Η Όλγα Κεφαλογιάννη στο Politisonline: Ο ελληνικός πολιτισμός να γίνει ο στρατηγικός πόρος για μια ευημερούσα Ελλάδα

Συνέντευξη στην Αθηνά Κοροβέση

Η Βουλευτής Α’ Αθηνών και Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε μια συνέντευξη έφ’ όλης της ύλης στο politisonline και την Αθηνά Κοροβέση, μιλά για τα καίρια ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας και δίνει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ.

Για την ασφάλεια και την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια πανεπιστήμια, τονίζει ότι “τα ζητήματα ασφάλειας είναι κατ’ εξοχήν ζητήματα δικαιωμάτων” και επισημαίνει την ειδοποιό διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με την κυβέρνηση, αναφορικά με το θέμα, κάνοντας λόγο για “πρωτόγνωρο συνδυασμό ανικανότητας και ανοχής” από την κυβέρνηση.

Η Βουλευτής Α’ Αθηνών και μέλος της Επιτροπής της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση χαρακτηρίζει τη συζήτηση στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, “χαμένη ευκαιρία”, ενώ αναφέρει πως “ο ΣΥΡΙΖΑ παγίδευσε τη διαδικασία και την περιόρισε συνειδητά, με σκοπό τα πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη”. Αποκάλεσε δε τις προτάσεις του κυβερνώντος κόμματος οπισθοδρομικές.

Ερωτώμενη για την αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών, δημόσιων πανεπιστημίων μέσω της ίδρυσης μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων, καθώς και την αναστροφή του brain-drain, κάτι το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να υπονομεύσει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Το κεφάλαιο Πολιτισμός” – το “χαρτοφυλάκιο” της Όλγας Κεφαλογιάννη –  δεν θα μπορούσε να λείπει από τις ερωτήσεις της συνέντευξης. Η Τομεάρχης Πολιτισμού και  Αθλητισμού της Ν.Δ., καλεί την κυβέρνηση να εξαιρέσει τα μνημεία, τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους από τις λίστες του Υπερταμείου και να πράξει άμεσα αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα.

“Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται και ότι τα μνημεία μας δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής” εξηγεί.

Μεταξύ άλλων, η Βουλευτής Α΄ Αθήνας, στην εκλογική περιφέρεια όπου θα παραμείνει αφοσιωμένη, μιλάει για την υπόθεση Νίκου Κοτζιά, την προφυλάκιση Γιάννου Παπαντωνίου, τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Κυπριακό, την εξωτερική πολιτική της χώρας και τη θέση που πρέπει να έχει η Ελλάδα στη Ευρώπη και το διεθνές στερέωμα, τονίζοντας τις σχετικές επιδιώξεις της Νέας Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, δηλώνει ανήσυχη για την εξωτερική πολιτική της χώρας, κάνοντας λόγο για απουσία συγκροτημένης στρατηγικής από ελληνικής πλευράς: “Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά επιπολαιότητα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις” αναφέρει.

Επιπλέον, απαντάει για τον Δήμο Αθηναίων και εάν την ενδιαφέρει η Ευρωβουλή, δεδομένης και της ενασχόλησής της με τα ευρωπαϊκά ζητήματα, και δη το Κυπριακό, για το οποίο έχει συγγράψει βιβλίο.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη μας υποδέχεται στο γραφείο της στο κέντρο της Αθήνας, έχοντας ανά χείρας ωστόσο ένα άλλο βιβλίο, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε. Την αυτοβιογραφία της Μισέλ Ομπάμα «Becoming – Η Δική μου Ιστορία». Oι Ηνωμένες Πολιτείες άλλωστε μόνο ξένες δεν είναι για εκείνη. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι το δεύτερο μεταπτυχιακό της είναι στις Διεθνείς Σχέσεις από τη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης. Η ίδια αναπολεί με χαρά και υπερηφάνεια εκείνη την εποχή, δείχνοντάς μας τις φωτογραφίες που κοσμούν το γραφείο της με τους συμφοιτητές της, μεταξύ των οποίων, όπως μας αποκαλύπτει, και η σημερινή υπουργός Άμυνας των Σκοπίων.

Από τις φωτογραφίες, στις προκλήσεις τις καθημερινότητας, και από τις άλλες ιστορίες, στην ιστορία της Όλγας Κεφαλογιάννη. Της υπουργού Τουρισμού επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, που μας λέει, τέλος, ότι “το μέλλον της Ελλάδας δεν χτίζεται με λάσπη προς τους πολιτικούς αντιπάλους”.

Ας ανακαλύψουμε τη δική της προσωπική ιστορία, μέσα από τις παρακάτω απαντήσεις της. 

1) Έχετε δηλώσει ότι «τα ζητήματα ασφάλειας είναι ζητήματα δικαιωμάτων των πολιτών και πολιτικό διακύβευμα για τις επόμενες εκλογές». Τι θα κάνετε δηλαδή πρακτικά αν εκλεγείτε κυβέρνηση;

Τα ζητήματα ασφάλειας είναι κατ’ εξοχήν ζητήματα δικαιωμάτων. Διότι τί συμβαίνει αυτή τη στιγμή; Η αύξηση της εγκληματικότητας, η δημόσια χρήση ναρκωτικών, η γκετοποίηση περιοχών της πρωτεύουσας και η ανοχή της κυβέρνησης στη δράση ομάδων ακυρώνουν, στην πράξη, το δικαίωμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων στην καθημερινότητά τους. Υπονομεύουν, την ίδια τη βάση της Δημοκρατίας, το αίσθημα του πολίτη ότι προστατεύεται και έχει την ελευθερία να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Είναι πρωτόγνωρος ο συνδυασμός ανικανότητας και ανοχής που επιδεικνύει η κυβέρνηση. Και εδώ βρίσκεται η ειδοποιός διαφορά της δικής μας στάσης. Το ήμισυ της προσπάθειας είναι το μήνυμα που θα στείλεις ως Πολιτεία. Μήνυμα αντιμετώπισης της ασυδοσίας και της εγκληματικότητας, μήνυμα απόδοσης των δημόσιων χώρων στους πολίτες. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι όλα τα προβλήματα, όπως ενδεικτικά αυτό των ναρκωτικών, είναι ζητήματα αστυνόμευσης και μόνον. Γι αυτό και ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει και σειρά δράσεων για τη στήριξη και θεραπεία των τοξικοεξαρτημένων συμπολιτών μας.

2) Σας πηγαίνω ένα βήμα παραπέρα, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια πανεπιστήμια. Το κόμμα σας δίνει μεγάλη έμφαση στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πρώτο μέλημά σας ωστόσο δεν θα έπρεπε να είναι η βελτίωση της κατάστασης στα δημόσια πανεπιστήμια;

Θα μου επιτρέψετε μία διόρθωση. Η Ν.Δ. δεν δίνει έμφαση στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τόσο ως κόμμα, όσο και εγώ προσωπικά με σειρά κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και παρεμβάσεών μου, έχουμε αναδείξει την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά πανεπιστήμια και καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει τις πρυτανικές αρχές, τους καθηγητές και τη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών. Και η κυβέρνηση τί κάνει; Νίπτει τας χείρας της για το δημόσιο πανεπιστήμιο και – αν είναι δυνατόν – καλεί ουσιαστικά τους πανεπιστημιακούς και τους φοιτητές να τα βγάλουν μόνον πέρα με τους ταραχοποιούς. Που έχουμε φτάσει, αλήθεια. Υπουργοί να προτρέπουν, ουσιαστικά, σε αυτοδικία και να παραμένουν στη θέση τους. Αλήθεια για ποιόν λόγο; Άρα πρώτο μας μέλημα είναι, όντως, η ενίσχυση των ελληνικών, δημόσιων πανεπιστημίων. Κι αυτό φαίνεται στην πράξη. Από εκεί και πέρα, πιστεύουμε και το έχουμε διακηρύξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων αποτελεί προϋπόθεση τόσο για την βελτίωση του δημόσιου πανεπιστημίου όσο και για την αναστροφή της τάσης φυγής δεκάδων χιλιάδων ελλήνων για σπουδές στο εξωτερικό. Ποιός δεν το θέλει αυτό; Ποιός προτιμά τα ελληνόπουλα να σπουδάζουν σε άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα; Θα σας απαντήσω. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του. Γι αυτό, δυστυχώς, μοιάζουν έτοιμοι να υπονομεύσουν οποιαδήποτε διαδικασία αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Θα αφήσουν άλλη μία ευκαιρία να πάει χαμένη, διατηρώντας το σημερινό καθεστώς για τουλάχιστον μία δεκαετία. Είναι ανεπίτρεπτο!

3) Στο κοινοβούλιο μιλήσατε για «ενεχυριασμό της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς» από την κυβέρνηση και για «εθνική ντροπή». Θα ήθελα να μας πείτε ως Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού & Αθλητισμού της ΝΔ, πώς έχει ακριβώς η κατάσταση στη χώρα αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να γίνει κατανοητή από το ευρύ κοινό, και τί επιδιώκετε εσείς να αλλάξετε.

Είναι η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου που συμφώνησε με τους πιστωτές τον ενεχυριασμό της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για 99 χρόνια. Είναι κάτι που καμία άλλη κυβέρνηση, στην περίοδο της κρίσης, δεν αποδέχθηκε. Το αποδέχθηκαν οι δύο συγκυβερνώντες. Είναι οι ίδιοι, δε, που χωρίς καμία μελέτη μεταβίβασαν στο Υπερταμείο συλλήβδην μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Οι μετέπειτα δηλώσεις “καλών προθέσεων”, το “άδειασμα” της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και οι γενικόλογες απαντήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, δυστυχώς, επιβεβαιώνουν τους φόβους μας για την αδιανόητη αμέλεια, που φτάνει στα όρια της γνώσης και πρόθεσης. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται. Τα μνημεία μας δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής. Ας κάνει άμεσα αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα και να τα εξαιρέσει από τις λίστες του Υπερταμείου.

4) Με ποιον τρόπο μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ θα αξιοποιήσει τον Πολιτισμό για να διαδραματίσει ουσιώδη ρόλο στην ελληνική κοινωνία; Και βασίζομαι στο ότι χαρακτηρίζετε τον πολιτισμό «αναξιοποίητο αγαθό».

Η ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και η σύζευξή του με νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως ο τουρισμός και η εκπαίδευση, οφείλει να είναι η νέα ατζέντα προτεραιοτήτων μας. Σήμερα, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να κάνει τη διαφορά. Μεταρρυθμίσεις, συνέργειες, ξεκάθαρο όραμα, νέες ιδέες, προσήλωση και πίστη στις δυνάμεις μας. Είναι βέβαιο ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για μια νέα εξωστρεφή, δυναμική και πολύπλευρη οικονομία. Να συνδιαμορφώσουμε ένα νέο περιβάλλον που θα δημιουργεί επενδύσεις, πλούτο, θέσεις εργασίας και θετική φήμη για τη χώρα. Η χάραξη πολιτικής για τον πολιτισμό δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στη προστασία της τεράστιας κληρονομιάς μας. Η ανάδειξή της πρέπει να συμβαδίζει με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, να συνδέεται με άλλους παραγωγικούς τομείς και τελικά να οδηγεί στην οικονομική μεγέθυνση και την κοινωνική ανάπτυξη. Επιμένω να το υπογραμμίζω: Ο ελληνικός πολιτισμός μπορεί και πρέπει να γίνει ο στρατηγικός μας πόρος για μία νέα, σύγχρονη και ευημερούσα Ελλάδα.

5) Αναφέρετε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει τη θέση της στην Ευρώπη και τον κόσμο αποφασιστικά, με εξωστρέφεια και δυναμισμό. Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι επετεύχθη ακριβώς αυτό επί ΣΥΡΙΖΑ, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου. Αφού ζητήσω ένα γενικότερο σχόλιό σας για την παραίτησή του, θα ήθελα να μου πείτε τί παραπάνω επιθυμεί να πετύχει η ΝΔ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Γνωρίζει κανείς τους πραγματικούς λόγους παραίτησης του κ. Κοτζιά; Ο ίδιος, μάλιστα, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, που – ας μην γελιόμαστε – στρέφεται επί της ουσίας κατά του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και όσων ο ίδιος ανέφερε – και επιμένει – για χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης ή του Υπουργείου Εξωτερικών από συγκεκριμένες πηγές. Τί αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κοτζιάς; Και γιατί ο Πρωθυπουργός άδειασε τον «αρχιτέκτονα» της εξωτερικής του πολιτικής; Το ποιες συνθήκες αλληλεξάρτησης ή, αν θέλετε, ομηρίας του Πρωθυπουργού από τον κ. Καμμένο έχουν πλέον διαμορφωθεί, είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση και ο κ. Κοτζιάς θα κριθούν αυστηρά για τα πεπραγμένα τους, γιατί έχουν πεπραγμένα πλέον. Με κορυφαίο ζήτημα αυτό της συμφωνίας των Πρεσπών, που για πρώτη φορά η Ελλάδα ήρθε να αναγνωρίσει «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα». Η Ν.Δ. επιδιώκει επίλυση των προβλημάτων, ειδικά όσων χρονίζουν. Γνωρίζει ότι μία τέτοια προσπάθεια μπορεί να εμπεριέχει και συμβιβασμούς. Άλλο όμως ο συμβιβασμός και άλλο η ήττα. Επιδιώκουμε μία εθνικά υπερήφανη πολιτική που θα επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα αποτελεί φάρο σταθερότητας και δημοκρατίας σε μία ταραγμένη περιοχή. Επιδιώκουμε, σας είπα, λύσεις, που όμως θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας μας και όχι τους μικροπολιτικούς υπολογισμούς του κ. Τσίπρα. 

6) Έχετε δηλώσει ότι βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή για την μάχη της Α΄ Αθήνας. Ωστόσο, το όνομά σας ακουγόταν και για τον Δήμο της Αθήνας. Δεν σας ενδιέφερε ή ήταν η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη που άλλαξε τα σχέδια, εάν αυτά όντως υπήρξαν;

Δεν αναζητούσα, ούτε αναζητώ ρόλο. Είχα και έχω ξεκάθαρη αποστολή. Είμαι στην πρώτη γραμμή της μάχης της Α’ Αθηνών για την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος και είμαι σίγουρη ότι η Ν.Δ. θα κυριαρχήσει όχι μόνον στις εθνικές εκλογές αλλά και σε όλες τις άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, δηλαδή τις ευρωπαϊκές εκλογές και τις εκλογικές αναμετρήσεις στους Δήμους και τις περιφέρειες. Η μάχη, σε όλα τα μέτωπα, έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και αυτά θα πρέπει τόσο η Ν.Δ., όσο και οι υποψήφιοι που στηρίζονται από την παράταξή μας, να τα αναδείξουν.

7) Η Ευρωβουλή θα σας ενδιέφερε; Δεδομένου ότι έχετε ασχοληθεί με σχετικά ζητήματα, με τη συγγραφή, επί παραδείγματι, για όσους δεν το γνωρίζουν, του βιβλίου σας «Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό Ζήτημα».

Η μέριμνα και η αφοσίωση μου είναι οι εθνικές εκλογές, η Α’ Αθηνών και η νίκη στις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές. Η πολιτική αλλαγή στον τόπο. Παρόλα αυτά οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικές, ιστορικές θα έλεγα και οφείλουμε να τις παρακολουθούμε από κοντά. Βρισκόμαστε μπροστά σε διλήμματα και στην ανάγκη για μεγάλες αλλαγές στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Είναι, συνεπώς, ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη να διαμορφώσουμε μία Ευρώπη που θα έχει τις αρχές της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής προστασίας στον πυρήνα της πολιτικής της.

8) Θα σταθώ στο Κυπριακό. Ακριβώς λόγω της ενασχόλησής σας, πώς κρίνετε τους χειρισμούς του Νίκου Κοτζιά για το ζήτημα, όσο βρισκόταν στα ηνία του ΥΠΕΞ, και τί θα κάνατε εσείς αν βρισκόσασταν στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών;

Η εθνική θέση στο Κυπριακό παραμένει σταθερή για όλους μας. Οφείλουμε να παρακολουθούμε προσεκτικά και να συνδράμουμε στις προσπάθειες της Κυπριακής Ηγεσίας. Από εκεί και πέρα, επιτρέψτε μου ένα ευρύτερο σχόλιο. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά επιπολαιότητα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σας θυμίζω την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα πέρσι, που μόνο προβλήματα δημιούργησε στις σχέσεις με την γείτονα χώρα. Σας θυμίζω επίσης και την ένταση που επικράτησε με τις προκλητικές δηλώσεις της απέναντι πλευράς και φυσικά τη διαρκή «παρεμβολή» τού υπουργού Εθνικής Άμυνας, που δυναμίτιζε το κλίμα και τροφοδοτούσε την ένταση. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν βλέπω καμία σοβαρότητα, καμία προετοιμασία, καμία συγκροτημένη στρατηγική από ελληνικής πλευράς. Αυτό με θλίβει και με ανησυχεί.

9) Mε αφορμή την προφυλάκιση του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, ανησυχείτε ότι η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες εν μέσω σκανδαλολογίας;

Φαινόμενα όπως αυτό στο οποίο αναφερθήκατε αγγίζουν μια ολόκληρη χρονική περίοδο για την οποία η Νέα Δημοκρατία τότε είχε ασκήσει δίκαια, σκληρή κριτική, επισημαίνοντας και καταγγέλλοντας όλα τα νοσηρά φαινόμενα που είχαν λάβει τεράστιες διαστάσεις. Από εκεί και πέρα, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω την χαώδη διαφορά που έχει μία δικαστική έρευνα, που τελικά καταλήγει στην απόδοση ή μη ευθυνών, από την πρακτική «της λάσπης στον ανεμιστήρα» που ακολουθεί η κυβέρνηση. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρόθεση της ομάδας περί τον κ. Τσίπρα είναι να μετατρέψουν την πολιτική σκηνή σε αρένα. Αναρωτιέμαι, ωστόσο, εάν έχουν αναλογιστεί τις συνέπειες αυτής της πρακτικής τους; Αν σκέφτονται καν πως το μέλλον της Ελλάδας δεν χτίζεται με λάσπη προς τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

10) Κυρία Κεφαλογιάννη, θα ήθελα τέλος ένα σχόλιό σας για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Πως βλέπετε τη χρονική συγκυρία για την έναρξη της σχετικής συζήτησης στη Βουλή;

Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για να προχωρήσουμε στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.  Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη αυτή την πορεία, ακολούθησε το δρόμο που ξέρει πολύ καλά. Παγίδευσε τη διαδικασία και την περιόρισε συνειδητά, με μόνο του σκοπό να δημιουργήσει πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη. Αυτό φάνηκε πολύ καθαρά και στην συζήτηση στην Βουλή. Η ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια συνθετική, συναινετική και πάνω από όλα προοδευτική αναθεώρηση χάθηκε. Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά συντηρητικές και οπισθοδρομικές. Περιγράφουν ένα μοντέλο οπισθοδρομικού κράτους, που αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος και κρατάει άθικτες όλες τις δομές της Ελλάδας των προβλημάτων. ​

Κυρία Κεφαλογιάννη, σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας.