Η επόμενη μέρα της οικονομίας. Φ. Γιωτάκη, Χ. Στάικος, Γ. Παπαθανασίου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Κ. Μπακογιάννη, Β. Ξυπολυτάς στο Χ2 με τον Γ. Πολίτη, Action24 (12/2/2019)

Βαίνοντας στην τελική ευθεία για τις εκλογές, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να “μονομαχούν” στη Βουλή και να ετοιμάζουν τα τελικά προεκλογικά τους αφηγήματα, το ενδιαφέρον των Ελλήνων πολιτών -εκτός από τα ζητήματα της Συνταγματικής Αναθεώρησης και του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας που κυριαρχούν στην ατζέντα- στρέφεται στην οικονομία, τη στιγμή που εκκινούν οι παροχές που θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής, όπως λέει η κυβέρνηση.

[ Παρακολουθήστε την εκπομπή στον ακόλουθο σύνδεσμο: Χ2 29-01-2019 ]

Μία τέτοια συζήτηση φιλοξένησε ο Γιάννης Πολίτης στην εκπομπή Χ2 στο Action 24 την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019, με εκλεκτούς καλεσμένους, πολιτικούς και δημοσιογράφους που εστίασαν στον κρίσιμο αυτό τομέα.

Γιάννης Πολίτης

Το στέλεχος και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Στάικος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η νέα εκπρόσωπος του Ποταμιού Κατερίνα Μπακογιάννη, το στέλεχος της ΝΔ, ο οικονομολόγος Βασίλης Ξυπολυτάς, και η δημοσιογράφος Φώφη Γιωτάκη, ανέλυσαν την επικαιρότητα, διερευνώντας την επόμενη ημέρα για την οικονομία.

 

Φώφη Γιωτάκη: Tα διακύβευμα των εκλογών σχετίζεται άμεσα με τα καθημερινά προβλήματα γύρω από την οικονομία

Φώφη Γιωτάκη

Η δημοσιογράφος Φώφη Γιωτάκη, έθεσε στο ξεκίνημα της εκπομπής την ατζέντα των ημερών, με το θέμα της ημέρας να αποτελεί την έναρξη της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μπορεί ωστόσο το συγκεκριμένο ζήτημα να μονοπώλησε την ειδησεογραφία, η Φώφη Γιωτάκη ωστόσο σημείωσε ότι τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες δεν είναι άλλα από εκείνα που άπτονται της οικονομίας. Κόκκινα δάνεια και προστασία της πρώτης κατοικίας δεν μπορούν να φύγουν από την ατζέντα επεσήμανε η δημοσιογράφος, τονίζοντας επίσης ότι σχετίζονται άμεσα με το διακύβευμα των εκλογών. Τα καθημερινά αυτά προβλήματα θα κρίνουν τις εθνικές εκλογές, συνόψισε η Φώφη Γιωτάκη. “Εκεί θα κριθεί το στοίχημα της κυβέρνησης” όπως είπε χαρακτηριστικά. Η έμπειρη δημοσιογράφος που καλύπτει το ρεπορτάζ του Κινήματος Αλλαγής, δεν παρέλειψε να αναφερθεί λίγο πριν το κλείσιμο της εκπομπής στην προγραμματισμένη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς για τις 14/2.

 

Χρήστος Στάικος: Η “επόμενη μέρα” είναι ήδη εδώ, λόγω της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας 

Χρήστος Στάικος

Οι πολίτες θα μας κρίνουν συνολικά και για την προηγούμενη περίοδο αλλά και την ώρα της κάλπης θα δουν πως διαμορφώνεται η επόμενη μέρα, σημείωσε ο Χρήστος Στάικος, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. “Η έξοδος από τα μνημόνια, η γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας και από την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η αποκατάσταση των αδικιών, οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνική οικονομίας, δημιουργούν τους όρους και συνδέουν την επόμενη μέρα” ανέφερε ειδικότερα το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που θα δώσει τη μάχη στην πρώτη γραμμή των εθνικών εκλογών. Ο Χρήστος Στάικος μίλησε για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και για δημιουργία καλύτερων όρων παρά κάποιες δυσκολίες που ακόμα υπάρχουν, με τις προβλέψεις να είναι ευοίωνες και την “επόμενη ημέρα” στην οικονομία να είναι ήδη εδώ, όπως υπογράμμισε. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην εκπομπή στάθηκε επίσης στη σημασία της καινοτομίας και του ανθρωπίνου δυναμικού για τη θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.

 

Γιάννης Παπαθανασίου: Η μόνη λύση στο αδιέξοδο της οικονομίας είναι οι επενδύσεις, με τον αστερίσκο του “φιλοεπιχειρηματικού” περιβάλλοντος

Γιάννης Παπαθανασίου

 

Εκκινώντας την τοποθέτησή του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2009 Γιάννης Παπαθανασίου, συμφώνησε με τον Χρήστο Στάικο ως προς το ότι οι πολίτες την στιγμή της κάλπης θα κρίνουν και το παρελθόν και το παρόν. “Γι΄ αυτό και θα καταψηφίσουν τον ΣΥΡΖΑ” είπε ο πρ. υπουργός που θα είναι υποψήφιος στο Βόρειο Τομέα Αθηνών. Δεν έχει νόημα να συγκρίνεται η κατάσταση στην οικονομία το 2009 και 10 χρόνια μετά, ανέφερε ο Γιάννης Παπαθανασίου, τονίζοντας παράλληλα την εξαθλίωση των πολιτών σήμερα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την απουσία επενδύσεων “που μένουν μονάχα στα χαρτιά”, όπως ανέφερε. Ως μόνη λύση για να βγει η χώρα από αυτήν την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία, προέκρινε τις επενδύσεις, οι οποίες, όπως επεσήμανε θα έρθουν μόνο εάν το περιβάλλον κατορθώσει να γίνει φιλοεπιχειρηματικό. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας, σημείωσε ο Γιάννης Παπαθανασίου, κάτι που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει εάν γίνουν οι εκλογές τον Οκτώβριο. Αυτό το κλίμα θα συμπαρασύρει και τις επενδύσεις, πρόσθεσε ο πρ. υπουργός. Ενώ υπογράμμισε ότι “δεν είμαστε όλοι το ίδιο” και ότι “η ΝΔ θα δημιουργήσει ένα ασφαλές, φιλοεπενδυτικό περιβάλλον”. Τέλος, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν λάθη επί ΝΔ, τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν, αλλά για να πάμε ένα βήμα παραπέρα, πρέπει να υπάρξει μία νέα λογική” τόνισε ο Γ. Παπαθανασίου.

 

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Πλεόνασμα 3,5%, υπερφορολόγηση και απουσία επενδύσεων δεν μπορούν να φέρουν καμία ανάπτυξη

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

 

Απαντώντας στο ερώτημα του Γιάννη Πολίτη για την ημερομηνία των εκλογών, ο πρ. υπουργός του ΠΑΣΟΚ -επί πολλών χαρτοφυλακίων- Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκτίμησε ότι αυτές θα εξαρτηθούν από την χρονική τοποθέτηση της “κατάλληλης στιγμής” για τον πρωθυπουργό. “Θα σταθμίσει με ακρίβεια την διεξαγωγή των εκλογών” ανέφερε. “Πηγαίνοντας όμως προς τις εκλογές, στις δυτικές κοινωνίες, υπάρχει αυτό που λέμε “κοινωνικό συμβόλαιο”, μία συμφωνία μεταξύ διαφόρων κοινωνικών τάξεων που κατευθύνει το πολιτικό σύστημα που τελικώς οδηγεί στη συμβίωση. Στη χώρα μας υπήρξε μία απότομη “διάρρηξ用αυτού του συμβολαίου από το 2010 μέχρι σήμερα, με πολύ μεγάλες ανακατατάξεις” ανέφερε ειδικότερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτηρίζοντας στη συνέχεια καθοριστική ημερομηνία την 21η Αυγούστου 2018. Καθότι, ενώ ο πρωθυπουργός μίλησε για μια καινούρια Ελλάδα μέσω μιας ελεύθερης πορείας προς την ανάπτυξη, το κυβερνητικό αφήγημα συνεχώς αλλάζει. Ο πρ. υπουργός στάθηκε στη συνέχεια σε τρεις παραμέτρους οι οποίοι επιβραδύνουν την πολυπόθητη ανάπτυξη, τις οποίες απαρίθμησε ως εξής: στο πλεόνασμα 3,5%, στην υπερφορολόγηση και στην απουσία επενδύσεων που δεν μπορούν να φέρουν καμία ανάπτυξη, όπως προειδοποίησε. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συντάξεων και στα αναδρομικά που δημιουργούν υποσχέσεις. “Ας σκεφτούμε ποιο είναι το αφήγημα της κυβέρνησης από την 21ου Αυγούστου, τί πηγαίνει δηλαδή προς τα εμπρός που να δημιουργεί μία προοπτική για τους πολίτες” προέτρεψε τέλος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

