Ν. Τσαούσης: Φιλοδοξούμε να γίνουμε η μεγαλύτερη μουσική φιλανθρωπική εκδήλωση στην Ελλάδα

IMG_9976 (1)Το “Ambassadors in Concert in Athens” – που πραγματοποιείται απόψε για δεύτερη φορά – δεν είναι μια συνηθισμένη φιλανθρωπική συναυλία. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση,  Πρέσβεις από διάφορες χώρες θα αποκαλύψουν στο ελληνικό κοινό την καλλιτεχνική τους πλευρά, ερμηνεύοντας έργα κλασικής μουσικής και συμβάλλοντας έμπρακτα στο έργο των Παιδικών Χωριών SOS.

Το politisonline μίλησε με τον καλλιτέχνη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Νίκο Τσαούση, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια και την οργάνωση παραγωγής της μοναδικής μουσικής βραδιάς.

 

“Ambassadors in Concert in Athens” για δεύτερη φορά λοιπόν. Θα θέλατε να μου πείτε πώς ξεκίνησαν όλα;

Η έμπνευση ήταν μία αντίστοιχη εκδήλωση  το 2003 στην Βιέννη, όπου Πρέσβεις και καλλιτέχνες από την όπερα της Βιέννης τραγούδησαν για καλό σκοπό. Έως σήμερα, περισσότεροι από 80 διπλωμάτες διαφορετικών χωρών έχουν λάβει μέρος στις ετήσιες συναυλίες που γίνονται στη Βιέννη, συνεισφέροντας περισσότερα από 75.000 ευρώ για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Εμείς ξεκινήσαμε πέρυσι, με Πρέσβεις να τραγουδούν ή να παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, συμμετέχοντας σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση.

Η επιλογή των παιδικών Παιδικών Χωριών SOS πώς έγινε;

Τα έσοδα εκείνης της πρώτης συναυλίας πήγαν στα Παιδικά Χωριά SOS και το διατηρήσαμε κι εμείς. Τα Παιδικά Χωριά SOS εδώ συνέβαλαν και στο οργανωτικό κομμάτι, εγώ έχω την ευθύνη της μουσικής διοργάνωσης. Μου ζητήθηκε η βοήθειά μου και συμμετείχα με χαρά. Φέτος είχα μια ιδέα να  προχωρήσουμε ένα βήμα παραπάνω στην διοργάνωση.

Ποια είναι η έκπληξη της βραδιάς λοιπόν;

Πρότεινα στον Αγαθάγγελο τον Γεωργακάτο (σ.σ. καλλιτέχνης που διευθύνει τη χορωδία) να δημιουργήσουμε μια χορωδία από Πρέσβεις και συζύγους Πρέσβεων. Νόμιζα ότι γινόταν για πρώτη φορά, αλλά με πληροφόρησαν ότι έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο στη Φινλανδία. Ωστόσο, στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε μια χορωδία Πρέσβεων.

IMG_0019Η χορωδία θα ερμηνεύσει δύο τραγούδια, το ένα εκ των οποίων είναι του Μάνου Χαζηδάκη και για το λόγο αυτό,  ζητήσαμε από την κυρία Νάνα Μούσχουρη που ερμήνευσε πρώτη το τραγούδι, να συμμετέχει και να το ερμηνεύσει μαζί μας. Δυστυχώς, δεν μπορεί να είναι στη συναυλία γιατί βραβεύεται στη Γερμανία, αλλά ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και ήρθε σε μία πρόβα, μας είπε την ιστορία του τραγουδιού και μας δίδαξε το τραγούδι (φωτό) και την ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτό.

Η πρωτοβουλία αυτή θα έχει συνέχεια;

Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι που ξεκίνησε δεν το φανταζόμουν, όλα δείχνουν όμως πως θα καθιερωθεί. Μπορώ να σας πω από τώρα ότι η αντίστοιχη εκδήλωση για του χρόνου έχει προγραμματιστεί για τις 18 Μαρτίου. Όλοι οι Πρέσβεις αγκάλιασαν αυτό τον θεσμό και ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες στο διπλωματικό σώμα. Πέρυσι ξεκινήσαμε με 7 πρεσβείες και φέτος είμαστε στις 14 και πιστεύω ότι του χρόνου θα προστεθούν και άλλοι.  Ήταν ένα ευχάριστο ξάφνιασμα. Πιστεύω ότι θα εξελιχθεί σε μία από τις σημαντικότερες αν όχι η σημαντικότερη φιλανθρωπική μουσική εκδήλωση στην Ελλάδα, καθώε η ανταπόκριση του κοινού είναι πολύ μεγάλη. Πέρυσι είμασταν σε μία αίθουσα 500 ατόμων, φέτος πήγαμε στις 800 και ελπίζουμε να επεκταθούμε. Ειδικά όσον αφορά τη χορωδία που θα κλείσει τη βραδιά, ευελπιστούμε ότι η πορεία τηςθα συνεχιστεί και μετά τη συναυλία. Όλοι θέλουν να διατηρηθεί αυτή η χορωδία και να κάνει συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδας.

Θέλω, κλείνοντας, να  ευχαριστήσω θερμά τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην βραδιά αυτή, που είναι διακεκριμένοι μουσικοί και διεθνούς φήμης λυρικοί καλλιτέχνες όπως η Σοφία Κυανίδου, Ειρήνη Καράγιαννη, Χριστίνα Πουλίτση, Νίκος Ξανθούλης κ.α. Επίσης, να ευχαριστήσω την διεθνούς φήμης και βραβευμένη με ΕΜΜΥ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 Ελευθερία Ντεκώ, η οποία προσφέρθηκε να αναλάβει τον σχεδιασμό του φωτισμού της βραδιάς.

Ο Νίκος Τσαούσης εμφανίζεται στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην παράσταση “Θέλω να δω τον Πάπα”, ακολουθεί η Τραβιάτα, τον Μάιο που είναι και η τελευταία παραγωγή της Λυρικής Σκηνής πριν το Φεστιβάλ Αθηνών. Στο Ηρώδειο θα τον δούμε στην Τόσκα (Ιούνιο) και την Κάρμεν (Ιούλιο).

Στο “Ambassadors in Concert”, συμμετέχουν – είτε στην διοργάνωση, είτε στην ερμηνεία – οι Πρέσβεις της Αυστραλίας, Αυστρίας, Ελβετίας, Εσθονίας, Ιαπωνίας, Καναδά, Λουξεμβούργου, Μεγάλης Βρετανίας, Μεξικό, Ουγγαρίας και Σλοβακίας και οι σύζυγοί τους, με έργα των Vivaldi, Schubert, Rossini, αλλά και Μάνου Χατζιδάκι. Η βραδιά τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και η αίθουσα προσφέρεται αφιλοκερδώς από τη Στέγη Γραμμάτων και ΤεχνώνΤο σύνολο των εσόδων αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης  θα διατεθεί για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Παιδικών Χωριών SOS σε όλη την Ελλάδα.

Ambassadors in Concert in Athens

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Λεωφόρος Συγγρού 107-109

26 Μαρτίου

Κεντρική Σκηνή

8.30 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων:
10 – 15 – 25 – 45 €

Περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr