Κωστής Χατζηδάκης: Κερδισμένη η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης - "Δεν θα δεχθεί όρους που παραπέμπουν σε μνημόνιο”

Συνέντευξη του υπουργού Περιβάλλοντος και  Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στην Έλλη Τριανταφύλλου

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα είναι από τους πλέον κερδισμένους στη “μάχη” για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανασυγκρότησης, εμφανίζεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα με απόλυτο τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί όρους που θα παραπέμπουν σε μνημόνια.

Όπως τονίζει, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα κονδύλια θα προωθηθούν  στην ενεργειακή εξοικονόμηση, τις πράσινες μεταφορές, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση, ενώ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης,  έχει στην καρδιά του την Πράσινη Συμφωνία για τη μετάβαση της Ευρώπης σε μια οικονομία με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέχρι το 2050.

Καυστικός επί της ουσίας  είναι ο κ. Χατζηδάκης στην κριτική του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για την υπόθεση Μιωνή-Παππά αλλά και Καλογρίτσα, ενώ σε ερώτηση αν η σφοδρή αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών μπορεί να “τινάξει στον αέρα” την όποια συναίνεση στα εθνικά θέματα, είναι κατηγορηματικός : “Η εξωτερική πολιτική μπορεί να γίνει όντως πεδίο συνεννόησης. Όχι με διευθετήσεις κάτω από το τραπέζι.”, τονίζει.

Η συνέντευξη του Κ. Χατζηδάκη στο Economico.gr:

Η κυβέρνηση «ποντάρει» στην προοπτική ενός αποτελεσματικού Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανασυγκρότησης, η τύχη του οποίου κρίνεται την περίοδο της Γερμανικής Προεδρίας στην ΕΕ. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας για «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη» προς τις χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση;

Κ.Χ. Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν μπορούμε φυσικά να γνωρίζουμε πού ακριβώς θα κάτσει η μπίλια. Μπορούμε ωστόσο να αισιοδοξούμε ότι η Ελλάδα θα είναι ένας από τους κερδισμένους των αποφάσεων, καθώς έχει δημιουργηθεί μία θετική δυναμική για τη χώρα μας. Αυτό φάνηκε στην αρχική πρόταση της Κομισιόν για τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ελλάδα από το Ταμείο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους 9 Ευρωπαίους ηγέτες έγκαιρα είχε επισημάνει την ανάγκη η Ευρώπη να είναι παρούσα με έργα και όχι με λόγια στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Ευτυχώς, μετά από ταλαντεύσεις, η πρόταση αυτή έγινε δεκτή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη μεγάλη πλειονότητα των κρατών-μελών και η Ελλάδα θα είναι από τους κερδισμένους. Και για να προλάβω πιθανή ερώτησή σας σε σχέση με τους όρους αυτής της βοήθειας, επισημαίνω την πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού: Ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί αυστηρούς όρους για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα παραπέμπουν σε μνημόνια και τρόικα.

Το υπουργείο σας θα έχει σημαντικό ρόλο στην εκταμίευση σημαντικών ποσών από το Ταμείο αυτό προς την Ελλάδα. Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τις οποίες προφανώς θα προετοιμάζεστε; Ποιες πολιτικές σας θα ενταχθούν σε αυτή την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση;

Κ.Χ. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχει στο επίκεντρό του την ενεργειακή εξοικονόμηση, τις πράσινες μεταφορές, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση. Είναι τομείς οι οποίοι αποτελούν επίσης προτεραιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

Ολοκληρώσαμε επιτυχώς το δεύτερο κύκλο του “Εξοικονομώ” και προετοιμάζουμε τον τρίτο κύκλο για το φθινόπωρο. Φέραμε το νομοσχέδιο με τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση. Απλουστεύσαμε τις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ, ενώ παράλληλα ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις, όπως αυτές της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ σε φωτοβολταϊκά στη Δυτική Μακεδονία. Για την απολιγνιτοποίηση παρουσιάσαμε σχέδιο 12 σημείων το οποίο ήδη εφαρμόζεται και σύντομα θα παρουσιάσουμε το υπό εκπόνηση Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης.

