Ν.Φίλης, Θ.Φορτσάκης, Κ.Σκανδαλίδης, Ι.Καλαντζάκου, Π.Γαβρά και Α.Λιάρος αναλύουν την επικαιρότητα στο Χ2 με τον Γ. Πολίτη (Action24, 11/12/2018)

Μετά από μία έντονη πολιτικά ημέρα, με εκατέρωθεν πυρά και διαξιφισμούς στη Βουλή στην έναρξη της «μάχης» επί του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία μετέτρεψε το ελληνικό κοινοβούλιο σε «αρένα», η εκπομπή Χ2 με τον Γιάννη Πολίτη, φιλοξένησε στο πλατό του Action 24, κορυφαία πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους για να σκιαγραφήσουν τις πολιτικές εξελίξεις και να αναλύσουν όλα τα «καυτά» μέτωπα της επικαιρότητας.

[ Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στον ακόλουθο σύνδεσμο: Χ2 11-12-2018 ]

Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο πρώην υπουργοί Παιδείας και βουλευτές, Νίκος Φίλης και Θεόδωρος Φορτσάκης, ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής Κώστας Σκανδαλίδης, η δικηγόρος και υποψήφια με τη ΝΔ Ιωάννα Καλαντζάκου, και οι δημοσιογράφοι Πηνελόπη Γαβρά και Αντώνης Λιάρος, ανέλυσαν την επικαιρότητα.
Εκκινώντας από όλα όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή, με έμφαση στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον πρωθυπουργό για ανταλλαγή του Σκοπιανού με την μη περικοπή των συνάξεων (κάτι που είχε αναφερθεί από την Π. Γαβρά και τον Γ. Πολίτη σε προηγούμενη εκπομπή ως μέρος του ρεπορτάζ), η Πηνελόπη Γαβρά έκανε λόγο για την «ξεκάθαρη εικόνα» αναφορικά με το «τι μας περιμένει μέχρι τις εκλογές, όποτε γίνουν» αποκλείοντας το σενάριο του Μαρτίου.

«Δεν είναι αδικία, όταν έχεις ρημάξει έναν λαό στην υπερφορολόγηση, να έχεις πλεονάσματα και να τα μοιράζεις με τη μορφή επιδομάτων; Αδικία είναι μόνο η μη περικοπή των συντάξεων» διερωτήθηκε στη συνέχεια.

Για πολιτικό αμοραλισμό από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο Αντώνης Λιάρος, αναφερόμενος στην παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη θέση του υπουργού Οικονομικών παρά την παραδοχή του περί άδικων φορολογικών μέτρων που έχει επιβάλει και για «αφαίμαξη της μεσαίας τάξης» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο δημοσιογράφος.

Αναφορικά με τις κινήσεις του πρωθυπουργού, ο Αντώνης Λιάρος έκανε έναν παραλληλισμό με τις επιλογές Μακρόν στη Γαλλία των «Κίτρινων Γιλέκων», λέγοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει ανοίξει το ταμείο και μοιράζει λεφτά για να γυρίσει τις δημοσκοπήσεις». «Ο Μακρόν έκανε τα ίδια, αλλά μετά από μία εξέγερση.

Στη συνέχεια ο Νίκος Φίλης τόνισε ότι «το ζητούμενο σήμερα είναι η στήριξη των εισοδημάτων, όπως και η πολιτικά ανάπτυξης. Η μη περικοπή των συντάξεων είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης. Μίας ισχυρής διαπραγμάτευσης, όχι μόνο επειδή τα εννοούσε η κυβέρνηση, αλλά και επειδή τα οικονομικά στοιχεία έχουν βελτιωθεί. Αυτά τα κερδίσαμε χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, χάρη στη διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης και χάρη στη μικρή αλλά σημαντική αλλαγή των οικονομικών θεμελιωδών».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «οικονομίες κλίμακας οι οποίες δεν έθιξαν κοινωνικά δικαιώματα». Επεσήμανε επιπροσθέτως, ότι οι δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες πρέπει να είναι στο επίκεντρο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, δεν είναι δυνατόν να εννοούνται ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης.

Επιπλέον, άσκησε δριμεία κριτική στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι τον ενδιαφέρουν τα κέρδη των λίγων και όχι της κοινωνίας.

Για ικανοποίηση της Νέας Δημοκρατίας μίλησε ο Θεόδωρος Φορτσάκης από τη «διόρθωση του σοβαρού και αχρείαστου λάθους» της μη περικοπής των συντάξεων.

Η παράταξη ωστόσο επιθυμεί αυτό το μέτρο να έχει συνέχεια, σύμφωνα με τον βουλευτή της, που τόνισε ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, χρειάζονται υγιείς βάσεις. «Το να μοιράσεις ένα υπερπλεόνασμα, το να έχεις στρέψει τον μισό ελληνικό πληθυσμό έναντι του άλλου μισού ακολουθώντας μία ταξική πολιτική, όπου έχει εξοντώσει τη μεσσία τάξη» σημείωσε ο κ. Φορτάσκης με αφορμή και τα λεγόμενα του υπ. Οικονομικών στη Βουλή, «όχι μόνο δεν εναπόκεινται σε μια υγιή βάση, αλλά προδιαγράφουν την χειροτέρευση της κατάστασης».

«Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση» συνέχισε ο βουλευτής, «για να λάβει μεταρρυθμιστικά και αναπτυξιακά μέτρα ώστε να συνεχιστεί το μέτρο των μη περικοπών και να αποφευχθεί μία επιδείνωση και διακινδύνευση του οικονομικού κλίματος».

«Για νοσταλγία των εποχών ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης, λόγω της εικόνας δύο μονομάχων που προσβάλει εκτός των άλλων τον πολιτικό πολιτισμό, αναφερόμενος στους έντονους διαπληκτισμούς Τσίπρα-Μητσοτάκη στο κοινοβούλιο.

Πρόκειται για μαθήματα «πώς να αποφεύγει και πώς να φθείρει κανείς την πολιτική» σημείωσε εμφατικά ο βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ.

Αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων, ο Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στο ότι πρώτοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσαν την τροπολογία για να μην περάσει το μέτρο της περικοπής, κάτι στο οποίο η κυβέρνηση δεν πίστεψε εξ αρχής αλλά προτίμησε να το διαπραγματευτεί.

Ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε επιπλέον σε «ζήτημα ηθικής πολιτικής τάξης» καθώς η κυβέρνηση πανηγυρίζει που ακυρώνει μέτρα τα οποία η ίδια έχει φέρει προς ψήφιση.

Η δικηγόρος, π΄ρωην Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και υποψήφια με τη ΝΔ στον Βόρειο Τομέα της Β΄Αθηνών, Ιωάννα Καλαντζάκου, εκκίνησε την παρέμβασή της μιλώντας για ένα νόμο-έκτρωμα αναφερόμενη στον νόμο Κατρούγκαλου.

Την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας στη χώρα μας, η οποία είναι στην “εντατική” καταδεικνύει η εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους στα 103 δισ. και στα 35 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία, τόνισε η κ. Καλαντζάκου.

Αναφορικά με το μέτρο της μη περικοπής των συντάξεων, η δικηγόρος το χαρακτήρισε “πρόσκαιρη διάσωση της προσωπικής διαφοράς” καθώς η προσωπική διαφορά θα φαίνεται σαν ξεχωριστό κονδύλι στα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων, ενώ όπως είπε, δημιουργούνται συνταξιούχοι 4 τα ταχυτήτων.

Παρακολουθήστε όλα όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή αναλυτικά στο ΒΙΝΤΕΟ.

Η δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) / Junior Achievement Greece με την υπεύθυνη επικοινωνίας, ήταν και αυτήν την Τρίτη στις “επάλξεις” μαζί με τους μικρούς επιχειρηματίες.

