Καλιφόρνια: Το πρώτο ρομπότ-ψήστης έπιασε δουλειά σε φαστφουντάδικο! (βίντεο)

Σε φαστφουντάδικο της αμερικανικής αλυσίδας CaliBurger στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια έπιασε δουλειά το πρώτο ρομπότ-ψήστης. Πρόκειται για ένα μονόχειρα ψήστη, πλήρους απασχόλησης, με ατσάλινο χέρι, το οποίο δεν καίγεται.

Ο «Φλίπι» (Flippy) έχει φτιαχτεί από την αμερικανική εταιρεία ρομποτικής Miso Robotics. Βέβαια τα ρομπότ αυτά εντείνουν την ανεργία, αλλά σύμφωνα με την εταιρία έχουν φτιαχτεί για να δουλεύουν παράλληλα με τους ανθρώπους και να κάνουν τις συνθήκες εργασίας στην κουζίνα πιο ασφαλείς.

Ο «έξυπνος» ρομποτικός βραχίονας έξι αξόνων που καταλήγει σε μια σπάτουλα έχει τη δυνατότητα να ψήνει περίπου 150 μπέργκερ την ώρα, ενώ διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη ώστε να καταλαβαίνει πότε το μπέργκερ είναι έτοιμο. Αμέσως μόλις ψηθεί, το αφαιρεί από το γκριλ, το τοποθετεί στα ψωμάκια και ειδοποιεί με σχετικό σήμα τους «συναδέλφους» του για τα υπόλοιπα, δηλαδή για να προσθέσουν εκείνοι το τυρί, τη ντομάτα και τα λοιπά.

Τέτοιου είδους ρομπότ δεν παραπονιούνται για τις συνθήκες εργασίας και είναι ανοιχτά σε υπερωρίες. Μάλιστα η αλυσίδα CaliBurger που προσέλαβε τον «Φλίπι» επεξεργάζεται την ιδέα να «προσλάβει» άλλους 50 ρομποτικούς ψήστες για τα καταστήματά της.

Ο «Φλίπι» δέχεται τις παραγγελίες ηλεκτρονικά ενώ διαθέτει και ειδικό λογισμικό για να καταλάβει κάθε είδος κρέατος και αν αυτό έχει ψηθεί όπως πρέπει. Για να τα γίνουν όλα αυτά χρησιμοποιεί αισθητήρες και κάμερες κανονικής και θερμικής όρασης.

Το ρομπότ αυτό μπορεί να καθαρίσει μόνο του, τόσο την σπάτουλά του όσο και την επιφάνεια του γκριλ. Το ρομπότ μπορεί να εγκατασταθεί στον πάγκο του μέσα σε πέντε μόνο λεπτά και επίσης μπορεί εύκολα να μετακινηθεί σε άλλη θέση εργασίας με ροδάκια.

«Η κουζίνα του μέλλοντος θα έχει πάντα ανθρώπους, αλλά θα δουλεύουν μαζί με τα ρομπότ. Η τεχνολογία μας δεν αποσκοπεί στο να αντικαταστήσει θέσεις εργασίας. Βλέπουμε τον ‘Φλίπι’ απλώς σαν ένα τρίτο χέρι» δήλωσε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Miso Robotics Ντέηβιντ Ζίτο.