Η δουλειά που έχουμε κάνει ως υπουργείο είναι η καλύτερη εγγύηση για την εκταμίευση σημαντικών ποσών από το Ταμείο Ανάκαμψης στους τομείς ευθύνης μας. Πέραν όμως αυτών, έχουμε ξεκινήσει τη σχετική τεχνική προεργασία, ούτως ώστε να εκμεταλλευτούμε τους πόρους αυτούς στο έπακρο!

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη και τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας; Έχετε εκτιμήσεις «ποσοτικοποίησης» του οφέλους; Και το ρωτάμε αυτό γιατί η εμπειρία έχει δείξει ότι πολλοί κοινοτικοί πόροι στο παρελθόν κατέληξαν σε δαπάνες σκοπιμότητας.

Κ.Χ. Είμαι βέβαιος ότι όπως εμείς έχουμε ξεκινήσει τη σχετική προεργασία στο υπουργείο μας, το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα υπουργεία. Αντιλαμβάνομαι φυσικά την ανησυχία σας. Δεν είναι κρυφοί οι περιορισμοί της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα! Πέραν όμως των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που λαμβάνουν χώρα αυτή την περίοδο για την βελτίωση της λειτουργίας του Δημοσίου, έχουμε επίσης την εμπειρία από το ίδιο το ΕΣΠΑ και από τα λάθη της Δημόσιας Διοίκησης στο παρελθόν. Έχουμε μάθει από τέτοια λάθη που ορισμένες φορές οδήγησαν στην κατασπατάληση πόρων.

Πέραν αυτών, η κυβέρνησή μας έχει αποδείξει ότι προχωρά με βάση τις αρχές του πρότζεκτ μάνατζμεντ και της αποτελεσματικής στοχοθεσίας. Το αποδείξαμε στη διαχείριση της πανδημίας. Και στον ίδιο δρόμο κινούμαστε και τώρα. Συνεπώς, οι τελικές αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θα μας βρουν έτοιμους να αξιοποιήσουμε πλήρως τους διαθέσιμους πόρους!

Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η επίδραση της παγκόσμιας πανδημίας του κοροναϊού στις πολιτικές για το Περιβάλλον, παγκόσμια, αλλά και στην Ελλάδα; Πόσο κοντά είμαστε στην «Πράσινη Ανάπτυξη»;

Κ.Χ. Αρχικά υπήρξε μία ανησυχία ότι η πανδημία μπορεί να οδηγήσει τα θέματα του περιβάλλοντος σε δεύτερη μοίρα. Βλέπουμε όμως να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Όχι μόνο διότι τις ημέρες της καραντίνας διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι πόσο σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω στη φύση (π.χ. καθαρότερη ατμόσφαιρα λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων). Αλλά και διότι όλοι φαίνεται πλέον να συνειδητοποιούν ότι η πράσινη, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το μόνο είδος διατηρήσιμης ανάπτυξης με μακροπρόθεσμα οφέλη τόσο για την οικονομία όσο και για το περιβάλλον.

Αυτό φαίνεται και από τις ίδιες τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έχει στην καρδιά του την Πράσινη Συμφωνία για τη μετάβαση της Ευρώπης σε μια οικονομία με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέχρι το 2050. Υπάρχει φυσικά πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει. Είμαι ωστόσο αισιόδοξος ότι όχι μόνο κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και ότι οι εξελίξεις επιταχύνονται. Όπως και πρέπει να συμβεί αν θέλουμε να προλάβουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Στην ίδια κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος κινείται και το νομοσχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης. Τι να περιμένουμε;

Κ.Χ. Μία σειρά από πλαστικά μιας χρήσης θα είναι παρελθόν από τον Ιούλιο του 2021: Μαχαιροπήρουνα, πιατάκια, ποτήρια και περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, καλαμάκια, μπατονέτες, αναδευτήρες, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά. Δεν θέλουμε όμως μηχανιστικά απλώς να εφαρμόσουμε την κοινοτική οδηγία. Θέλουμε με αυτό το νομοσχέδιο η Ελλάδα να γίνει από τις χώρες που πρωτοπορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης. Αυτό θα έχει μια ξεκάθαρα θετική επίδραση στο περιβάλλον και ιδιαίτερα τις θάλασσές μας. Καθώς από τη ρύπανση που γίνεται στις θάλασσες το 80% οφείλεται στα πλαστικά. Και η μισή από αυτή οφείλεται στα πλαστικά μιας χρήσης!

Με το ίδιο νομοσχέδιο: Μειώνουμε τα πλαστικά ποτήρια και τους περιέκτες τροφίμων κατά 30% μέχρι το 2024 και 60% μέχρι το 2026. Επιβάλλουμε για αυτό το λόγο ένα μικρό τέλος 4 λεπτών του ευρώ- όπως και στις πλαστικές σακούλες- και ενθαρρύνουμε τα καταστήματα να προσφέρουν εναλλακτικές που δεν θα επιβαρύνονται από το τέλος. Εισάγουμε επίσης μια σειρά εθνικών μέτρων: Εφαρμόζουμε το νέο νόμο νωρίτερα στο Δημόσιο: από τον Ιανουάριο του 2021. Και επιβάλλουμε ένα τέλος στα πλαστικά μπουκάλια ποτών, το οποίο οι καταναλωτές θα παίρνουν πίσω με την επιστροφή του μπουκαλιού στο σημείο αγοράς, κάνοντας έτσι πράξη την ανακύκλωση. Αποσύρουμε λοιπόν τα πλαστικά μιας χρήσης και μειώνουμε γενικά τη χρήση του πλαστικού στην καθημερινότητά μας. Διότι το περιβάλλον είναι ο πλούτος μας και θέλουμε να τον προστατεύσουμε!

Τις τελευταίες ημέρες, στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής βρίσκεται το περιεχόμενο των ηχογραφημένων συνομιλιών Μιωνή-Παππά αλλά και ένας πραγματικός ορυμαγδός αποκαλύψεων γύρω από τη δράση παρακρατικών κυκλωμάτων επί των κυβερνητικών ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάτε ότι η υπόθεση αυτή, που ήρθε στο φως πρέπει να πάει μέχρι τέλους; Και αν ναι, και σε πολιτικό επίπεδο; Με άλλα λόγια, πρέπει να μπει στο «κάδρο» των ευθυνών και ο ίδιος ο πρώην υπουργός Αλέξης Τσίπρας;

Κ.Χ. Υπάρχει η άποψη ότι όταν το δεξί σου χέρι εμπλέκεται σε μία υπόθεση τότε έχεις και εσύ κάποιες ευθύνες. Με αυτό μπορεί να μην συμφωνούν όλοι. Όταν, ωστόσο, μετά από τόσο θόρυβο και συνεχείς καταγγελίες εσύ συνεχίζεις να καλύπτεις το δεξί σου χέρι τότε, εκ των πραγμάτων, γίνεσαι και εσύ πολιτικά συνυπεύθυνος. Και για αυτό το λόγο η Νέα Δημοκρατία κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαγράψει τον κ. Παππά. Δεν το έκανε. Αυτό όμως δεν νομιμοποιεί τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριφέρονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα και σαν να μην είναι απολογούμενοι για αυτή την υπόθεση η οποία αναδίδει μια μυρωδιά πολιτικού βούρκου!