Οι επιχειρηματίες από δύο σχολεία, από τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη και από το 3ο Γενικό Λύκειο Αργυρούπολης παρουσίασαν τα προϊόντα των εταιρειών τους “POWER OMBRA” και “ChocoHellas” αντίστοιχα.

Στο στούντιο, μαζί με τα παιδιά και τους καθηγητές τους, ήταν επίσης και ένας άνθρωπος που κατάλαβε από νωρίς το ταλέντο των μαθητών. Όταν την προηγούμενη σεζόν, όντας προσκεκλημένος ξανά στην εκπομπή για να παρουσιάσει τα εξαιρετικά προϊόντα της εταιρείας του Eurofood Quality S.A., συγκινήθηκε από τις καινοτόμες ιδέες του 3ου ΓΕΛ Αργυρούπολης και τη δημιουργικότητα των παιδιών που παρήγαγαν σοκολάτες με την πολύτιμη υποστήριξη του ΣΕΝ, και αποφάσισε να βγάλει τα προϊόντα της “ChocoHellas” στην πραγματική αγορά.

Πρόκειται για τον Κώστα Σταματέλο, εμπορικός διευθυντής της Eurofood Quality S.A., μίας εταιρεία-πρότυπο που εξάγει τα προϊόντα της σε ολόκληρο τον κόσμο κάνοντας περήφανα τα ελληνικά χρώματα.

Ο κ. Σταματέλος μίλησε για το πώς δημιουργήθηκε η ιδέα της συνεργασίας με την μαθητική εικονική επιχείρηση, όταν είδε τα παιδιά να παρουσιάζουν το επιχειρηματικό τους εγχείρημα στην εκπομπή Χ2. Όπως ανέφερε, έλαβε τη πρωτοβουλία να σταθεί δίπλα τους καθώς με συγκίνηση τα έβλεπε να επιχειρούν, ενθυμούμενος ότι στα δικά του μαθητικά χρόνια δεν υπήρχαν τέτοιες ευκαιρίες, και θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υλοποιήσει τα “χαμένα όνειρα” της γενιά του.

Το “επόμενο βήμα” όπως σημείωσε ο κ. Σταματέλος, είναι η συμμετοχή του μαζί με τα παιδιά σε παγκόσμιες εμπορικές εκθέσεις στο εξωτερικό για την παρουσίαση των προϊόντων τους.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και των δύο σχολείων, παρουσίασαν στη συνέχεια τα προϊόντα τους, με τα τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη να αναλύουν στο τηλεοπτικό κοινό και στους προσκεκλημένους της εκπομπής την επιχειρηματική ιδέα και παραγωγή της “οικολογικής τους ομπρέλας” και το 3ο ΓΕΛ Αργυρούπολης να μας γλυκαίνει με τις νόστιμες σοκολάτες του!

Να σημειωθεί ότι στο στούντιο παρευρέθησαν οι καθηγητές Ασπασία Κουτσούλη και Αθανάσιος Σαϊσανάς, καθώς και ο εθελοντής Γιάννης Σαρακηνός από την MetLife Greece.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τις παρεμβάσεις των μαθητών και των καθηγητών τους, στο πλευρό του Κώστα Σταματέλου και της εμψυχώτριάς τους Μαρίας Γιαννέτου, με την πολύτιμη υποστήριξή της!

Ο Νίκος Φίλης συνεχάρη θερμά τα παιδιά και το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων για την εξαιρετική δουλειά και την υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, και ολόκληρου του πολιτικού φάσματος της χώρας!

Το Σωματείο ανανέωσε το καθιερωμένο ραντεβού του με τους τηλεθεατές για τη νέα χρονιά, την Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019.

Όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Πολίτης, η επόμενη εκπομπή, την Τρίτη 17/12 θα είναι διαφοροποιημένη, καθώς θα είναι εορταστική, με ιδιαίτερους καλεσμένους.

Παρακολουθήστε εδώ το τελευταίο μέρος της εκπομπής που είναι πάντα αφιερωμένη στην νεανική επιχειρηματικότητα.