 

Κατερίνα Μπακογιάννη: To Ποτάμι είναι η λύση απέναντι στον διχασμό που καλλιεργούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που δεν επιτρέπει και στην οικονομία να ορθοποδήσει

Kατερίνα Μπακογιάννη

 

Κάνοντας ένα πρώτο σχόλιο για την οικονομία, η νέα εκπρόσωπος του Ποταμιού τόνισε ότι “δυστυχώς η οικονομία δεν είναι λόγια. Διότι αν ήταν λόγια θα είχε ανακάμψει”. Ασκώντας έντονη κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η Κατερίνα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στο κλίμα διχασμού που καλλιεργούν τα δύο μεγάλα κόμματα, το οποίο δεν επιτρέπει και στην οικονομία να ορθοποδήσει. “Το Ποτάμι είναι η λύση σε αυτόν τον διχασμό. Και να μην υπήρχε, θα έπρεπε κάποιος να το εφεύρει” σημείωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος. Απαντώντας στο ερώτημα της Φώφης Γιωτάκη “γιατί τώρα στο Ποτάμι”, η Κατερίνα Μπακογιάννη χαρακτήρισε τη στιγμή κατάλληλη, διότι ο λαός έχει εκτιμήσει την συνεπή στάση που έχει κρατήσει το κόμμα της καθώς και τη μη διχαστική του στάση, η οποία δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Η εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πρωτοβουλία 26 προσωπικοτήτων που στηρίζουν το Ποτάμι ενόψει Ευρωεκλογών, μεταξύ των οποίων οι Στέφανος Μάνος και Γιάννης Μπουτάρης. Πρόκειται για ανθρώπους που εκτίμησαν την προαναφερθείσα στάση του Ποταμιού, ενός ευρωπαϊκού κόμματος χωρίς αστερίσκους, υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη. Η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει όσο τα μεγάλα κόμματα λειτουργούν με γνώμονα το πολιτικό κόστος, επεσήμανε επίσης η εκπρόσωπος. Τέλος εκτίμησε ότι στις Ευρωεκλογές το Ποτάμι θα εισέλθει στην Ευρωβουλή.

 

Βασίλης Ξυπολυτάς: Η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή και αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία

Βασίλης Ξυπολυτάς

 

Αφού περιέγραψε τα τεχνικά ζητήματα της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας, ο οικονομολόγος Βασίλης Ξυπολυτάς, που θα πολιτευτεί στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ, έδωσε έμφαση στην αυτοδυναμία που χρειάζεται το κόμμα για να καταστεί ισχυρό και να φέρει την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ανέφερε επίσης ότι η ΝΔ επιθυμεί να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα εντός του δημοκρατικού τόξου που τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, ώστε να κατορθώσει τον ανωτέρω στόχο, ενώ επεσήμανε ότι το κόμμα του δεν απευθύνεται μονάχα στους κλασικούς Νεοδημοκράτες, αλλά και σε όσους τοποθετούνται πιο δεξιά στον πολιτικό χάρτη, σε όσους βρίσκονται στο κέντρο και σε όσους ψηφίζουν ενδεχομένως Ποτάμι. Ο Βασίλης Ξυπολυτάς χαρακτήρισε πλασματική την εικόνα ‘ανάπτυξης” που προσπαθεί να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή γνώμη. “Δεν ε΄χουν παράξει ανάπτυξη, αλλά ακριβώς το αντίθετο” είπε το στέλεχος του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μιλώντας με αριθμούς, αναφέρθηκε στο ποσοστό των Ελλήνων που οφείλουν σε κόκκινα δάνεια και σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και στην απουσία επενδύσεων, στοιχειοθετώντας τη συλλογιστική του.

 

Αναλυτικά, ολόκληρη την εκπομπή και τις τοποθετήσεις των καλεσμένων του Γιάννη Πολίτη μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο: 

Αρχισυνταξία: Eλένη Γκρήγκοβιτς – Σκηνοθεσία: Mανώλης Αγγελάκης

 

“Τα δέντρα της ζωής” στο πλατό του Action24

Στην τρίτη ενότητα της εκπομπής, το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) / Junior Achievement Greece με την εκπρόσωπό του, την υπεύθυνη επικοινωνίας Μαρία Γιαννέτου, παρουσίασε του μαθητές από το 5ο Γυμνάσιο Αχαρνών (Μενιδίου) που έχουν δημιουργήσει την εικονική επιχείρηση TOL. – Tree Of Life μέσω του προγράμματος “Μαθητική Εικονική Επιχείρηση” που τελεί υπό την Αιγίδα τους Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μαρία Γιαννέτου

 

Οι μαθητές κατέπληξαν με τα όμορφα δημιουργήματά τους, τα υπέροχα διακοσμητικά δεντράκια-έργα τέχνης από… καλώδια και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά που δεν ΄χουν τίποτα να ζηλέψουν από τα παρόμοια αντικέιμενα διακόσμησης που κυκλοφορούν στην αγορά.

Τα παιδιά συνόδεψε η καθηγήτριά τους Νάντια Μουργιά, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η “επιχείρηση” θα έχει το δικό της περίπτερο στη Μεγάλη Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Μαρτίου στο The Mall Athens μαζί με άλλα 60 σχολεία από την Κεντρική και Νότια Ελλάδα, όπου θα μπορέσουν να πουλήσουν τα καταπληκτικά δημιουργήματά τους.

 

Δείτε παρακάτω το φωτογραφικό υλικό καθώς και το βίντεο από την παρέμβασή τους στην εκπομπή λίγο πριν τις ερωτήσεις των νέων επιστημόνων και δημοσιογράφων, με τις οποίες κλείνει η εκπομπή.  

 

Η πρωτοβουλία για την επανεκπαίδευση των μηχανικών

Στην τρίτη ενότητα της εκπομπής, μπορείτε να δείτε επίσης την παρέμβαση του Κωνσταντίνου Τσίμα, Σύμβουλου Προσανατολισμού, για την δωρεάν κοινωνική πρωτοβουλία που ασχολείται με την εκπαίδευση και τη δια βίου μάθηση, και η οποία έχει προσαρμοστεί για τον κλάδο των μηχανικών που αντιμετώπισαν μεγάλα προβλήματα μέσα στην οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας τους άνεργους του κλάδου. Μαζί του, μία νέα μηχανικός, η Στέλλα Παπαδοπούλου, που βρήκε “καταφύγιο” στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

 

Τέλος, τα ερωτήματα των νέων δημοσιογράφων, που αφορούσαν στην αναθεώρηση του Άρθρου 16 για την ανώτατη εκπαίδευση και τη πορεία της οικονομίας.

Αθηνά Κοροβέση – Χρήστος Στάικος

 

Aπό την επόμενη εβδομάδα, εκτός του X2, ο Γιάννης Πολίτης θα παρουσιάζει την νέα πολιτική εκπομπή Politics που θα μεταδίδεται κάθε Παρασκευή στις 19:00-20:00. 

Mείνετε συντονισμένοι στο Action24!