Μήπως δεν εξαφάνισε αστεροειδής τους δεινοσαύρους;

Είναι γνωστό ότι η κυρίαρχη άποψη στους επιστημονικούς κύκλους για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων από τη γη είναι ότι ο πλανήτης χτυπήθηκε από αστεροειδή. Ωστόσο, κατά καιρούς, εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας έχουν εκφράσει επιφυλάξεις γι’ αυτή την θεωρία.

Αυτή τη φορά, νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που συνδύασε πειράματα και υπολογιστικές προσομοιώσεις, υποστηρίζει ότι αποκλείεται οι δασικές πυρκαγιές που προκλήθηκαν παγκοσμίως εξαιτίας του αστεροειδούς, να ήταν τόσο μεγάλες, που να μην άφησαν δεινόσαυρο ζωντανό.

Η διαδεδομένη θεωρία λέει ότι από το σημείο της πρόσκρουσης πυροδοτήθηκαν φωτιές που μετά κάλυψαν όλο τον πλανήτη και έκαψαν σχεδόν όλη τη βλάστηση, μέσα σε μια κόλαση φωτιάς. Η συνέπεια ήταν οι δεινόσαυροι είτε να καούν άμεσα, είτε να μείνουν χωρίς τροφή και να πεθάνουν στη συνέχεια. Όμως τα πειράματα, που έκαναν ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Κλερ Μπέλτσερ του Πανεπιστημίου του Έξετερ, δημιουργούν αμφιβολίες για την ορθότητα αυτής της υπόθεσης, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Έξετερ, Εδιμβούργου και University College Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Βρετανικής Γεωλογικής Εταιρείας “Journal of Geological Society”, σύμφωνα με τη βρετανική «Independent» και το “New Scientist”, χρησιμοποίησαν ένα θερμικό κλίβανο για να μελετήσουν τις επιπτώσεις που θα είχε ένα κύμα θερμότητας στα φυτά και στα ζώα.

Το συμπέρασμα είναι ότι -σύμφωνα και με τις προσομοιώσεις σε υπολογιστή- οι θερμοκρασίες που εκτιμάται ότι αναπτύχθηκαν κατά την πρόσκρουση του αστεροειδούς (γύρω στους 500 βαθμούς Κελσίου), θα κράτησαν πολύ λίγο (το πολύ ένα λεπτό) και δεν θα ήσαν σε θέση να πυροδοτήσουν μια κόλαση φωτιάς σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά θα είχαν προκαλέσει καταστροφές το πολύ σε τοπικό επίπεδο.

Οπότε. “αν υπήρξαν πυρκαγιές, θα ήσαν τοπικές μάλλον, παρά παγκόσμιες», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας.