H Google τιμά τον χορογράφο Frankie Manning

Στον σπουδαίο Frankie Manning, ο οποίος γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1914 και διέπρεψε στο swing εισάγοντας πληθώρα νέων χορευτικών κινήσεων, είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Ήταν Αμερικανός χορευτής, δάσκαλος και χορογράφος, Θεωρείται ο εμπνευστής του Lindy Hop, εισάγοντας νέες κινήσεις στο ρεύμα του swing που γεννήθηκε εκείνη την περίοδο. Έπειτα από τη γέννησή του στο Τζάκσονβιλ, στη Φλόριντα, μετακόμισε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης σε ηλικία τριών ετών με τη μητέρα του, καθώς οι γονείς του είχαν χωρίσει. Εκείνη ήταν χορεύτρια και -όπως ήταν φυσιολογικό- το γεγονός αυτό τον επηρέασε καθοριστικά στη μετέπειτα εξέλιξή του. Παρ’ όλα αυτά, εκείνη δεν πίστευε ότι ο νεαρός Manning θα μπορούσε να γίνει αντάξιός της και να γίνει καλός χορευτής.
Ο Manning αγαπούσε βαθιά τη μητέρα του και ήθελε να κάνει πράγματα για να την ευχαριστήσει. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ήθελε να μάθει να χορεύει σωστά. Άρχισε να ακούει μουσική και να κάνει πρακτική στον χορό, άλλοτε με μια σκούπα και άλλοτε με μια καρέκλα, σε μια προσπάθεια να σταματήσει να είναι τόσο άκαμπτος και άγαρμπος στις κινήσεις του. Σταδιακά άρχισε να πηγαίνει στο «Savoy Ballroom» του Χάρλεμ, απ’ όπου βγήκαν κατά καιρούς σπουδαίοι χορευτές. Κατά τη διάρκεια ενός χορού, το 1927, η μητέρα του Manning δεν δίστασε να του πει ότι δεν θα κατάφερνε ποτέ να γίνει χορευτής, γιατί ήταν άκαμπτος…
frankie-manning

Ο Manning ήταν ο χορογράφος του συγκροτήματος που έγινε γνωστό ως «Whitey’s Lindy Hoppers» και χόρεψε μεταξύ άλλων με τη λεγόμενη «βασίλισσα του Swing» Norma Miller. Το συγκρότημα διαλύθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν πολλά από τα μέλη του -μεταξύ αυτών και ο Manning- χρειάστηκε να υπηρετήσουν στον αμερικανικό στρατό.

Το 1935, κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού χορού, ο Manning και η παρτενέρ του, Frida Washington, πραγματοποίησαν την πρώτη εναέρια φιγούρα σε χορό σουίνγκ, εντυπωσιάζοντας τους περισσότερους από 2.000 θεατές.

Μετά την επιστροφή του από τον πόλεμο, το 1947, δημιούργησε ένα νέο συγκρότημα, τους «Congaroos», οι οποίοι διαλύθηκαν το 1955, οπότε και αποφάσισε να εγκαταλείψει τον χορό. Τριάντα χρόνια αργότερα επέστρεψε δυναμικά στον χώρο, αυτήν τη φορά ως δάσκαλος χορού και χορογράφος. Ο Manning πέθανε στο Μανχάταν τον Απρίλιο του 2009, σε ηλικία 94 ετών.


Ταινίες στις οποίες συμμετείχε:

A Day at the Races (1937)
Radio City Revels (1938)
Keep Punching (1939)
Hellzapoppin’ (1941)
Hot Chocolates (1941)
Jittering Jitterbugs (1943)
Killer Diller (1948)
Malcolm X (1992) – choreography
Stompin’ at the Savoy (1992) – choreography
Jazz: A Film by Ken Burns (2000)
Frankie Manning: Never Stop Swinging (2009)