Το "οπλοστάσιο" των κομμάτων μέχρι τις εκλογές, στο Χ2 με τον Γ. Πολίτη και τους Κ. Χατζηδάκη, Γ. Καμίνη, Ν. Φελέκη, Δ. Τάκη, Φ. Κλαυδιανό, Κ. Μπογδάνο (Action24-4/12/2018)

Το “οπλοστάσιο” των κομμάτων με το οποίο έκαστο θα κινηθεί προς τις εκλογές ανέλυσε η εκπομπή Χ2 με τον Γιάννη Πολίτη στο Action24, την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, έχοντας καλεσμένους δύο κεντρικά πολιτικά στελέχη, τον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωστή Χατζηδάκη, και τον Δήμαρχο Αθηναίων και Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργο Καμίνη, καθώς και τους δημοσιογράφους Νίκο Φελέκη, Φοίβο Κλαυδιανό, Δημήτρη Τάκη και Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

[ Δείτε ολόκληρη την εκπομπή στον ακόλουθο σύνδεσμο: Χ2 4-12-2018 ]

“Κάθε μέρα που περνάει είναι μία προεκλογική ημέρα” είπε ο Γιάννης Πολίτης στην έναρξη της εκπομπής, αναφερόμενος στο εξασθενημένο σενάριο των πρόωρων εκλογών για τον μήνα Μάρτιο, με τις πιθανότητες να είναι πλέον με το “μέρος” του Μαΐου, χωρίς ωστόσο το σενάριο του Οκτωβρίου να έχει εξασθενίσει.

Γιάννης Πολίτης

Όπως προανήγγειλε, αντικείμενο της εκπομπής είναι η χαρτογράφηση του οδικού χάρτη προς τις εκλογές, εστιάζοντας στα “όπλα” των κομμάτων και σε ποια σημεία αυτά υπερέχουν έναντι των υπολοίπων κομμάτων.

Πρωτίστως όμως ο Γιάννης Πολίτης απαρίθμησε τα “όπλα” που αυτή τη στιγμή έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός, τα οποία είναι:

  • η διερεύνηση των δικαστικών υποθέσεων που κάποιοι ονομάζουν σκάνδαλα
  • οι παροχές
  • η μη περικοπή των συντάξεων
  • η Συμφωνία των Πρεσπών (εξηγώντας ότι το 70% των πολιτών μπορεί να μην συμφωνεί με αυτή, αλλά το 30% που συμφωνεί είναι και το ποσοστό του εκλογικού σώματος που τον ενδιαφέρει
  • και η ενδεχόμενη σύγκρουση με την Εκκλησία, ζήτημα που όπως είπε ο δημοσιογράφος αφορά και αρέσει πολύ στην εκλογική του βάση
Φοίβος Κλαυδιανός

Την εκτίμησή του ότι το επικρατέστερο σενάριο εκλογών τοποθετείται στον Μάιο εξέφρασε ο Φοίβος Κλαυδιανός, εκκινώντας τη συζήτηση της εκπομπής, με τις πληροφορίες από το ρεπορτάζ του.

Ο δημοσιογράφος τόνισε ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να συμπέσουν χρονικά οι εθνικές με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς, όπως ανέλυσε, μπορεί με αυτόν τον τρόπο να πιέσει την Κεντροαριστερά σε μία μορφή συνεργασίας στη βάση της, δεδομένης αυτής της συνεργατικής διάθεσης που έχουν τα τοπικά στελέχη. Ωστόσο, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, αυτό δε σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ψάχνει τρόπο να κάνει τις εκλογές τον Οκτώβριο.

“Το Μαξίμου θέλει εκλογές ομαλότητας και να πείσει τον κόσμο ότι η χώρα έχει επιστρέψει σε μια κανονικότητα”, επεσήμανε επιπλέον ο δημοσιογράφος.

Δημήτρης Τάκης

Αναλύοντας αυτόν τον οδικό χάρτη, ο Δημήτρης Τάκης ανέφερε στη συνέχεια ότι το θέμα των σκανδάλων, με την τροπή που θα περίμεναν πολλοί να λάβουν με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, είναι πολύ δύσκολο να “παίξει” ως “όπλο”.

“Μια πολυδιαφημισμένη ιστορία σκανδάλων που ήταν η Υγεία τελειώνει” είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε ότι πρώτον, η υπόθεση της Novartis βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης και κανείς δεν ξέρει αν θα παίξει προεκλογικά, ενώ το ζήτημα των οικονομικών των κομμάτων επίσης δεν μπορεί να παίξει γιατί δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

Νίκος Φελέκης

Τη βεβαιότητά του ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο εξέφρασε ο Νίκος Φελέκης. “Η μοναδική περίπτωση να μην γίνουν τον Μάιο είναι εάν η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα είναι χαώδης” τόνισε.

Απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για τα εσωτερικά του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνύπαρξη των δύο τάσεων, της σκληρής δεξιάς και της ήπιας, φιλελεύθερης.

Κωστής Χατζηδάκης

“Το 4ο μνημόνιο είναι εδώ” δήλωσε από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης, καταγράφοντας τρεις παραμέτρους τους δυσμενούς τοπίου στην ελληνική οικονομία:

“Είμαστε πρωταθλητές στην αύξηση των φόρων, βρισκόμαστε στον πάτο του πίνακα ανάπτυξης και έχουμε απολέσει τα 2/3 των επενδύσεων που είχαμε το 2007” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος και Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας.

“Ο στόχος μας είναι να διδαχθούμε από τα λάθη μας” σημείωσε επιπρόσθετα ο Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ότι “σημασία έχει η κοινωνία στην οποία πρέπει να μιλάς απλά και λαϊκά”.

Γιώργος Καμίνης

“Τα προοδευτικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια μετρώνται στα δάχτυλα. Δεν κατανοώ γιατί μιλάμε για αριστερή συμμαχία και για προοδευτικό μέτωπο” διερωτήθηκε από το πάνελ της εκπομπής ο ο Δήμαρχος Αθηναίων, επεξηγώντας ότι δεν υπάρχει καμία προοδευτικότητα στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά ένα απόγειο συντηρητισμού.

“Όλο το συντηρητικό ρεπερτόριο της Μεταπολίτευσης που βύθισε την χώρα, αυτή τη στιγμή το επαναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στον απώτατο βαθμό. “Όπου πας στη χώρα δεν βρίσκεις τον ΣΥΡΙΖΑ” συμπλήρωσε ο Γιώργος Καμίνης, σημειώνοντας την ανυπαρξία του κυβερνώντος κόμματος σε τοπικό επίπεδο.

Την αναγκαιότητα να μην βρεθεί η Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, κάνοντας λόγο για “ζήτημα Δημοκρατίας”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι επιθυμεί να βρίσκεται στο Ευρωψηφοδέλτιο του Κινήματος Αλλαγής, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι διάδοχός του θα είναι ο Παύλος Γερουλάνος.

Τέλος, χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του σε ερώτηση στο κλείσιμο της εκπομπής για τις προεκτάσεις του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, καθώς τόνισε ότι “σε εμάς εδώ πρέπει να πρυτανεύσει η περίσκεψη και η συνεννόηση”, αντιδιαστέλλοντας την απουσία συνεννόησης στην πολιτική ζωή του τόπου με την πολυτέλεια που έχει η Γαλλία για μία ρήξη στο εσωτερικό της, όπως είπε. “Κινδυνεύουμε να διολισθήσουμε σε ακόμη βαθύτερη κρίση από ό,τι ζήσαμε” πρόσθεσε.

Κωνσταντίνος Μπογδάνος

Ρόλο συμπαρουσιαστή ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος έθεσε τις ερωτήσεις του στου πολιτικούς.

Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στη σημαντικότητα του ζητήματος του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, τονίζοντας ότι η Γαλλία με τα “Κίτρινα Γιλέκα” αποδεικνύει ότι είναι Γαλλία.

Δείτε όλα όσα συζητήθηκαν στην εκπομπή αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί: