Ο Γιώργος Καμίνης στο Politis Online: Η τρίτη θέση στο ΚΙΝΑΛ είναι εθνική επιταγή

Συνέντευξη στην Αθηνά Κοροβέση

“Επιστρέφουμε. Και στέλνουμε ηχηρό μήνυμα προς όσους πίστεψαν ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα με την παράταξή μας” δηλώνει ο Γιώργος Καμίνης στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που μας παραχωρεί στο Politis Online.

Mέχρι πριν λίγες ημέρες, ο Γιώργος Καμίνης βρισκόταν στη θέση του Δημάρχου του μεγαλύτερου δήμου της Ελλάδας, από την οποία και παραιτήθηκε, προκείμενου να είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αποτιμώντας τις δύο θητείες του, ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, υπογραμμίζει την “μεγάλη ικανοποίηση να παραδίδεις έργο στην κοινωνία εν μέσω περιόδου οικονομικής στενότητας και παραλαμβάνοντας ένα υπερχρεωμένο Δήμο”, επισημαίνοντας παράλληλα τα συναισθήματα υπερηφάνειας που νιώθει από την άμεση αντίδραση των υπαλλήλων του Δήμου κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Η εξωστρέφεια της Αθήνας ήταν το χαρακτηριστικό εκείνο που προσπάθησε να αναδείξει τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει. Σημερινός του στόχος είναι ο αγώνας για ένα “ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, με δυνατή φωνή στο ευρωκοινοβούλιο”. Ώστε να καταστεί η παράταξή του, και συνακόλουθα η χώρα, σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, όπως κατάφερε για την Αθήνα, όπως θα μας πει παρακάτω.

Χαρακτηρίζοντας την συνολική ποιότητα του Ευρωψηφοδελτίου του ΚΙΝ.ΑΛ. “υψηλότατη” ο Γιώργος Καμίνης υπενθυμίζει στους πολίτες ποιο είναι το διαχρονικό συγκριτικό πλεονέκτημα της παράταξής του, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι αυτή θα αποτελέσει την έκπληξη των Ευρωεκλογών.

“Άμεσος στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι να βρεθεί μεταξύ των τριών πρώτων θέσεων με διψήφιο ποσοστό” όπως θα τονίσει στη συνέχεια της συζήτησής μας, αναφερόμενος επίσης στο κλίμα που εισπράττει από τις επισκέψεις του ανά την επικράτεια, και το οποίο συνοψίζει στη φράση “ο κόσμος της παράταξης επιστρέφει σπίτι του”.

Επιπλέον, ο Γιώργος Καμίνης εξηγεί γιατί η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αποτελεί “επικοινωνιακό τέχνασμα” και επισημαίνει το εξής: “Ο ‘κοιμωμένος γίγαντας’ της Κεντροαριστεράς ξυπνάει μέρα με τη μέρα”.

Αθηνά Κοροβέση: Kύριε Δήμαρχε, αφού σας συγχαρώ για την πρόσφατη εκλογή σας στο νέο Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, θα ήθελα να μου πείτε, τί σημαίνει για εσάς η πρωτιά σε ψήφους στο 21μελές κομματικό όργανο που θα συνεδριάζει υπό την Φώφη Γεννηματά;

Γιώργος Καμίνης: Σας ευχαριστώ πολύ! Η εκλογή μου στο Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο είναι για μένα μία μεγάλη τιμή αλλά συνάμα και μία μεγάλη ευθύνη, στην προσπάθεια που κάνουμε να αναγεννήσουμε την παράταξή μας. Με πολλή και συστηματική δουλειά, είμαι πεπεισμένος ότι θα θα είμαστε η έκπληξη των ευρωεκλογών!

A.K.: O αγώνας για την Ευρωβουλή διαφαίνεται δύσκολος; Kαι σας ρωτώ διότι οι θέσεις όπως όλα δείχνουν θα είναι πολύ λίγες για τους υποψηφίους του ΚΙΝ.ΑΛ., τη στιγμή που τα ονόματα των υποψηφίων είναι “βαριά”.

Νομίζω ότι η συνολική ποιότητα του ψηφοδελτίου του Κινήματος Αλλαγής για τις ευρωεκλογές είναι υψηλότατη και δείχνει αυτό που λέω πάντα στις ομιλίες μου: πως η παράταξη μας ήταν αυτή που διαχρονικά υπηρέτησε τη χώρα στην Ευρώπη με αξιοπρέπεια, αποτελεσματικότητα και δυναμισμό. Αυτό είναι το πραγματικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα. Έχουμε μία μακρά ιστορία που αποτυπώνεται στους πολύ άξιους συνυποψηφίους μου. Όσον αφορά εμένα, πιστεύω ότι η πορεία μου μέχρι τώρα, τόσο στο Δήμο Αθηναίων όσο και στο Συνήγορο του Πολίτη, μου δίνει τα εφόδια για να συνεχίσω αυτή την παράδοση με συνέπεια.

Η πορεία μου μέχρι τώρα, τόσο στο Δήμο Αθηναίων όσο και στο Συνήγορο του Πολίτη, μου δίνει τα εφόδια για να συνεχίσω αυτή την παράδοση με συνέπεια.

A.K.: Πρωταρχικός σας στόχος ποιος είναι; H ατζέντα των προτεραιοτήτων σας τί περιλαμβάνει;

Γ.Κ.: Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε μία ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και μία ισχυρή Ευρώπη στον κόσμο. Η συντηρητική Ευρώπη των τελευταίων 20 ετών αποδείχθηκε αδύναμη να αντιμετωπίσει της ανισότητες, άφησε ανεξέλεγκτες τις αγορές, συνετέλεσε στην εργασιακή ανασφάλεια και τους χαμηλούς μισθούς. Οι σημερινοί 30αρηδες, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, βλέπουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς, ίσως και τους παππούδες τους. Αυτό το τελευταίο συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ε.Ε., που από την ίδρυση της έχει μια διαρκή πορεία ειρήνης, προόδου, ευημερίας και δημοκρατίας με τεράστιες κατακτήσεις. Πρόθεσή μου είναι να αγωνιστώ για ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, με δυνατή φωνή στο ευρωκοινοβούλιο, όπως κατάφερα ως δήμαρχος Αθηναίων να γίνει η Αθήνα σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, για τις πολιτικές της στην κοινωνική καινοτομία, στα δημόσια έργα, στα δικαιώματα, στο προσφυγικό και στη μάχη κατά της ακροδεξιάς.

 A.K.: Θα ήθελα να κάνετε σε αυτό το σημείο έναν απολογισμό του έργου που αφήνετε στον Δήμο Αθηναίων.

Γ.Κ.: Είναι μεγάλη η ικανοποίηση να παραδίδεις έργο στην κοινωνία, μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες. Είτε αυτό είναι η εξυγίανση των οικονομικών του δήμου, είτε είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, είτε το κοινωνικό έργο από το οποίο επωφελούνται 36.000 άνθρωποι. Παραλάβαμε έλλειμμα 50 εκ. ευρώ και παραδίδουμε πλεόνασμα πάνω από 20 εκ. ευρώ. Παραλάβαμε δάνεια 220 εκ ευρώ και τα ρίξαμε σε λιγότερα από 100 εκ. Ο επόμενος δήμαρχος έχει εξασφαλισμένους πόρους 200 εκ. ευρώ για έργα. Παραλάβαμε έναν δήμο με fax και τον παραδίδουμε με οπτικές ίνες και έξυπνη στάθμευση. Επίσης, το να κρατάς 72 παιδικούς με 4.500 παιδιά δεν είναι αστείο πράγμα. Τα βάλαμε με τους ψευτονταήδες της Χρυσής Αυγής, χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω, και φτιάξαμε τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα για τους πρόσφυγες. Πήραμε δύο καταλήψεις, τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και τη Βίλα Αμαλίας, και τις επιστρέψαμε στην κοινωνία ως υπερσύγχρονη αγορά και σχολείο. Κηρύξαμε έκπτωτη τη διοίκηση του Γηροκομείου της Αθήνας, υπό το βάρος τεράστιας κακοδιαχείρισης.

A.K.: Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στις δύο θητείες σας, αλλά και για τί είστε περισσότερο υπερήφανος;

Γ.Κ.: Η διαχείριση του Δήμου Αθηναίων δεν είναι κάτι απλό, πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε περίοδο οικονομικής στενότητας, με περιορισμένους πόρους από το κεντρικό κράτος, με ένα υπερχρεωμένο Δήμο από τις προηγούμενες διοικήσεις και με τους περιορισμούς στην πρόσληψη υπαλλήλων. Αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, απαιτεί συγκεκριμένες λύσεις σε πολύ συγκεκριμένα προβλήματα από τα πιο έκτακτα, μέχρι τα πιο ασήμαντα και τα πιο σοβαρά. Υπάρχουν πολλά για τα οποία νιώθω υπερήφανος, αλλά ξεχωρίζω την άμεση αντίδραση των υπαλλήλων μας κατά τη διάρκεια της φωτιάς στο Μάτι, όπου καταφέραμε να σώσουμε 621 παιδιά από τις κατασκηνώσεις του Δήμου. Αυτές τις στιγμές δεν θα τις ξεχάσω ποτέ.

A.K.: Κύριε Καμίνη, έχετε γεννηθεί και ζήσει τα πρώτα χρόνια της ζωής σας στη Νέα Υόρκη. Αυτό το γεγονός σας επηρέασε στον τρόπο δράσης σας στη Δημαρχεία; Η Αθήνα θα μπορούσε επίσης υπό κάποιες συνθήκες να έχει χαρακτηριστικά μιας μεγαλούπολης τέτοιου βεληνεκούς; Και αν ναι, πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

Γ.Κ.: Η Αθήνα είναι μία κατεξοχήν εξωστρεφής πόλη. Ο ρόλος της ως πρωτεύουσας της Ελλάδας, η ιστορία της, η γεωγραφική της θέση, ο πολιτισμός και η πολύμορφη δημογραφική της διαμόρφωση την ωθούν να κοιτάζει διαρκώς «προς τα έξω». Αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό προσπάθησα να αναδείξω ως Δήμαρχος τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω στη δύναμη της διεθνούς δικτύωσης, της συνεργασίας με φορείς του εξωτερικού. Θέλω να πιστεύω ότι το αποτέλεσμα, όπως αποτυπώνεται και από τα σημαντικά διεθνή βραβεία που κέρδισε η πόλη τα τελευταία χρόνια, είναι θετικό.

A.K.: Στις δημοσκοπήσεις δίνετε βάρος; Γιατί στελέχη του κόμματός σας, όποτε οι δημοσκοπήσεις είναι ευνοϊκές για το ΚΙΝ.ΑΛ.,το βροντοφωνάζουν, και σε μία αντίθετη περίπτωση μιλούν για το ότι η πραγματικότητα διαψεύδει τις δημοσκοπήσεις.

Γ.Κ.: Ξέρετε, οι δημοσκοπήσεις τείνουν να είναι φωτογραφίες της στιγμής, αλλά δείχνουν τις τάσεις και το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία. Και αυτή τη στιγμή είναι εμφανής η συσπείρωση των στελεχών και η άνοδος των ποσοστών που σημειώνει το Κίνημα Αλλαγής, κάτι το οποίο επιβεβαιώνω καθημερινά στις περιοδείες που πραγματοποιώ ανά την επικράτεια.

Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταγράψουμε διψήφιο ποσοστό στις επερχόμενες εκλογές και δουλεύουμε όλοι γι’ αυτόν τον κοινό σκοπό.

A.K.: Ποια είναι εν τέλει η πραγματικότητα για το ΚΙΝ.ΑΛ.; Η τρίτη θέση είναι δεδομένη ή υπάρχουν ανησυχίες και αμφιβολίες για την κατάκτησή της;

Γ.Κ.: Είναι εθνική επιταγή να βρίσκεται μεταξύ των τριών θέσεων το Κίνημα Αλλαγής, τόσο για την προώθηση προοδευτικών πολιτικών στην Ευρώπη όσο και για τον εξοβελισμό στο περιθώριο του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Από την πλευρά μου, είμαι πεπεισμένος ότι θα καταγράψουμε διψήφιο ποσοστό στις επερχόμενες εκλογές και δουλεύουμε όλοι γι’ αυτόν τον κοινό σκοπό.

A.K.: Η Φώφη Γεννηματά προέτρεψε να σταματήσει “ο ψευδοδικομματισμός ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ”. Η φράση αυτή συνεπάγεται ότι το Κίνημα Αλλαγής επιθυμεί να καταστεί τρίτος ισχυρός πόλος ή έχει βλέψεις και ως ο ένας εκ των δύο πόλων δικομματισμού; Και αν το δεύτερο ακούγεται ουτοπικό αυτή τη στιγμή, γιατί γίνεται λόγος για “ψευδοδικομματισμό” τη στιγμή που ο λαός ήταν εκείνος που επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον δεύτερο πόλο στη θέση του ΠΑΣΟΚ;

Γ.Κ.: Όπως σημείωσα και προηγουμένως, ο άμεσος στόχος του Κινήματος Αλλαγής είναι να βρεθεί μεταξύ των τριών πρώτων θέσεων με διψήφιο ποσοστό. Όμως, η προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι μαζί δεν εξαντλείται στις επερχόμενες εκλογές, είναι μία προσπάθεια να καταστήσουμε και πάλι το Κίνημα τον σταθερό πόλο της χώρας. Σε αντίθεση με τον δικομματισμό που γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, όπου οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές ήταν σαφείς και δεδομένες, ο τωρινός επιχειρούμενος ψευδοδικομματισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχει ως στόχο να αποκρυβούν οι συντηρητικές επιλογές και των δύο κομμάτων, κάτι που προσπαθούν να πετύχουν μέσω της τεχνητής πόλωσης. Να θυμίσω μόνο ότι όταν η δική μας παράταξη σήκωνε στις πλάτες της όλο το βάρος της κρίσης, η ΝΔ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ΟΧΙ στα Μνημόνια και έδιναν τη “μάχη της πλατείας”.

Μόνο η δική μας παράταξη σήκωνε στις πλάτες της όλο το βάρος της κρίσης, η ΝΔ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ΟΧΙ στα Μνημόνια και έδιναν τη “μάχη της πλατείας”.

A.K.: Οι σχέσεις σας με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές μπορούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος λόγω Αλέξη Τσίπρα; Και σε ποιο σημείο βρίσκονται τώρα;

Γ.Κ.: Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, στηρίζουμε τον Φρανς Τίμερμανς, τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, για τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής καθώς και το Μανιφέστο για το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο που έχουν ανάγκη οι λαοί της Ευρώπης. Στόχος παραμένει η ανατροπή της συντηρητικής κυριαρχίας στην Ευρώπη, η οποία είδαμε πού μας οδήγησε. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κόπτεται τόσο πολύ για την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και επιθυμεί άνοιγμα στον χώρο μας, γιατί δεν δηλώνει την υποστήριξή του στον Φρανς Τίμερμανς; Θα σας πω γιατί: δεν πιστεύει στην προοδευτικές αλλαγές και χρησιμοποιεί την στροφή στο κέντρο ως ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Να σας υπενθυμίσω, επίσης, ότι ο κύριος Τσίπρας προσκαλείται στις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ως παρατηρητής, όχι ως μέλος.

A.K.: Σε κάθε περίπτωση, δε θεωρείτε ότι οι πολίτες περισσότερο μπερδεύονται παρά κατασταλάζουν, τη στιγμή που και στο Κίνημα Αλλαγής και στον ΣΥΡΙΖΑ μιλάτε αμφότεροι για προοδευτισμό; Αν σας ρωτούσε ένας ψηφοφόρος να του πείτε με λίγα λόγια πού διαφέρει ο δικός σας προοδευτισμός από εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ, τί θα απαντούσατε;

Γ.Κ.: Πολλοί μπορούν να μιλούν για ‘προοδευτισμό’ και ‘κεντροαριστερά’, αλλά το θέμα είναι ποιες πολιτικές εφαρμόζει όταν ασκεί πολιτική. Ο χώρος της προοδευτικής παράταξης, του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα και του Κινήματος Αλλαγής τώρα, είναι ο γνήσιος εκφραστής της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα, έχοντας εμπράκτως υλοποιήσει πολιτικές που στόχευσαν στην εμβάθυνση της Δημοκρατίας, του κράτους Δικαίου, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της ισονομίας. Δυσκολεύομαι να διακρίνω τον προοδευτισμό σε μία κυβέρνηση που αποτελείται από εκπροσώπους της Καραμανλικής δεξιάς, από απομεινάρια των ΑΝΕΛ και από άλλοτε στελέχη μας, που μέχρι πριν από λίγες μέρες την έβριζαν και την λοιδορούσαν.

A.K.: O “κοιμώμενος γίγαντας” της Κεντροαριστεράς, για να επικαλεστώ τη φράση που χρησιμοποίησε πρόσφατα η Πρόεδρος σας, μπορεί τελικά να ξυπνήσει, όπως επιθυμεί και η ίδια;

Γ.Κ.: Ο ‘κοιμωμένος γίγαντας’ της Κεντροαριστεράς ξυπνάει μέρα με τη μέρα, το βλέπω στις επισκέψεις μου σε όλη την χώρα, το βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, ο κόσμος της παράταξης επιστρέφει σπίτι του. Και αυτό μας γεμίζει με χαρά και ευθύνες.

A.K.: Έχετε πει ότι όταν σας ρωτούν για μετεκλογικές συμμαχίες καλύτερα να ρωτηθεί η ΝΔ εάν θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δήλωσή σας που σχετίζεται με τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη πως το 2015 η ΝΔ ήταν έτοιμη να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ποια είναι η δική σας απάντηση ως κόμμα; Ενδεχόμενο συγκυβέρνησης είτε με το ένα είτε το άλλο κόμμα, υφίσταται;

Γ.Κ.: Είναι πρώιμη η συζήτηση για ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες, ειδικά όταν δίνουμε τη μάχη των εκλογών. Αυτή τη στιγμή παλεύουμε για να μεγαλώσουμε την παράταξή μας, και είμαστε σίγουροι ότι ο λαός θα μας τιμήσει με την υποστήριξή του.

A.K.: Θα ήθελα ένα γενικότερο σχόλιό σας για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Νοvartis και την άρση ασυλίας του κ. Λοβέρδου.

Γ.Κ.: Το ζήτημα της Novartis εξελίσσεται σε ένα πρωτοφανές φιάσκο για την κυβέρνηση και δυστυχώς, και αυτό είναι το χειρότερο, πλήττει συθέμελα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το τεκμήριο αθωότητας των εμπλεκομένων. Η κυβέρνηση επέλεξε να στοχοποιήσει έναν άνθρωπο που συνέβαλε στην εξυγίανση του χώρου του φαρμάκου, την ίδια ώρα που ξεχνάει, βολικά, την πενταετία Καραμανλή, την περίοδο κατά την οποία η φαρμακευτική δαπάνη εκτινάχθηκε στα 5,1 δις. Επίσης, βλέπουμε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος αποδέχθηκε πρόθυμα την άρση της ασυλίας του, σε αντίθεση με τους Καμμένο και Πολάκη που κρύφτηκαν πίσω από τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών, τον ίδιο νόμο που οι ίδιοι λοιδορούν.

Στις 26 Μαΐου στέλνουμε ένα μήνυμα ηχηρό, ένα μήνυμα προς όσους πίστεψαν ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα με την παράταξή μας.

A.K.: Τέλος, με δύο φράσεις, πώς θα προτρέπατε τους πολίτες να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο Κίνημα Αλλαγής σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και σε εσάς προσωπικά στις Ευρωεκλογές με τις οποίες μας χωρίζουν ελάχιστες ημέρες;

Γ.Κ.: Η περίσταση, για την Ευρώπη αλλά και για τη χώρα, είναι πολύ σοβαρή για να αναλωνόμαστε σε θλιβερές κοκορομαχίες μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε τόσο για την μορφή που θέλουμε να πάρει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια όσο και για τους ανθρώπους που θα κληθούν να διαχειριστούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε τοπικό επίπεδο. Στέλνουμε, λοιπόν, ένα μήνυμα ηχηρό, ένα μήνυμα προς όσους πίστεψαν ότι θα ξεμπερδέψουν εύκολα με την παράταξή μας, ένα μήνυμα παντού, σε κάθε γωνιά της χώρας, ένα μήνυμα που συνοψίζεται σε μία λέξη: Επιστρέφουμε. Και ελπίζω να επιλέξουμε τους ανθρώπους εκείνους που έχουν την εμπειρία και τη γνώση να μας εκπροσωπήσουν επάξια.

A.K.: Κύριε Καμίνη, σας ευχαριστώ θερμά για αυτή τη συζήτηση.