Έντεκα τεχνολογικά επιτεύγματα της NASA που χρησιμοποιούμε καθημερινά

Από τη στιγμή που ο άνθρωπος ονειρεύτηκε να πετάξει στο διάστημα, μέχρι την ημέρα που ο Άρμστρονγκ πάτησε στο φεγγάρι, χρειάστηκε να γίνουν δεκάδες μελέτες και να ανακαλυφθούν πρακτικά αντικείμενα και υλικά που αν και ουρανοκατέβατα, σήμερα είναι αναντικατάστατα σε μια σειρά από καθημερινές συνήθειες.

Το ήξερες πως τα σιδεράκια που χρησιμοποιούν οι ορθοδοντικοί έχουν λίγη από την τεχνολογία της ΝΑΣΑ; Φανταζόσουν ποτέ ότι το γεγονός πως κρατάς σήμερα ασύρματα εργαλεία και μηχανήματα, οφείλεται στους φουσκωτούς ανθρώπους με τη στολή του διαστήματος; 11 τεχνολογικές ανακαλύψεις και επιτεύγματα που προέκυψαν από την ανθρώπινη αναζήτηση του διαστήματος…

1. Κατεψυγμένα τρόφιμα σε κενό αέρος

Πρόκειται για μια καινοτομία που χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τη ΝΑΣΑ προκειμένου να μειωθεί το βάρος των τροφίμων που αποθήκευαν στις διαστημικές αποστολές. Με τον τρόπο αυτό διατηρούνταν τα θρεπτικά συστατικά των τροφών κατά 98%, ενώ το βάρος του μειωνόταν στο 20% του αρχικού.

2. Μικροτσίπς

Είναι η καρδιά και η ψυχή κάθε μικροσυσκευής που σας έχει λύσει τα χέρια. Το μυστικό πίσω από το ολοένα και συρικνούμενο μέγεθος του κινητού ή του φορητού υπολογιστή σου. Τα πρώτα μικροτσίπ εξελίχθηκαν έπειτα από έρευνα της Texas Instruments για λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας της Αμερικής και της ΝΑΣΑ.

3. Σιδεράκια

Τώρα θα αναρρωτηθείτε και εύλογα!! Πώς μπορεί να συνδέονται τα μισητά, αλλά απαραίτητα για σωστό και όμορφο χαμόγελο, σιδεράκια με την εξερεύνηση του διαστήματος. Απ’ ό, τι φαίνεται η ΝΑΣΑ, προκειμένου να στερεώσει ηλιακούς συλλέκτες στους δορυφόρους, κατασκεύασε ένα υλικό, τη νιτινόλη, που έχει την ιδιότητα να επιστρέφει στο αρχικό του σχήμα – αφού έχει λυγίσει – εφόσον θερμανθεί. Με λίγα λόγια, η νιτινόλη είναι το ίδιο υλικό που χρησιμοποιούν σήμερα οι ορθοδοντικοί, ώστε να κρατούν το σχήματος παρά τη θερμότητα στη στοματική κοιλότητα του ασθενούς.

4. Καλύτερα γυαλιά ηλίου

 

Η τεχνολογία του διαστήματος στην υπηρεσία κάθε απρόσεκτου που αφήνει τα γυαλιά ηλίου του εκτεθειμένα και περιμένει να μην γίνουν καμβάς από ακανόνιστες χαρακιές. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη ΝΑΣΑ. Ονομάζεται κάθετη εναπόθεση ιόντων και δημιουργεί ένα υπερπροστατευτικό φιλμ που αποτρέπει τις γραντζουνιές από τα γυαλιά ηλίου σου.

5. Ασύρματα εργαλεία

Είναι απίστευτη ελευθερία για όσους λατρεύουν τα μαστορέματα, να έχουν εργαλεία με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και όχι με καλώδιο. Όπως φαίνεται λοιπόν, η διάσημη εταιρία ηλεκτρονικών κατσαβιδιών και άλλων τέτοιων μικροεργαλείων κατασκεύασε εργαλεία με τα οποία θα μπορούσαν οι αστροναύτες περισυλλέξουν δείγματα ορυκτών από τη Σελήνη, χωρίς φυσικά ενοχλητικά καλώδια.

6. Παιδικές τροφές

Οι έρευνες σε φυτική άλγη με την ελπίδα να μπορέσει να παράγει οξυγόνο στο διάστημα, οδήγησε στην διαπίστωση πως αυτή περιλαμβάνει λιπαρά οξέα, όμοια με εκείνα που περιέχει το μητρικό γάλα. Έτσι, το συγκεκριμένο υλικό, αποτέλεσε βάση για την παρασκευή των παιδικών τροφών παγκοσμίων.

7. Σφουγγάρι που… θυμάται

Το υλικό που επιτρέπει σε μαξιλάρια και καναπέδες να είναι αφράτοι, μαλακοί και αναπαυτικοί, αλλά παράλληλα να μην χάνουν τη φόρμα τους μετά από την πολύωρη χρήση. Και ναι και αυτό το υλικό είναι αποτέλεσμα ερευνών της αμερικανικής εταιρίας του διαστήματος, που αναζητούσε ένα υλικό ώστε να προστατεύει τις προσκρούσεις των αστροναυτών εντός του διαστημόπλοιου, κατά την έλλειψη βαρύτητας.

8. Καταπολέμηση πυρκαγιών

Η ΝΑΣΑ ανέπτυξε μια μοναδική τεχνολογία που με τη χρήση υπέρυθρης ακτινοβολίας μπορεί να εντοπίσει τα σημεία στο χάρτη όπου η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Μια τεχνολογία από το δορυφόρο που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις υπηρεσίες πυροσβεστικής που έτσι ανακαλύπτουν τα σημεία της πυρκαγιάς.

9. “Σαγόνια της ζωής”

Το εργαλείο που βλέπετε στη φωτογραφία είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση ατυχήματος, αφού μπορεί να κόψει τις λαμαρίνες σαν χαρτί, απεγκλωβίζοντας εύκολα και γρήγορα άτομα που μπορεί να είναι εγκλωβισμένα σε αυτά. Το ανθεκτικό υλικό που κόβει τα πάντα, χρησιμοποιείται στα διαστημόπλοια, προκειμένου να γίνει ο διαχωρισμός του διαστημόπλοιου από τον εκτοξευτή που το βοηθά να ξεπεράσει την ατμόσφαιρα.

10. Προστασία μνημείων

Πώς θα αντέξουν τα αγάλματα τη διάβρωση που συντελείται αναπόφευκτα από το χρόνο και τα καιρικά φαινόμενα; Μα φυσικά με εξωγήινη βοήθεια. Ή περίπου εξωγήινη. Οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ ανέπτυξαν ένα πολυμερές το οποίο έχει την ιδιότητα να αντέχει στη ζέστη και να προστατεύει αντικείμενα στο διάστημα και τα μνημεία σε όλο τον κόσμο.

11. Σχεδόν όλα έχουν σχέση με το διάστημα

 

Ένα υλικό που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τη ΝΑΣΑ  πριν το 1970, έγινε η βάση για την αφαιρούμενη οροφή των τζιπ, το υλικά για την παρασκευή των CD και των DVD και ο τρόπος να κατασκευαστούν μικροσκοπικά κινητά τηλέφωνα. Το υλικό με την ονομασία LEXAN χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ως επικάλυψη σε κομμάτια κινητήρων για προστασία από τις γρατσουνιές.

Πηγή: http://news247.gr/