Διερευνώντας τον "πολιτικό διάδρομο" της κυβέρνησης. Κ. Πουλάκης, Ε. Στυλιανίδης, Ζ. Δημαδάμα, Ν. Φελέκης, Δ. Τάκης, Α. Περδικάρης στο Χ2 με τον Γ. Πολίτη, Action24 (29/1/2019)

Το τί μέλλει γενέσθαι μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και μέχρι την ημερομηνία των εκλογών, υπό την “αντεπίθεση” της κυβέρνησης μέσω κοινωνικών παροχών και φιλολαϊκών νομοσχεδίων διερεύνησε η εκπομπή Χ2 με τον Γιάννη Πολίτη στο Action 24 με καλεσμένους πολιτικούς και δημοσιογράφους.

[ Παρακολουθήστε την εκπομπή στον ακόλουθο σύνδεσμο: Χ2 29-01-2019 ]

Γιάννης Πολίτης

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, στο στούντιο παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, ενώ από την Νέα Δημοκρατία καλεσμένος του Γιάννη Πολίτη ήταν ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής στον νομό Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης. Η Ζέφη Δημαδάμα, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και υποψήφια βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στην Α΄ Αθηνών συμπλήρωσε την τριάδα των πολιτικών εκπροσώπων. Την άλλη τριάδα, εκείνη των δημοσιογράφων, συνέθεσαν οι Νίκος Φελέκης, Δημήτρης Τάκης και Αιμίλιος Περδικάρης.

 

“Καθαρός πολιτικός διάδρομος”

Με τη συζήτηση να ξεκινάει από το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων, ο Αιμίλιος Περδικάρης τόνισε η κυβέρνηση προσανατολίζεται τώρα στα νομοσχέδια φιλολαϊκού χαρακτήρα που προωθεί, αφήνοντας πίσω το ζήτημα των Σκοπίων, καθότι μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών απομένει η κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η αρχή έγινε με τον κατώτατο μισθό” επεσήμανε ο δημοσιογράφος, “και θα ακολουθήσουν νομοσχέδια για την πρώτη κατοικία, για τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, για την επιδότηση ενοικίου”. Συν το νομοσχέδιο του υπουργείου δικαιοσύνης για τους ποινικούς κώδικες, όπως συμπλήρωσε ο Γιάννης Πολίτης. Ο Αιμίλιος Περδικάρης αναφέρθηκε επίσης στο ανοιχτό ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης καθώς και στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας.

Όλα τα παραπάνω θα κρίνουν και την ημερομηνία των εκλογών, υπογράμμισε ο δημοσιογράφος, αναφερόμενος στην επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα, τη δημιουργία δηλαδή ενός “καθαρού πολιτικού διαδρόμου” όπως χαρακτηριστικά είπε.

“Άπαξ και τον δημιουργήσει, οι εκλογές είναι θέμα εξελίξεων” σημείωσε ο Αιμίλιος Περδικάρης, μην παραλείποντας να προσθέσει στη συζήτηση το ζήτημα των δημοσκοπήσεων -απευθυνόμενος και στον αρμόδιο του πάνελ, τον Κ. Πουλάκη- από τα ευρήματα των οποίων θα εξαρτηθούν και οι αποφάσεις του πρωθυπουργού, ενδεχομένως και για έναν “εκλογικό αιφνιδιασμό”.

Επιπλέον, είπε χαρακτηριστικά ότι “ακόμα και η ψήφιση ενός απλού νομοσχεδίου, καθίσταται ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση“.

 

Η αριθμητική των νομοσχεδίων και οι τάσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τις Πρέσπες

Την εκτίμησή του ότι από εδώ και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητάει αναγκαστικά ονομαστική ψηφοφορία για τα νομοσχέδια εξέφρασε ο δημοσιογράφος του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ Δημήτρης Τάκης, ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση για την απαιτούμενη πλειοψηφία των βουλευτών.

“Άρα, ένα κομμάτι στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας, είναι πώς θα αντιμετωπίσει πια την κυβέρνηση, από εδώ και μπρος σε επίπεδο κοινοβουλευτικό” τόνισε ο Δημήτρης Τάκης, αναφερόμενος επίσης και στις “απειλές Πάνου Καμμένου” και δι΄αυτού του τρόπου -με το εάν θα μείνουν ή όχι οι ΑΝΕΛ κοινοβουλευτικό κόμμα- όπως και στο ανοιχτό μέτωπο του κ. Παπαχριστόπουλου ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα παραδώσει την έδρα του την Παρασκευή.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Τάκης έκανε λόγο για δύο τάσεις εντός της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών: η μία επιθυμεί τη διατήρηση του ζητήματος γιατί θεωρεί ότι βλάπτει τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στο κομμάτι της Βόρειας Ελλάδας, η άλλη λέει ότι μεν πρέπει να το συντηρήσουμε αλλά προσεκτικά, διότι εάν η κατάσταση ξεφύγει μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ.

 

Ο “μεγάλος αντίπαλος” του Αλέξη Τσίπρα και το σχέδιο που ακολουθεί η κυβέρνηση

Απαντώντας στο ερώτημα περί προσωπικών (κερδισμένων ή μη) στοιχημάτων του πρωθυπουργού, ο Νίκος Φελέκης αναφέρθηκε στον “μεγάλο αντίπαλο” του Αλέξη Τσίπρα. Όπως τόνισε ο δημοσιογράφος, ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με την κοινωνία και τα προβλήματά της με τα οποία καλείται να αναμετρηθεί, τη στιγμή που σε κοινοβουλευτικό επίπεδο φαίνεται να κυριαρχεί έναντι των άλλων κοινοβουλευτικών δυνάμεων.

Ο Νίκος Φελέκης ωστόσο διαφώνησε ως προς την ηθελημένη αλλαγή ατζέντας από πλευράς πρωθυπουργού για να ξεχαστούν οι Πρέσπες. Σύμφωνα με την ανάλυση του δημοσιογράφου, ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί το σχέδιό του με πιστότητα και δεν ανακοίνωσε τον κατώτατο μισθό για τον παραπάνω λόγο. “Όσοι παρακολουθούμε το ρεπορτάζ γνωρίζαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε σκοπό να φέρει τα νομοσχέδια με φιλολαϊκό αποτύπωμα” τόνισε ο δημοσιογράφος, απαριθμώντας τις μετα-μνημονιακές κινήσεις του πρωθυπουργού.

“Μετά τον στόχο να βγει τον Αύγουστο από την επιτήρηση η χώρα, επόμενος στόχος ήταν η περικοπή των συντάξεων και η ψήφιση του προϋπολογισμού”, όπως σημείωσε ο Νίκος Φελέκης, υπογραμμίζοντας ότι “Όλα αυτά τα πέτυχε. Μετά θα έφερνε τις Πρέσπες, τα νομοσχέδια, και στη συνέχεια τη Συνταγματική Αναθεώρηση”.

Αναφορικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το σενάριο του Μαΐου υπερτερεί, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ορθώς μιλάει για Οκτώβριο όπως άλλωστε οφείλει να κάνει κάθε πρωθυπουργός. Ως προς αυτό το τελευταίο συμπλήρωσε την ύπαρξη τάσης εντός του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί την πραγματοποίηση εκλογών στο τέλος της τετραετίας για την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων της κυβέρνησης με τα νομοσχέδια, τα αναπτυξιακά μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Νίκος Φελέκης στάθηκε επίσης στις “αναταράταξεις” εντός του ΚΙΝ.ΑΛ. με αφορμή τις δηλώσεις Γ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο επίσης ότι το κόμμα είναι ο επόμενος στόχος του Αλέξη Τσίπρα, κυρίως σε επίπεδο σημειολογίας και όχι προσθήκης στελεχών.

Τέλος, προειδοποίησε για το “εμφυλιοπολεμικό” κλίμα στον απόηχο της ψήφισης της Συμφωνίας με τα εκατέρωθεν πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

 

“Αγωνιζόμαστε για να κερδίσουμε τις εκλογές”

Με την σκυτάλη να περνά στους εκπροσώπους των κομμάτων, ο Κώστας Πουλάκης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίζεται για να κερδίσει τις εκλογές και όχι να τις χάσει σκεπτόμενος ποια θα είναι η επόμενη ημέρα ως αντιπολίτευση.

Ως πρώτο σημείο της τοποθέτησής του, ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΣ επέλεξε να αναφερθεί στα σχόλια της αντιπολίτευσης και των πολιτικών αναλυτών που μιλούσαν για σκηνοθετημένο διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου, τονίζοντας επί της ουσίας πόσο πολύ τους διέψευσαν τα ίδια τα γεγονότα, με την στάση του πρώην κυβερνητικού εταίρου να σκληραίνει και με την συζήτηση περί ονομαστικής ψηφοφορίας για τα νομοσχέδια να οξύνεται.

Συμφωνώντας με την ανάλυση του Νίκου Φελέκη, ο Κώστας Πουλάκης αναφέρθηκε στο δεύτερο σημείο που θέλησε να σταθεί, στο συντεταγμένο σχέδιο της κυβέρνησης – τον οδικό της χάρτη δηλαδή μέχρι τις εκλογές, όπως περιγράφηκε αναλυτικά παραπάνω από τους δημοσιογράφους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κώστας Πουλάκης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του με την τοποθέτηση της  ΓΣΕΕ μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τον κατώτατο μισθό, σημειώνοντας ότι όταν το 2012 υπήρξε κατακόρυφη περικοπή στους μισθούς δεν είχε εκφραστεί αναλόγως η Γενική Συνομοσπονδία.

Τέλος, ο Γ.Γ. εξήγησε γιατί οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη: διότι, όπως είπε, μετά την 21η Αυγούστου ο βαθμός “ελευθερίας” της κυβέρνησης είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, γεγονός που της επιτρέπει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της – τον οδικό της χάρτη όπως αναλύθηκε – τονίζοντας επίσης πως στην κυβέρνηση δουλεύουν με ρεαλισμό ώστε να στηρίξουν όλους όσους χτυπήθηκαν κατά την οκταετία των μνημονίων. Με μέτρο, με σταθερότητα και σοβαρότητα, όπως είπε.

 

“Η μεγάλη απάτη μιας κυβέρνησης που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της και “ξόδεψε” το Βουκουρέστι”

Ευριπίδης Στυλιανίδης

Ετεροβαρή και προβληματική χαρακτήρισε τη Συμφωνία ο πρώην Υπουργός ΝΔ και Βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μεταφέροντας παράλληλα το κλίμα από τη Βόρεια Ελλάδα, μετά από πρόσφατη περιοδεία του. Ο πρ. Υπουργός έκανε λόγο για ταπεινωμένους και πληγωμένους πολίτες από την έκβαση της διαπραγμάτευσης και στάθηκε στα ακόλουθα τέσσερα ζητήματα:

-Στο ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επιδεικνύουν μία πρωτοφανή ανευθυνότητα, ακόμη και επικινδυνότητα, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα. “Δεν νοείται να συμβαίνουν όλα αυτά στον διεθνή χώρο, η Ελλάδα να βρίσκεται σε δεινή οικονομικά θέση όπως και στα εθνική ζητήματα, και να ασκείται εξωτερική πολιτική χωρίς υπουργό εξωτερικών, για εσωτερική κατανάλωση. Δεν είναι δυνατόν τη συμπεριφορά, την ρητορική και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, να την προσδιορίζει το πως θα μπορέσει να δημιουργήσει συσχετισμούς δυνάμεων σε μία Βουλή που τελειώνει για μια κυβέρνηση η οποία έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της” τόνισε ειδικότερα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που θα ξαναδώσει τη μάχη των βουλευτικών εκλογών στο νομό Ροδόπης στις επερχόμενες εκλογές. Συμπληρώνοντας σε αυτό το πρώτο σημείο ότι όποτε επικράτησαν τέτοιου είδους λογικές, υπήρξαν τραγικές επιπτώσεις για τα συμφέροντα της χώρας και του λαού.

