Νέες ανακαλύψεις για την αντιμετώπιση ασθενειών από μία πράσινη σαύρα!

Mετά από έρευνα του Πανεπιστημίου Αριζόνα Στέιτ, οι επιστήμονες ήρθαν προέβησαν σε νέες ανακαλύψεις σχετικά με την ικανότητα της σαύρας να αναγεννά την κομμένη ουρά της. Υπεύθυνα για το σχηματισμό της νέας ουράς, όπως σημειώθηκε, είναι συγκεκριμένα γονίδια. Τα αποτελέσματα της έρευνας ίσως αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο για την αντιμετώπιση ασθενειών και τραυματισμών σε εκατομμύρια ανθρώπους.

23.000 γονίδια μελέτησαν περίπου οι ερευνητές από δείγματα κομμένων ουρών ενός είδους πράσινης σαύρας της Αμερικής. Στη συνέχεια, ανακάλυψαν τουλάχιστον 326 γονίδια σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος της ουράς τα οποία είχαν «ενεργοποιηθεί» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της αναγέννησης, φανερώνοντας πως το DNA της σαύρας έχει μία γενετική εντολή για αναγέννηση.

«Ήμασταν εντελώς έκπληκτοι», δηλώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Κένρο Κουσούμι, μέλος της ομάδας. «Αναμέναμε πως όλη η διαδικασία της αναγέννησης θα επικεντρωνόταν στην άκρη της αναπτυσσόμενης, νέας ουράς. Αντ’ αυτού, τα κύτταρα διαιρούνταν σε διακριτούς θύλακες, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των χόνδρων, του νωτιαίου μυελού και του δέρματος, κατά μήκος όλης της ουράς», πρόσθεσε. Στο μεταξύ, τα κύτταρα αναπτύσσονταν σε νέους ιστούς που σχημάτιζαν τη νέα ουρά.

Η διαδικασία της αναγέννησης δεν είναι άμεση, απαιτεί χρόνο. Ο σχηματισμός μίας νέας, λειτουργικής ουράς μπορεί να διαρκέσει περισσότερες από 60 ημέρες στις πράσινες σαύρες. Εντούτοις, οι επιστήμονες αισιοδοξούν πως τα ευρήματα θα μας φέρουν σε επαφή με νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις σχετικά με την αντιμετώπιση γενετικών ανωμαλίών και τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης, ακόμα και για την αρθρίτιδα. Σχεδόν όλα τα 326 γονίδια που εντόπισε η μελέτη βρίσκονται και στους ανθρώπους, σημειώνει ο Κουσούμι.

«Αυτοί που πάσχουν από αρθρίτιδα γνωρίζουν πως ένα σημαντικό μέρος του άκρου είναι οι αρθρώσεις, οι οποίες αμβλύνονται με ένα συγκεκριμένο τύπο χόνδρου», αναφέρει ο Κουσούμι και προσθέτει «Οι σαύρες σχηματίζουν μεγάλες ποσότητες τέτοιου χόνδρου στις αναγεννημένες ουρές τους, και ελπίζουμε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί στο μέλλον να ενεργοποιηθεί για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας στους ανθρώπους».