Ο Γιάννης Πολίτης για την "νέα παράμετρο ηθικής" στην αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη και για το μεγάλο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών (ΣΚΑΪ, «Σήμερα», 9/5/2019)

Με την προεκλογική αντιπαράθεση να μεταφέρεται στη Βουλή και να οξύνεται σφόδρα έπειτα από τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών του πρωθυπουργού από την θαλαμηγό του εκλιπόντος εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, η κόντρα Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε χαρακτηριστικά εκατέρωθεν επιθέσεων επί προσωπικού.

Τις τελευταίες εξελίξεις και την αντανάκλασή τους στην ψήφο του λαού ενόψει Ευρωεκλογών και εκλογών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχολίασε ο Γιάννης Πολίτης, καλεσμένος στην εκπομπής «ΣΗΜΕΡΑ» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ με τον Δημήτρη Οικονόμου και την Μαρία Αναστασοπούλου, όπου επεσήμανε ότι έτσι και με ακόμη μεγαλύτερη αντιπαράθεση θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό όσο οδεύουμε προς τις κάλπες. Μαζί του στο πάνελ, οι δημοσιογράφοι Μανώλης Καψής και Τάσος Παππάς, για να αναλύσουν τις προεκτάσεις του ζητήματος της κρουαζιέρας του πρωθυπουργού.

[ Παρακολουθήστε την εκπομπή στον ακόλουθο σύνδεσμο: «ΣΗΜΕΡΑ» 09-05-2019 και το σχετικό απόσπασμα με τον σχολιασμό του Γιάννη Πολίτη και των Μ. Καψή και Τ. Παππά από το λεπτό 00:09:20 μέχρι 00:21:35 (ώρα 08:00 έως 08:21)]

Ο Γιάννης Πολίτης, υπενθυμίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδερφοί του Μ. Καψής και Τ. Παππάς είχαν καλύψει την την περίοδο 1989, ανέφερε ότι ποτέ ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν είχαν μεταφέρει ποτέ την πολιτική αντιπαράθεση σε επίπεδο προσωπικών επιθέσεων στις οικογένειες. “Εδώ βλέπουμε μία νέα παράμετρο ηθικής όπου εισέρχονται όλοι, γυναίκες, παιδιά, τα πάντα. Δεν υπάρχουν κώδικες τόνισε ο δημοσιογράφος και πολιτικό αναλυτής.

Ειδικότερα για την κρουαζιέρα του πρωθυπουργού, υπογράμμισε την αδυναμία  υποστήριξης του γεγονότος με επιχειρήματα, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να υπεραμυνθούν το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο έχει καταστεί ως το χείριστο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τον Γιάννη Πολίτη.

“Το χειρότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το σκάφος. Δεν μπορεί να το υπερασπιστεί, γι΄αυτό και το έκρυψε. Πολλοί πολιτικοί έχουν βρεθεί σε σκάφη, αλλά η αδυναμία του να το υπερασπιστεί με επιχειρήματα στο κοινό του του έχει δημιουργήσει νευρικότητα και αγωνία” ανέφερε συγκεκριμένα.

Επιπλέον, ο Γ. Πολίτης τόνισε ότι μπορεί το Μάτι να είναι σκληρότερο για τον πρωθυπουργό, όμως λόγω της παραπάνω αδυναμίας, το συμβάν που θα καθορίσει το ποσοστό με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές θα είναι το ανωτέρω, καθώς, όπως εκτιμά ο δημοσιογράφος, το κυβερνών κόμμα θα ηττηθεί στις Ευρωεκλογές. “Θεωρώ από την εμπειρία μου ότι αυτό το θέμα θα τους βαραίνει μέχρι την τελευταία μέρα”.

Σε συνέχεια της παραπάνω συλλογιστικής, ο Γ. Πολίτης ανέλυσε ότι εάν η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ διαμορφωθεί στις 4 μονάδες, τότε ο πρωθυπουργός θεωρείται “νικήτής” με μία ήττα εύκολα διαχειρίσιμη για τον ίδιο. Αντίθετα, εάν η διαφορά φτάσει τις 7 ποσοστιαίες μονάδες, τότε αυτή μπορεί να μεγεθυνθεί άνετα μέχρι τις εθνικές εκλογές και να φτάσει ακόμα και τις 11 μονάδες. “Ο χάρτης θα έχει ήδη βαφτεί μπλε καθώς θα έχουν χαθεί οι περισσότερες περιφέρειες” τόνισε ο δημοσιογράφος, εξηγώντας ότι με ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα από τις Αυτοδιοικητικές, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ήττα στις εθνικές εκλογές εάν έχει προηγηθεί μία μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στις Ευρωεκλογές.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ακόμα και το πακέτο μέτρων (το οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε “επιστροφή στο καθεστώς Σαμαρά-Βενιζέλου) εξαφανίστηκε από την επικαιρότητα, ακριβώς λόγω του πολύ ισχυρού-αρνητικού αποτελέσματος επικοινωνιακά και πολιτικά που έχει το ζήτημα της κρουαζιέρας στην κοινή γνώμη.

Δείτε τις παρεμβάσεις των δημοσιογράφων Γιάννη Πολίτη, Μανώλη Καψή, Τάσο Παππά, καλεσμένων στην εκπομπή “ΣΗΜΕΡΑ” (9-5-2019), στον ακόλουθο σύνδεσμο:

www.skaitv.gr/episode/enimerosi/simera/2019-05-09-06/simera-b-meros-09052019