Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος σπειροειδής γαλαξίας: Σε απόσταση 12,4 δισ. ετών φωτός!

Ο αρχαιότερος και πιο μακρινός σε εμάς γαλαξίας του σύμπαντος βρίσκεται σε απόσταση περίπου 12,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, μόλις 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια μετά την αρχική «Μεγάλη Έκρηξη» (Μπιγκ Μπανγκ) της ίδιας της δημιουργίας του σύμπαντος δηλαδή.

Πλέον δεν αποτελεί άγνωστο πεδίο για την επιστήμη της αστρονομίας, καθώς μία ομάδα Ιαπώνων αστρονόμων ανακοίνωσε ότι όντως ανακάλυψε τον αρχαιότερο και μακρινότερο γαλαξία με σπειροειδή μορφολογία, παρόμοια δηλαδή με του δικού μας γαλαξία.

Επιστήμονες ανακάλυψαν πανάρχαιους γαλαξίες που ανατρέπουν τις θεωρίες για  το πρώιμο Σύμπαν | LiFO

Ο BRI 1335-0417, όπως ονομάστηκε, ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου ALMA στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και η μάζα του εκτιμάται ότι είναι περίπου ίδια με εκείνη του δικού μας σπειροειδούς γαλαξία, καθώς ο γαλαξίας βρισκόταν σε φάση έντονης γέννησης άστρων.

Η σπειροειδής δομή του εκτείνεται σε απόσταση περίπου 15.000 ετών φωτός από το γαλαξιακό κέντρο του, κάτι που υποδηλώνει ότι έχει περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους του δικού μας γαλαξία.

Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος σπειροειδής γαλαξίας του Σύμπαντος | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ  | iefimerida.gr

Σύμφωνα δε, με τον επικεφαλής ερευνητή Τακαφούμι Τσουκούι του Πανεπιστημίου Sokendai, «για έναν γαλαξία του πρώιμου σύμπαντος, ο BRI 1335-0417 ήταν ένας γίγαντας».

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανακοίνωσαν ότι η ανακάλυψη ενός σπειροειδούς γαλαξία σε τόσο πρώιμη φάση του σύμπαντος εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τη δημιουργία των γαλαξιών αυτής της μορφής. Οι σπειροειδείς γαλαξίες αποτελούν έως το 70% των γαλαξιών στο σύμπαν.

Όμως, όσο μακρύτερα στον χώρο και στον χρόνο πηγαίνει κανείς τόσο σπανίζει η παρουσία τους.