Out, συγκεκριμένα, που συνέβη την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021, στους ιστότοπους πολλών μεγάλων και διεθνούς φήμης  ειδησεογραφικών μέσων,  σε όλο τον κόσμο.

Η χθεσινή παγκόσμια βλάβη, που επηρέασε ακόμη και τον ιστότοπο του Λευκού Οίκου και της βρετανικής κυβέρνησης, προκάλεσε ερωτήματα για την εξάρτηση του διαδικτύου από λίγες μόνο εταιρείες.

Σημειώνεται ότι οι ιστοσελίδες πολλών μεγάλων μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων αυτές των εφημερίδων The Guardian, Financial Times, The New York Times, Le Monde, καθώς και του Bloomberg News, του CNN και του BBC τέθηκαν για κάποιο διάστημα εκτός λειτουργίας σε όλο τον πλανήτη. Παράλληλα προβλήματα υπήρξαν και στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου, αλλά και στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης.

Παγκόσμιο Blackout στο Internet: Ό,τι πρέπει να ξέρετε | Crisismonitor.gr

 

«Η βλάβη ήταν ευρεία και σοβαρή και λυπούμαστε πραγματικά για τις επιπτώσεις της στους πελάτες μας και σε όσους βασίζονται σε αυτούς», επεσήμανε η Fastly σε ανάρτησή της την οποία υπογράφει ο Νικ Ρόκγουελ, ανώτερο στέλεχος της εταιρείας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη για το πρόβλημα αυτό.

Η Fastly τόνισε ότι θα εξετάσει και θα δώσει εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους δεν εντόπισε το σφάλμα του λογισμικού στη διάρκεια των ελέγχων που διεξήγαγε.

Η εταιρεία εξήγησε ότι το bug βρισκόταν σε μια ενημέρωση λογισμικού που έστειλε στους πελάτες της στις 12 Μαΐου και ενεργοποιήθηκε όταν ένας από τους πελάτες της έκανε αλλαγές στις ρυθμίσεις, προκαλώντας τη δυσλειτουργία του προγράμματος η οποία επηρέασε το 85% του δικτύου της Fastly.

Η εταιρεία εντόπισε το πρόβλημα ένα μόλις λεπτό αφότου αυτό εκδηλώθηκε και συγκεκριμένα στις 12:47 ώρα Ελλάδας, ενώ οι έμπειροι τεχνικοί της, κατόρθωσαν να το επιλύσουν σε λιγότερο από μία ώρα, στη 13:27. «Μέσα σε 49 λεπτά το 95% του δικτύου μας λειτουργούσε κανονικά», ανακοίνωσε η Fastly.