-Στην “μεγάλη απάτη την οποία χρησιμοποίησε η κυβέρνηση” όπως χαρακτηριστικά είπε, και η οποία εδράζεται στο ότι “ξόδεψε το Βουκουρέστι“. Όταν δηλαδή η κυβέρνηση Καραμανλή, με έξυπνη πολιτική διαχείριση κατάφερε να μετατρέψει ένα “νεκρό” θέμα σε απρόσμενη διπλωματική επιτυχία. Μία επιτυχία που αποτελούσε την στέρεα βάση για μία νέα και δυναμική διαπραγμάτευση, όπως τόνισε ο Ευ. Στυλιανίδης.

-Στα προβλήματα που ενέχει η Συμφωνία, τα οποία και ανέλυσε εκτενώς,

-καθώς και στη δικονομική περιπέτεια στην οποία θα εισέλθουν πάνω από 170 εμπορικές επωνυμίες από εξωστρεφείς επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, οι οποίες κρατούν την οικονομία όρθια παρά την κρίση.

-Τέλος, σημείωσε ότι αφήνονται ανοιχτά προς διαπραγμάτευση όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα περίκλειστης χώρας.

 

“Η υποστήριξη του κόσμου προς το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι μεγάλη και θα σύντομα θα αποτυπωθεί”

Το Κίνημα Αλλαγής είπε από την πρώτη στιγμή ανοιχτά ότι θέλει να είναι μέρος της λύσης” τόνισε εκκινώντας την τοποθέτησή της η Ζέφη Δημαδάμα, υποψήφια με το ΚΙΝ.ΑΛ. στην Α΄ Αθηνών και εκλεγμένη στην Αντιπροεδρία Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για δεύτερη φορά.

Η Ζέφη Δημαδάμα έκανε λόγο για πλήρη αγνόηση του ΚΙΝ.ΑΛ. αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχει εθνική ομοφωνία, και όταν μάλιστα όλοι ασχολούνται και “αγωνιούν” για το τί θα γίνει με το Κίνημα Αλλαγής. 

Αναφερόμενη στις περιοδείες των στελεχών του κόμματός της, επεσήμανε τη μεγάλη υποστήριξη που εισπράττουν από τον κόσμο με την καθημερινή επαφή μαζί του, η οποία “σύντομα θα αποκρυσταλλωθεί στις δημοσκοπήσεις”.

Συνεχίζοντας, η Αντιπρόεδρος PES Women χαρακτήρισε προπαγανδιστικό εργαλείο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΝΔ τη διασπορά ειδήσεων περί διχασμού στα εσωτερικά του Κινήματος Αλλαγής, τη στιγμή που ο διχασμός προέρχεται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος προτάσσει το “ή αυτοί ή εμείς” και του “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει “αδυνατίσει”“, δεν θα τους κάνουμε την χάρη” υπογράμμισε η Ζ. Δημαδάμα, αναφερόμενη στο Συνέδριο στο οποίο προχωράει δυναμικά το κόμμα.

Στο διάλογο που αναπτύχθηκε στη συνέχεια με τον κ. Πουλάκη, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα των χρεών του ΠΑΣΟΚ, με τη Ζέφη Δημαδάμα να ρίχνει βέλη κατά της κυβέρνησης τη στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσχωρήσει τα παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, η υποψήφια βουλευτής σημείωσε ότι “θα ήταν πολύ ευχάριστο αν ο οδικός χάρτης του πρωθυπουργού υπήρχε από την πρώτη στιγμή και τον μάλιστα τον υλοποιούσε”, ενώ σχολιάζοντας τη σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους, ανέφερε ότι είναι εκείνος που αναζητά εναγωνίως την αγκαλιά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

 

Στο βίντεο παρακάτω, παρακολουθείστε ολόκληρες τις παρεμβάσεις των πολιτικών, το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων, καθώς και τις ερωτήσεις των νέων επιστημόνων και την παρέμβαση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων στο τρίτο μέρος της εκπομπής:

Αρχισυνταξία: Eλένη Γκρήγκοβιτς – Σκηνοθεσία: Mανώλης Αγγελάκης

 

 

Μία πρωτότυπη ιδέα, ένα πρωτότυπο όνομα και το εισιτήριο για το μεγάλο γεγονός της χρονιάς

Λίγο πριν τις ερωτήσεις των νέων επιστημόνων προς τους καλεσμένους, με τις οποίες κλείνει η εκπομπή, οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) / Junior Achievement Greece δίνουν μία νότα αισιοδοξίας μέσα στην πολυποίκιλη πολιτική επικαιρότητα.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΣΕΝ Μαρία Γιαννέτου παρουσιάζει στους τηλεθεατές και τους παρευρισκόμενους στην εκπομπή το “φωτεινό πρόσωπο της Ελλάδας” όπως συνηθίζει να μας λέει ο Γιάννης Πολίτης.

Τους μαθητές δηλαδή που επιχειρούν μέσω του προγράμματος, τα στελέχη των εικονικών επιχειρήσεων που καινοτομούν με τις φρέσκες ιδέες τους, οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν έχουν υλοποιεί από αληθινές επιχειρήσεις.

Όπως συνέβη και στην προηγούμενη εκπομπή, κατά την οποία μαθητές από το Γενικό Λύκειο Φιλοθέης μίλησαν για το πρωτότυπο προϊόν τους, ένα όργανο εκγύμνασης για ηλικιωμένους που δεν υπάρχει αντίστοιχο στην αγορά. Το όργανο γυμναστικής προσαρμόζεται σε οποιαδήποτε καρέκλα και επιτρέπει στα άτομα τρίτης ηλικίας να ασκούνται και να διατηρούν με αυτόν τον τρόπο τη φυσική τους κατάσταση, καθήμενοι από το σπίτι τους.

Εκτός της πρωτότυπης ιδέας, τα παιδιά ονόμασαν την επιχείρησή τους με εξίσου πρωτότυπο όνομα. Και το όνομα αυτής… ΕύΓε (Ευεξία-Υγεία-Γαλήνη-Ευτυχία).

Το σημαντικότερο όλων βέβαια, είναι το γεγονός ότι τα παιδιά θα παρουσιάσουν το προϊόν τους στη Μαθητική Εμπορική Έκθεση της Αθήνας, την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2019 στο Εμπορικό Πολυκατάστημα “The Mall Athens” στο Μαρούσι.

Ένα πολυπόθητο εισιτήριο που τους κατατάσσει στην “αφρόκρεμα” των επιχειρηματιών… από κούνια!

 

Ακολουθεί το φωτογραφικό υλικό από τις παρεμβάσεις των μαθητών αλλά και των καθηγητριών τους στην εκπομπή:

Η Μαρία Γιαννέτου, οι μαθητές και οι καθηγήτριές τους από το ΓΕΛ Φιλοθέης, μαζί με τους νέους επιστήμονες
Ο Γιάννης Πολίτης, οι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και νέοι επιστήμονες της εκπομπής, μαζί με το Σωματείο Επιχειρημτικότητας Νέων
Γιάννης Πολίτης, Μαρία Γιαννέτου με τους μαθητές και τους καθηγητές από το ΓΕΛ Φιλοθέης
Άρτεμις Κοροβέση, Αθηνά Κοροβέση με τους μαθητές και τους καθηγητές από το ΓΕΛ Φιλοθέης

Επόμενο ραντεβού του Χ2 την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019, στις 23:30 στο Αction24 !

Μείνετε συντονισμένοι.