Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στον Άρη

Μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο σκοπεύουν να στείλουν στον Άρη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για μία αποστολή που θα λάβει χώρα το καλοκαίρι του 2020 για 7-9 μήνες με στόχο την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας  του πλανήτη από τροχιά, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το New Scientist.

Tο σκάφος, που δεν πρόκειται να προσεδαφιστεί, θα φέρει το όνομα «Hope» (Ελπίδα) και θα διαθέτει φασματόμετρα για την ανάλυση υπέρυθρων και υπεριωδών σημάτων, μαζί με μια ψηφιακή κάμερα. Θα πραγματοποιηθούν μετρήσεις σχετικά με το νερό, τη σκόνη και άλλα μόρια στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, ώστε να διερευνηθεί η μετατροπή του Άρη σε ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη μέχρι τουλάχιστον το 2023. Συνολικά 75 μηχανικοί δουλεύουν πάνω στο πρόγραμμα, αριθμός που αναμένεται να έχει διπλασιαστεί ως το 2020.

Τα Αραβικά Ηνωμένα Εμιράτα στο παρελθόν είχαν εκτοξεύσει κάποιους μικρούς δορυφόρους και πλέον με το «Hope» φαίνεται πως επιθυμούν να κολυμπήσουν σε νερά που ελέγχουν παραδοσιακά οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Σε δημοσίευμα του PhysOrg, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, Αντιπρόεδρος και Πρωθυπουργός των ΗΑΕ, δήλωσε σε εκδήλωση στο Ντουμπάι ότι βασικός στόχος της αποστολής είναι η δημιουργία ελπίδας στον αραβικό κόσμο, «να στείλουμε το μήνυμα που θα λέει ότι μπορείτε να γίνετε καλύτεροι, να βελτιώσετε τη χώρα σας».