Ο Γιάννης Πολίτης για τα σενάρια εκλογών, την προστασία της α΄ κατοικίας και τη Συνταγματική Αναθεώρηση (Εvening Report-Action24, 11/2/2019)

Στην εκπομπή «Evening Report» του Αction 24 ήταν καλεσμένος ο Γιάννης Πολίτης για να σχολιάσει την επικαιρότητα.

[ Δείτε την εκπομπή στον ακόλουθο σύνδεσμο: Evening Report 11-02-2019 ]

Οι καλεσμένοι του Γιώργου Κουβαρά (Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019), Γιάννης Πολίτης, Αντώνης Παπαγιαννίδης, Δημήτρης ΚαιρίδηςΧριστίνα Κοραή, Μάκης Προβατάς σχολίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στον απόηχο της ορκωμοσίας του Τέρενς Κουίκ, των σεναρίων περί των πρόωρων εκλογών, καθώς και της συζήτησης στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Αναφορικά με τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, ο Γιάννης Πολίτης αναφέρθηκε στην “προφανή επιθυμία του πρωθυπουργού” για διενέργεια εκλογών των Οκτώβριο, παρά την αντίθετη άποψη των παλαιών κομματικών που υποστηρίζουν το σενάριο του Μαΐου, όπως είπε. Επεσήμανε ωστόσο την “επιθυμία Μαξίμου” (συμπεριλαμβανομένης της άποψης των Φλαμπουράρη, Δραγασάκη) για εκλογές τον Οκτώβριο, “ώστε να αποδώσουν πρώτα τα μέτρα από το νέο πακέτο παροχών”.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο ψυχολογικό όριο της διαφοράς με 4 ποσοστιαίες μονάδες με τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές, την οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαχειριστεί. Απεναντίας, από 4% και πάνω, η διαφορά είναι μη διαχειρίσιμη και οδηγεί σε εκλογές τον Οκτώβριο. Ο δημοσιογράφος τόνισε επίσης ότι εάν ο πρωθυπουργός προκηρύξει εκλογές τον Μάιο, “θα συρθεί”.

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο Γιάννης Πολίτης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αναζητά το “επικοινωνιακό περιτύλιγμα” για τον “διάδοχο” του νόμου Κατσέλη, ενώ έκανε λόγο για ύπαρξη “μεγάλου συμβιβασμού” καθώς και για “κολοτούμπα” από πλευράς κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, κατά τη συζήτηση στο πάνελ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, και συγκεκριμένα για την αναθεώρηση του Άρθρου 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε “έξυπνη ντρίπλα” και “εξαιρετική πολιτική κίνηση” του Κυριάκου Μητσοτάκη την πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Άρθρου, η οποία
“εφόσον περάσει ως έχει, αφήνει έξω από το παιχνίδι της εκλογής ΠτΔ τον ΣΥΡΙΖΑ”, όπως είπε ο δημοσιογράφος. “Και αν έχει μερικά όπλα που θέλει να διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η επιθυμία του να βγάλει Επίτροπο και Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, εάν πάει για εκλογές τον Οκτώβριο, όπως και να καθορίσει την εκλογή ΠτΔ. Να έχει μερίδιο δηλαδή στην εξουσία”
όπως πρόσθεσε. “Εάν περάσει αυτό όπως θέλει η ΝΔ, θα είναι κυρίαρχη στην εκλογή Προέδρου, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν θα αφήσει να γίνει” εκτίμησε ο Γιάννης Πολίτης.

Τέλος, ο δημοσιογράφος τόνισε τα ακόλουθα: “Δεν ξέρω αν θα πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός. Για ένα πράγμα όμως είμαι σίγουρος ότι θα γίνει το πρώτο εξάμηνο. Η αλλαγή κλίματος θα φέρει επενδύσεις στη χώρα, κάτι που θα συμβάλει στην αναστροφή του brain drain”.

Παρακολουθείστε ολόκληρη την εκπομπή στο παρακάτω βίντεο και δείτε αναλυτικά τις τοποθετήσεις του Γιάννη Πολίτη και όλων των καλεσμένων του Γιώργου Κουβαρά, καθώς και τα ρεπορτάζ του Γιώργου Πιέρρου, του Σταμάτη Ζαχαρού και τις ειδήσεις από την Ματίνα Βεντούρα: