Την προσοχή των σπουδαστών αποσπούν τα smartphones

Πρόσφατα μια μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα των ΗΠΑ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance», έδειξε ότι τα smartphones αποσπούν την προσοχή των εργαζόμενων καθώς και των οδηγών ακόμα και όταν χτυπά ένας σύντομος ήχος μηνύματος.

Τώρα, μια ακόμα μελέτη η οποία έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «British Journal of Educational Psychology», διαπίστωσε ότι το ίδιο συμβαίνει και σε φοιτητές που χρησιμοποιούν «έξυπνο κινητό».

Οι ψυχολόγοι έδωσαν στους φοιτητές ένα iPhone για να το χρησιμοποιούν για έναν χρόνο, και είδαν ότι αντί να το αξιοποιήσουν ως μέσο για να διευρύνουν τους εκπαιδευτικούς τους ορίζοντες και τις ακαδημαϊκές τους δυνατότητες, αυτοί προτίμησαν να το χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο για την πρόσβασή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για να ακούν μουσική.

Οι φοιτητές παραδέχτηκαν ότι το κινητό αποσπούσε την προσοχή τους από τις υποχρεώσεις τους ενώ, δήλωσαν, ότι όταν πήραν το κινητό πίστευαν ότι θα τους βοηθούσαν να τα πάνε καλύτερα στα τεστ και να πάρουν καλύτερους βαθμούς και δεν θα τους αποσπούσαν την προσοχή. Ωστόσο, έναν χρόνο μετά, ίσχυε το ακριβώς αντίθετο. Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι ναι μεν η τεχνολογία είναι καλή για την εξέλιξη των μαθητών, όμως είναι απαραίτητη η καθοδήγησή τους ώστε να μην τη χρησιμοποιούν λάθος.