Αναλύοντας τα εκλογικά σενάρια με τους Ν. Ξυδάκη, Β. Κικίλια, Σ. Καρανικόλα, Π. Ευθυμίου, Ν. Φελέκη, Δ. Τάκη, Φ. Κλαυδιανό στο Χ2 με τον Γ. Πολίτη, Action24

Ένα “δυνατό” πάνελ φιλοξένησε ο Γιάννης Πολίτης στην εκπομπή του Χ2 στο Action 24 με εξαίρετους εκπροσώπους του πολιτικού και δημοσιογραφικού χώρου.

Γιάννης Πολίτης

Στο στούντιο παρευρέθησαν για να συνομιλήσουν για τα πολιτικά τεκταινόμενα, και τις τελευταίες εξελίξεις μετά και την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου από την ελληνική κυβέρνηση, ο Νίκος Ξυδάκης, βουλευτής Β΄ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός και εκ νέου υποψήφιος στην Β΄Αθηνών, Βασίλης Κικίλιας, βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, πρώην υπουργός και υποψήφιος στην ίδια εκλογική περιφέρεια, ο Σπύρος Καρανικόλας, αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής και οι δημοσιογράφοι Νίκος Φελέκης, Δημήτρης ΤάκηςΦοίβος Κλαυδιανός αλλά και ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Πέτρος Ευθυμίου.

[ Παρακολουθήστε την εκπομπή στον ακόλουθο σύνδεσμο: Χ2 26-2-2019 ]

 

Νίκος Ξυδάκης

Ερωτώμενος στην εκκίνηση της εκπομπής για την ημερομηνία των εκλογών, ο Νίκος Ξυδάκης έκανε λόγο για την πρόθεση ολοκλήρωσης της τετραετίας, καθώς “η πολιτική είναι ένας σχεδιασμός και μία ανάληψη ρίσκου όπου τα υπολογίζεις όλα”. “Αν ο πρωθυπουργός υπολογίζει εύλογα ότι χρειάζεται χρόνος για να ξεδιπλώσει κάποιες ενέργειες, να ξεδιπλωθεί μία μεταμνημονιακή Αριστερά, να ξεδιπλωθεί ένας λόγος και μία πρακτική για τα επόμενα χρόνια για την Ελλάδα και χρειάζεται αυτός ο χρόνος” πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης, οδεύουμε προς τον Οκτώβριο, καθώς ο χρόνος αυτός και νόμιμος είναι, και συνταγματικός είναι, και από κανέναν δεν τον κλέβει ο πρωθυπουργός, όπως τόνισε.

 

Βασίλης Κικίλιας

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι το Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζει πρωτίστως την κομματική επιβίωση, ενώ εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να καταρρεύσει καθολικά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, επισημαίνοντας “ένα τεράστιο πρόβλημα” του ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους και τις περιφέρειες.

 

Σπύρος Καρανικόλας

Από πλευράς του ο Σπύρος Κανικόλας υπογράμμισε ότι το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να φαίνεται δημοσκοπικά με χαμηλό ποσοστό, ωστόσο η αντανάκλασή του κόμματος στην κοινωνία είναι μεγάλη. “Όπου και να πηγαίνουμε με τη Φώφη Γεννηματά, η συμμετοχή του κόσμου είναι τεράστια, κάτι που αποδείχτηκε και στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των συνέδρων για το έκτακτο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής στο τέλος Μαρτίου” τόνισε ο αν. εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

 

Αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών, ο δημοσιογράφος Νίκος Φελέκης, αποκλείοντας το σενάριο για κάλπες τον Οκτώβριο, υποστήριξε ότι το σενάριο του Μαΐου παραμένει στο τραπέζι, τη στιγμή που ο Φοίβος Κλαυδιανός μίλησε για μεγάλη υποχώρηση του σεναρίου του Μαΐου πλέον.

Νίκος Φελέκης
Φοίβος Κλαυδιανός

 

Πέτρος Ευθυμίου

Κάνοντας μία γενική τοποθέτηση επί των πολιτικών τεκταινομένων, ο Πέτρος Ευθυμίου θέλησε να επισημάνει ότι “Δεν αξίζει κανείς να απαξιώνει προκαταρκτικά την συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική” αναφερόμενος στην θέληση πολλών δημοσίων προσώπων να εισαχθούν στον πολιτικό στίβο. Κυρίως όμως, προειδοποίησε για την λάνθασμένη πορεία που λαμβάνουν οι συζητήσεις στον πολιτικό κόσμο, καθώς “τόσοι ταλαντούχοι άνθρωποι παγιδευόμαστε σε λάθος συζήτηση. Μετά από 10 χρόνια κρίσης δεν έχουμε αντλήσει κάποιο συμπέρασμα” επεσήμανε ο κ. Ευθυμίου, θέτοντας επί τάπητος έναν μεγάλο προβληματισμό.

 

Δημήτρης Τάκης

Ο δημοσιογράφος του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ Δημήτρης Τάκης συνέβαλε με τις ερωτήσεις του προς τους καλεσμένους, επικαλούμενος το ρεπορτάζ του. Μεταξύ άλλων υπενθύμισε ότι η ΝΔ, μέσω του αντιπροέδρου της Άδωνη Γεωργιάδη, υποστήριξε ότι ένα ποσοστό άνω του 26% στις Ευρωεκλογές θα θεωρηθεί νικηφόρο.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την εκπομπή της Τρίτης 5 Μαρτίου 2019 στο ακόλουθο βίντεο:

Αρχισυνταξία: Eλένη Γκρήγκοβιτς – Σκηνοθεσία: Mανώλης Αγγελάκης

Επόμενο ραντεβού του Χ2, την Τρίτη 12 Μαρτίου στις 23:30.