Γ. Μπαλάφας, Κ. Σκρέκας, Μ. Χρυσοχοΐδης, Θ. Καλούδης και Α. Περδικάρης στην εκπομπή Χ2 με τον Γ. Πολίτη (Action24-6/11/2018)

Τρεις πρώην υπουργούς φιλοξένησε το πάνελ της εκπομπής Χ2 στο Action 24 την Τρίτη 6 Νοεμβρίου.

Καλεσμένοι του Γιάννη Πολίτη για να συζητήσουν τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας ήταν οι Γιάννης Μπαλάφας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σκρέκας, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στέλεχος Κινήματος Αλλαγής. Μαζί τους, ο Διευθυντής του economico.gr Θοδωρής Καλούδης και ο Αιμίλιος Περδικάρης από τον Φιλελεύθερο και το Newsit.

[ Δείτε την εκπομπή στον ακόλουθο σύνδεσμο: Χ2 6-11-2018 ]

Κεντρικό θέμα της ημέρας ήταν η συνάντηση Αλέξη Τσίπρα – Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, με το κοινό ανακοινωθέν Εκκλησίας-Κράτους και τον Πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τη συμφωνία “ιστορικού χαρακτήρα”.

Στην επικαιρότητα κυριάρχησε και η πολυσέλιδη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Κοτζιά κατά παντός υπευθύνου, που κατέθεσε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με τον έμπειρο δημοσιογράφο Θοδωρή Καλούδη να σχολιάζει την πρωτοφανή αυτή εξέλιξη στην έναρξη της εκπομπής, μαζί με τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν.

Επιπλέον, το μέλλον των συντάξεων παραμένει στην ειδησεογραφική ατζέντα, με τον Γιάννη Μπαλάφα, (όπως και αλλά κυβερνητικά στελέχη που έχουν παρευρεθεί στην εκπομπή), να διαβεβαιώνει ότι αυτές δεν θα περικοπούν, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια “τεράστια ήττα μιας καταστροφολογικής ρητορικής της αντιπολίτευσης”, η οποία επένδυσε πολιτικά σε αυτό όπως είπε. “Εμείς γίναμε κυβέρνηση επειδή η κατάσταση ήταν δραματική” τόνισε επίσης.

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο δημοσιογράφος Αιμίλιος Περδικάρης έθεσε το βασικό ερώτημα, εάν το μέτρο δηλαδή θα ανασταλεί προσωρινά ή μόνιμα. “Από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουμε γιατί οι πηγές από τις Βρυξέλλες λένε ότι υπάρχει μία συμφωνία”, επικαλούμενος ευρωπαίο αξιωματούχο που είπε ότι μέχρι το έκτακτο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, θα έχει βρεθεί η χρυσή τομή με την ελληνική κυβέρνηση. “Όλα θα εξαρτηθούν από τη διαμόρφωση του δημοσιονομικού χώρου, όπως είπε και ο Μοσκοβισί”, ανέφερε ο κ. Περδικάρης, με τον Θοδωρή Καλούση να εξηγεί τί σημαίνει αυτό πρακτικά.

Ο Κώστας Σκρέκας τόνισε από πλευράς του ότι η λύση είναι η ανάπτυξη, τονίζοντας ότι τα στοιχεία που προκύπτουν δεν είναι και τα πιο ενθαρρυντικά, καθότι με στοιχεία Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου οι λιανικές πωλήσεις σημειώνουν πτώση, τα κόκκινα δάνεια αντί να μειώνονται παραμένουν και αυξάνονται, ενώ τα χρέη των πολιτών προς τα δημόσια ταμεία αυξάνονται δραματικά. “Πρόκειται για μία αρρωστημένη ανάκαμψη”, όπως τόνισε ο Βουλευτής, “η χαμηλότερη στην Ευρωζώνη, η οποία δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση ισχυρούς και δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης που είναι απαραίτητοι.”

Στο ζήτημα της προοπτικής και των προσδοκιών των Ελλήνων αναφέρθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μεταξύ άλλων, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στις επενδύσεις, στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Ενώ υπενθύμισε ότι η μισή κρίση είναι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. “Να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό”.

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκπομπή Χ2 με τον Γιάννη Πολίτη που προβλήθηκε στο Action 24 την Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2018.

Γιάννης Πολίτης
Γιάννης Μπαλάφας
Κώστας Σκρέκας
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Θόδωρος Καλούδης
Αιμίλιος Περδικάρης

Όπως κάθε Τρίτη, η Μαρία Γιαννέτου, υπεύθυνη επικοινωνίας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ) / Junior Achievement Greece, παρουσίασε τους μαθητές-επιχειρηματίες, οι οποίοι αποτελούν “το φωτεινό μέλλον της Ελλάδας” όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Πολίτης.

Αυτή τη φορά, οι νεαροί μαθητές ήρθαν από την επαρχία, και συγκεκριμένα από την πόλη της Λιβαδειάς και το 3ο Γυμνάσιο, για να μας παρουσιάσουν όχι την εικονική μαθητική τους επιχείρηση, αλλά μία πραγματική επιχείρηση που βλέπει τους κόπους της να αποδίδουν. Η επιχείρηση φέρει το όνομα «Tritobiolife», παράγει σαπούνια και μαζί με τα παιδιά στο στούντιο παρευρέθηκε η καθηγήτριά τους Βίκυ Γερακοπούλου.

Μαρία Γιαννέτου

Επίσης, νέοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι υποβάλλουν τα ερωτήματά τους στους καλεσμένους και σχολιάζουν την επικαιρότητα.

Όπως προανήγγειλε ο Γιάννης Πολίτης, την επόμενη Τρίτη, η εκπομπή θα φιλοξενήσει ειδικό πάνελ με εκπροσώπους των κομμάτων για να συζητηθεί εκτενώς η νέα σελίδα στις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.