Αστρονόμος προειδοποιεί: Τα ρομπότ θα εξαλείψουν την ανθρωπότητα

Μπορεί για τους περισσότερους να φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως για τον αστρονόμο και κοσμολόγο, Μάρτιν Ρις, η εξάλειψη της ανθρωπότητας από τα ρομπότ, αποτελεί αναπόφευκτη μοίρα για το ανθρώπινο είδος.

Σύμφωνα με τον Ρις, η «εποχή της ανθρωπότητας» αποτελεί μια μεταβατική εποχή ανάμεσα στην οργανική ζωή και την εποχή των μηχανών, ενώ βάσει των προβλέψεών θα κυριαρχούν για πολλά δισεκατομμύρια χρόνια στην μετά-ανθρώπινη εποχή.

«Εικάζω πως αν εντοπίσουμε σημάδια εξωγήινης νοημοσύνης, δεν θα έχει καμία σχέση με εμάς. Θα είναι κάποιου είδους ηλεκτρονική οντότητα», τόνισε ο διάσημος αστρονόμος, ενώ συμπλήρωσε πως: «Η περίοδος της οργανικής νοημοσύνης είναι μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην αρχέγονη ζωή και την μακρά εποχή των μηχανών. Εξαιτίας του ότι τέτοιοι πολιτισμοί αναπτύσσονται σε διαφορετικές κλίμακες είναι εξαιρετικά απίθανο να συναντήσουμε νοήμονα ζωή στο ίδιο στάδιο ανάπτυξης με εμάς. Το πιθανότερα είναι η ζωή αυτή να είναι είτε απείρως πιο απλή είτε να είναι σε στάδιο ηλεκτρονικής νοημοσύνης».

Όπως υποστήριξε ο κ. Ρις, ακόμα κι αν οι άνθρωποι καταφέρουν να ταξιδέψουν ακόμα βαθύτερα στο διάστημα, δεν θα καταφέρουν ποτέ να ταξιδέψουν σε άλλους κόσμους. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του: «Τα ταξίδια είναι πολύ μεγάλα για θνητά μυαλά και σώματα. Αν είσαι αθάνατος, ωστόσο, αυτές οι αποστάσεις θα είναι λιγότερο τρομακτικές. Για αυτό αυτά τα ταξίδια θα γίνουν από ρομπότ και όχι από εμάς».