Ο Γιάννης Πολίτης για το "λογιστικό μαγαζί" της Ευρώπης και την "βαρετή" προεκλογική περίοδο (OPEN TV- Ώρα Ελλάδος 7)

Η ανάλυση της τρέχουσας διεθνούς και εγχώριας επικαιρότητας.

Στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος 07:00 με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και τον Γιάννη Σαραντάκο ήταν καλεσμένος ο Γιάννης Πολίτης για να σχολιάσει την επικαιρότητα.

[Δείτε την εκπομπή με τη συμμετοχή του Γιάννη Πολίτη στον ακόλουθο σύνδεσμο: Ώρα Ελλάδος (07:00) – OPEN TV – 21/06/2019

Μαζί τους στο πάνελ της εκπομπής οι δημοσιογράφοι Αναστασία Γιάμαλη και Ελευθερία Αρλαπάνου, και ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Στέλιος Φενέκος για τον σχολιασμό της διεθνούς επικαιρότητας, και δη των ζητημάτων γύρω από την Νοτιο-ανατολική Μεσόγειο.

Διεθνής επικαιρότητα

Με την συζήτηση να ξεκινά από τα διεθνή, και συγκεκριμένα από την απόσυρση της εντολής Τραμπ για χτύπημα στο Ιράν την τελευταία στιγμή, ο Γιάννης Πολίτης επεσήμανε την πολύ κακή συγκυρία για τον πλανήτη αναφορικά με το πρόσωπο που βρίσκεται στον αμερικανικό προεδρικό θώκο της, δεδομένης της εξάρτησης των υπολοίπων χωρών -πόσο μάλλον των ευρωπαϊκών- από τον αδιαμφισβήτητα μοναδικό παίκτη της υφηλίου, την Αμερική.

Η επανάληψη της ιστορικής ρήσης του Κίσινγερ 

Περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση στην Ευρώπη, και για να τονίσει την εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από τις ΗΠΑ, ο Γιάννης Πολίτης υπενθύμισε την ιστορική ρήση του Χένρι Κίσινγκερ «σε ποιον τηλεφωνώ όταν θέλω να μιλήσω με την Ευρώπη», η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέλυσε ο δημοσιογράφος, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αδυναμία διαχείρισης πολιτικών ζητημάτων και ζητημάτων άμυνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το “λογιστικό μαγαζί” της Ευρώπης

“Η Ευρώπη βρίσκεται εκεί που βρέθηκε την νύχτα των Ιμίων” ανέφερε ο Γιάννης Πολίτης. “Τότε που ο Σημίτης πάλευε να τους βρει στο τηλέφωνο. Ερχόμαστε τόσα χρόνια μετά και δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ηγεσία. Καταδεικνύεται ότι η Ευρώπη λειτουργεί σας ένα λογιστικό μαγαζί, σαν μία νομισματική ένωση, όπου ότι βγαίνει εκτός “λογιστηρίου” δεν μπορούν να το διαχειριστούν”.

Επιπλέον, ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για την “ισχυρή Γερμανία” η οποία γνωρίζει μόνο πώς να διαχειρίζεται την τύχη και την ισχύ του ευρώ, χωρίς να έχει τις δυνατότητες να γίνει η νέα Μεγάλη Βρετανία, καθώς δεν δύναται να κάνει χρήση της πολιτικής ισχύος που θέλουν να την δώσουν οι Ευρωπαίοι, είπε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής.

Τα “έτοιμα επιχειρηματικά σχήματα” υπέρ Ερντογάν

Αναφορικά με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, ο δημοσιογράφος υπογράμμισε την ύπαρξη “έτοιμων επιχειρηματικών σχημάτων” μέσω των οποίων, και όχι μέσω διακρατικών συμφωνιών, θα ευοδώσουν οι ενεργειακές βλέψεις της Τουρκίας. Στο πλαίσιο της συζήτησης για τις διεκδικήσεις του Ερντογάν, ο Γιάννης Πολίτης προέβλεψε την νέα ήττα του Ερντογάν για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, κατά τις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής 23/6.

Εγχώρια επικαιρότητα

Πηγαίνοντας στο πεδίο της εγχώριας πολιτικής επικαιρότητας, ο Γιάννης Πολίτης επεσήμανε ότι οι εθνικές εκλογές έκλεισαν στις Ευρωεκλογές. “Η διαφορά των 9,5 μονάδων έχει προεξοφλήσει το αποτέλεσμα, με την διαφορά να φαίνεται ότι θα αυξηθεί” ανέφερε ειδικότερα.

“Βαρετή” προεκλογική περίοδος

Επιπρόσθετα, συμφώνησε στο γεγονός ότι διανύουμε μία “βαρετή” προεκλογική περίοδο, καθότι ο μεν Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας “παίζει μπάλα στη σέντρα”, με ήπια ρητορική και κλειστές συγκεντρώσεις, χωρίς να χρειάζεται να “ρίξει” νέα πράγματα στο τραπέζι, ο δε πρωθυπουργός να μην βρίσκει κάποιο νέο αφήγημα, γιατί όποια όπλα είχε τα έριξε στις Ευρωεκλογές.

“Παιδιαρίσματα” για τα ελληνοτουρκικά

Η “βαρετή” προεκλογική περίοδο διακόπτεται από τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως ανέφερε ο Γιάννης Πολίτης, αλλά και πάλι η πολιτική αντιπαράθεση γίνεται με έναν παιδιάστικο τρόπο, του τύπου “γιατί ο Τσίπρας δεν πήρε τηλέφωνο τον Μητσοτάκη, και γιατί ο Μητσοτάκης δεν ζήτησε από τον Τσίπρα να τον πάρει τηλέφωνο”.

Ο κοινός κίνδυνος από τα “μπάνια του λαού”

“Στην ουσία δεν έχουμε προεκλογική περίοδο” τόνισε ο δημοσιογράφος, υπογραμμίζοντας ωστόσο τον μεγάλο κίνδυνο που απειλεί και τα δύο πολιτικά στρατόπεδα. Πρόκειται για τον κίνδυνο της αποχής από τα “μπάνια του λαού”. Όπως εξήγησε, οι μεν ψηφοφόροι της ΝΔ ίσως σκεφτούν ότι το κόμμα έχει εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, οι δε του ΣΥΡΙΖΑ ότι η εκλογική μάχη είναι χαμένη, κάτι που μπορεί να τους οδηγήσει αμφότερους στην απουσία από την εκλογική διαδικασία.

Σε αυτόν τον κίνδυνο θα εστιάσουν ακριβώς τα επιτελεία των δύο κομμάτων αυτέ στις δύο εβδομάδες, τόνισε ο Γιάννης Πολίτης, ώστε να αποτρέψουν τέτοιου είδους σκέψεις.