Έχουμε τώρα και τις καταγγελίες του κ. Καλογρίτσα. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δυσώδη. Δεν θα πω στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη πώς να κάνουν τη δουλειά τους. Πολιτικά όμως, όλα όσα συμβαίνουν, κάθε άλλο παρά παραπέμπουν στο περιβόητο ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, με έναν τρόπο σας πετάει το γάντι. Και αναρωτιέται κανείς αν το γεγονός ότι δεν το σηκώνετε – η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή – σχετίζεται και με τις κρίσιμες εξελίξεις στα εθνικά θέματα και την ανάγκη να διαφυλαχθεί ένα μίνιμουμ συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, εν όψει πιθανών δυσάρεστων εξελίξεων εκ μέρους της Αγκυρας το επόμενο διάστημα.

Κ.Χ. Σε σχέση με τα εθνικά θέματα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εθνική συνεννόηση είναι πάντα κάτι θετικό. Μακριά όμως από εμάς η οποιαδήποτε σκέψη να ανταλλάξουμε μία ευνοϊκή μεταχείριση από μέρους μας σε υποθέσεις σκανδάλων, με μία συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική που ασκείται για τα εθνικά θέματα. Η εξωτερική πολιτική μπορεί να γίνει όντως πεδίο συνεννόησης. Όχι με διευθετήσεις κάτω από το τραπέζι. Αλλά στη βάση του ότι είναι μια πολιτική που δεν αγνοεί την αντιπολίτευση αλλά και προστατεύει με αποφασιστικότητα τα συμφέροντα της χώρας.

Το αποδείξαμε αυτό με τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε τα συμβάντα στον Έβρο, αλλά και με την υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med με το Ισραήλ και την Κύπρο. Σε αυτή τη βάση, ναι, μπορούμε και πρέπει να επιδιώξουμε τη συναίνεση.

Στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης σας, η ΝΔ είχε επιδείξει μία μεταρρυθμιστική «φόρα», η οποία, μάλιστα, ευελπιστούσε ότι θα την οδηγούσε σύντομα στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές μειώσεις και μία σειρά μέτρων ανακούφισης της μεσαίας τάξης. Η πανδημία και το lockdown, αφήνουν ήδη βαθύ το αποτύπωμά τους. Πότε εκτιμάτε ότι θα είναι σε θέση η οικονομία να ξαναβρεί τη δυναμική που είχε αρχίσει να αποκτά προ κοροναϊού;

Κ.Χ. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι θα έρθει μια ισχυρή ανάκαμψη μέσα στο 2021. Και για να ενισχύσουμε τις προοπτικές της οικονομίας, πέρα από τα έκτακτα μέτρα που πήραμε για τον κορωνοϊό, έχουμε βάλει μπροστά ένα τροποποιημένο σχέδιο υπέρβασης της οικονομικής κρίσης σε σχέση με αυτό που είχαμε όταν κερδίσαμε πέρυσι τις εκλογές. Σε αυτό το σχέδιο συμμετέχει ενεργά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ψηφίσαμε τον περιβαλλοντικό νόμο που απλουστεύει τις αδειοδοτήσεις σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ ενισχύει την προστασία του περιβάλλοντος.

Φέραμε νομοσχέδιο κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών ΙΧ, σκούτερ και ποδηλάτων και την παραγωγή φορτιστών και μπαταριών στην Ελλάδα. Επεξεργαζόμαστε το νέο χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο, το οποίο θα επιταχύνει την ανάπτυξη στον κατασκευαστικό τομέα, στα ακίνητα, στον τουρισμό και ευρύτερα, πάντα με φροντίδα για την ποιότητας ζωής μας. Ακόμα και οι παρεμβάσεις μας στον τομέα των απορριμμάτων (π.χ. σύγχρονες Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων, προώθηση της ανακύκλωσης κλπ.) ενισχύουν τελικά την πράσινη επιχειρηματικότητα.

Η οικονομία μπορεί λοιπόν να βρει και πάλι τη δυναμική της. Και γρηγορότερα ίσως από τους αρχικούς υπολογισμούς. Αρκεί να υπάρχει σχέδιο, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Αυτό κάνουμε!