Βάσω Στάμου: «Τα χειρότερα έχουν περάσει. Τώρα πια κοιτάμε μπροστά»

Η μόλις 29 ετών κα Βάσω Στάμου, διεκδικεί την ψήφο των Ελλήνων πολιτών στην Ευρωβουλή με τη στήριξη της Ελιάς και μιλά στον Κλέαρχο Παπαγεωργίου και το politisonlineγια αυτή την απόφασή της, πέντε ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Έχετε την πεποίθηση ότι η Ελιά θα «βγάλει λάδι» στις προσεχείς Ευρωεκλογές;

Η ελιά, όπως όλοι ξέρουμε, είναι ένα αιωνόβιο δέντρο που επηρεάζεται εξαιρετικά από περιβαλλοντικές συνθήκες που επεμβαίνουν στο δρόμο της ανάπτυξης της και αντιδρά στη φροντίδα του παραγωγού της. Οπότε, αρχικά, μπορούμε να κάνουμε κάποιους παραλληλισμούς με βάση αυτό. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Ελιά αντιπροσωπεύει έναν χώρο με βαθιές ρίζες στην κοινωνία. Η κεντροαριστερά που αυτή τη στιγμή η Ελιά προσπαθεί να επανενώσει και να ανασυγκροτήσει, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του κοινωνικού ιστού και ενός κόσμου που περιμένει να εκφραστεί και να ακουστεί η φωνή του. Σε όλους τους τομείς και τους επαγγελματικούς χώρους, αυτό το κομμάτι του πληθυσμού είναι παρόν και εξαιρετικά ενεργό. Αυτό φαίνεται στα αποτελέσματα των δικηγορικών συλλόγων, των ομοσπονδιών και των επαγγελματικών επιμελητηρίων. Και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Η κοινωνική επιδοκιμασία είναι υπαρκτή και τη ζούμε. Το ίδιο ακριβώς λοιπόν πιστεύω θα συμβεί και σε πολιτικό επίπεδο, γεγονός που φάνηκε και από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όσο για το αν πραγματικά θα «βγάλει λάδι» η ελιά, θα σας πω απλά ότι η ανανέωση που αποπνέει το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς δείχνει ότι όχι μόνο θα βγάλει λάδι, αλλά θα είναι και εξαιρετικής ποιότητας.

Το Μνημόνιο ήταν τελικά μονόδρομος;

Η πραγματικότητα είναι μία και σκληρή. Δεν είχαμε ποτέ τη δυνατότητα να κάνουμε μια καλύτερη επιλογή. Μακάρι να είχαμε. Η εναλλακτική θα ήταν να καταγγείλουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, να καταγγείλουμε την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ 2004-2009, να καταφύγουμε σε ένα «κυνήγι μαγισσών», προσπαθώντας να διαφυλάξουμε την πολιτική μας υπόσταση ως ΠΑΣΟΚ και να εγκαταλείψουμε τη χώρα να καταρρεύσει, αρνούμενοι να αναλάβουμε το κόστος. Η ελληνική κοινωνία είναι αλήθεια πως είδε την ποιότητα ζωής της να αλλάζει προς το χειρότερο. Αλλά αυτό που μπορέσαμε να καταφέρουμε είναι να γλιτώσει η χώρα από την πλήρη και ισοπεδωτική κατάρρευση. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά τα χειρότερα έχουν περάσει. Τώρα πια κοιτάμε μπροστά.

Πώς κρίνεται τη σημερινή στάση του Γιώργου Παπανδρέου;

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην πρωθυπουργός κι εκλεγμένος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση της Ελιάς. Είναι πολύ σημαντική και η θέση και ο ρόλος του. Θα σας θέσω μόνο ένα προσωπικό μου παράπονο. Είμαι 29 χρονών. Σπουδάζω, δουλεύω κι αποφασίζω να ασχοληθώ με τα κοινά. Αποφασίζω να είμαι υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ και κατ’ επέκταση με την Ελιά. Νιώθω ότι πρέπει να υπερασπιστώ την προσπάθεια που έγινε από το 2009. Νιώθω ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος και το ΠΑΣΟΚ έκανε ότι μπορούσε για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Ο Γιώργος Παπανδρέου ηγήθηκε της προσπάθειας αυτής με μεγάλο κόστος. Προσπάθεια που τώρα βαίνει στην δικαίωσή της. Σαν μια νέα κοπέλα, μια νέα υποψήφια λέω ότι, θα ήθελα τον Γιώργο Παπανδρέου περισσότερο παρόντα, με την φυσική του παρουσία, ό,τι κι αν αυτή συμβολίζει.

Ποια είναι η άποψή σας για την πρόσφατη δήλωση του αρχηγού σας, του κ. Βενιζέλου, ότι αν η Ελιά πάρει κάτω από 10% στις Ευρωεκλογές, θα απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είπε σε κανένα μέσο και σε καμία περίσταση ότι θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας αν η Ελιά δεν πιάσει 10%. Ο κ. Βενιζέλος θα πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά το τέλος των ευρωεκλογών για να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα. Το επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος ως πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος. Ξέρετε είναι λίγο άκομψο από μέρους μου να βάλω τον πήχη κάπου. Δεν έχω συγκριτικό μέγεθος. Το μόνο απτό στοιχείο που έχω είναι η πίστη μου στον αγώνα που κάνουμε για την Ελιά, για την Ελλάδα για την Ευρώπη.

Τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ;

Θα μου επιτρέψετε να είμαι αφοσιωμένη στον αγώνα μου και να μην αποσπώμαι από υποθετικά ερωτήματα. Αυτή την στιγμή, το μόνο θέμα που τίθεται είναι, ότι ο γιος μου το βράδυ, με ξυπνάει να μου πει όλες τις λέξεις που έχει μάθει μαζεμένες και δεν καταφέρνω να ξεκουραστώ καθόλου. Ο αγώνας που δίνουμε είναι μεγάλος και δεν εμπεριέχει προσωπική φιλοδοξία σε κανένα επίπεδο.

Η σημερινή κατάσταση της κρίσης, είναι πιο δύσκολη στην επαρχία ή στην Αττική;

Η σημερινή κατάσταση της κρίσης είναι δύσκολη. Δύσκολη για την επαρχία, δύσκολη και για την Αθήνα. Ο διαχωρισμός αστικού κέντρου και περιφέρειας νομίζω ότι οδηγεί σε λάθος συμπέρασμα. Η κρίση δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν. Ο αγώνας που δίνουμε είναι, για να περάσει η κρίση μια ώρα αρχύτερα. Να περάσει για τον αγρότη, για τον εργάτη, για τον ιδιωτικό υπάλληλο, για τον δημόσιο υπάλληλο, για τον ένστολο, για την άνεργη μάνα, για τον πτυχιούχο που αναζητεί εργασία και αυτή τη στιγμή υποαπασχολείται με 300 ευρώ το μήνα. Η κρίση δεν έχει targetgroup. Η κρίση είναι το πρόβλημα που όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο μεγάλο μας Σπίτι, με την βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων μας. Κυρίως όμως αφού διορθώσουμε εμείς τα κακώς κείμενα της κοινωνίας, σε περιφέρεια και αστικά κέντρα. Διορθώνουμε τα λάθη μας, βελτιώνουμε το παραγωγικό μας μοντέλο, την αποδοτικότητα των προσπαθειών μας και αφήνουμε πίσω μας τη σκιά και το σκοτάδι.

Ο σταυρός προτίμησης στις Ευρωεκλογές, θεωρείτε ότι αδικεί εκείνους που δεν έχουν αναγνωρισιμότητα;

Ο σταυρός προτίμησης αφήνει στο παρελθόν την πελατειακή νοοτροπία των κομμάτων να «βολεύουν» στην Ευρωβουλή φίλους κι ημετέρους που δεν κατάφεραν να «βολευτούν» εντός των συνόρων. Το πρόβλημα της προβολής είναι κάτι που υφίσταται, ειδικότερα για εμάς που είμαστε νέοι και σχετικά άγνωστοι υποψήφιοι. Θεωρώ όμως σημαντικό και βαθιά δημοκρατικό το δεδομένο που αλλάζει (την σταυροδοσία), οπότε κατανοώ τα προβλήματα που δημιουργεί και προσπαθώ να τα ξεπεράσω. Η προβολή από το μέσο σας, συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή και σας ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου.

Αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής, ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα επιδιώξετε;

Να διεκδικήσω μαζί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα στο οποίο ανήκουμε, υπό τον Μάρτιν Σουλτζ, να διατεθεί ένα μεγάλο κονδύλι, το μεγαλύτερο δυνατό για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων Ευρωπαίων πολιτών. Κάθε ευρώ –παραπάνω- που θα δίνεται για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που είναι το νούμερο 1 πρόβλημα στην Ευρώπη, θα έχουμε πετύχει μια μικρή νίκη. Σε προσωπικό επίπεδο, μετά το τέλος των εκλογών, θα επιτρέψω στον εαυτό μου να διαθέσει 2-3 ημέρες αποκλειστικά στον άντρα μου και στον γιο μου που μου έχουν λείψει ουσιαστικά αφού, στη μάχη αυτή που δίνουμε τους «χαίρομαι» ελάχιστα. Τους ευχαριστώ και τους δύο πολύ για την υπομονή, για την αγάπη και την κατανόηση τους.

κα Στάμου, σας εύχομαι καλή επιτυχία!