Θοδωρής Ζαγοράκης: Όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να κινηθεί με "τσαμπουκά" αντί με επιχειρήματα θα προκαλέσει πρόβλημα στη χώρα.

Σε μια σπάνια συνέντευξη στο Politisonline, ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος και νυν Ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης, μιλά για το διακύβευμα αυτών των εκλογών και απαντά σε όσους αμφισβήτησαν τις ικανότητες του να ανταποκριθεί στα νέα του καθήκοντα.

Πώς είναι το κλίμα μέσα στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους έλληνες Ευρωβουλευτές;

Αν αναφέρεστε στο κλίμα σήμερα, λόγω των εθνικών μας εκλογών, θα έλεγα ότι αυτό που πρωτίστως  διακρίνω ανάμεσα στους  συναδέλφους μου είναι ένα ειλικρινές ενδιαφέρον. Όλοι στο Κοινοβούλιο  θέλουν μια Ελλάδα με σταθερή ευρωπαϊκή επιλογή των πολιτών της, και όλοι σέβονται, πάνω από όλα, την επιλογή των πολιτών.

Πόσο δύσκολη είναι για σας η μετάβαση από τον αθλητισμό στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή;

Κάθε <<αγωνιστικός χώρος»  έχει τους κανόνες του.. Από αυτή την έννοια περνάω και εγώ μια περίοδο προσαρμογής, όπως όλοι οι νεοεκλεγέντες Ευρωβουλευτές.  Όταν όμως ξέρεις πως να συγκεντρώνεις τις δυνάμεις σου και να οργανώνεις το «παιχνίδι» , τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Στόχος μου είναι να επικεντρωθώ στα πράγματα που γνωρίζω, οπότε δε το βλέπω ως μετάβαση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή , αλλά ως αγώνα σε  άλλο γήπεδο: για την προώθηση των θεμάτων της παιδείας και του αθλητισμού- ως αναπόσπαστο κομμάτι της- και της νεολαίας μας. Παράλληλα, μου δίνεται η ευκαιρία να προωθήσω πράγματα που αγγίζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μου , όπως η επείγουσα ερώτηση για τις πλημμύρες στη Βόρεια Ελλάδα ή την ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών και πολλά άλλα. ‘Αλωστε, τι άλλο είναι η πολιτική , παρά η πραγματικά καθημερινή προσπάθεια για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.

Σας αγχώνει το γεγονός ότι πολλοί αμφισβήτησαν τις ικανότητες σας να ανταποκριθείτε στα καθήκοντα ενός Ευρωβουλευτή;

O κόσμος κρίνει , ο κόσμος επιλέγει. Oι Έλληνες πολίτες μου έκαναν τη μεγάλη τιμή να με επιλέξουν και αυτοί θα είναι και οι τελικοί κριτές. Eγώ, θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό  και σε αυτό το  «παιχνίδι» με τα εθνικά μας χρώματα.

 Η εκλογή των Ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης, τους έχει φέρει πιο κοντά στους πολίτες και τους πολίτες πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα;

Ο σταυρός προτίμησης είναι, κατά την άποψη μου, πολύ σημαντικός σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Οι πολίτες πρέπει να  μπορούν να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους και, ακόμη πιο σημαντικό, οι εκπρόσωποι των πολιτών πρέπει να φέρουν στο ακέραιο αυτή την ευθύνη της εκπροσώπησης. Το να επιλέγεις το ποιος θέλεις να σε εκπροσωπεί στην Ευρώπη, φέρνει από μόνο του την Ευρώπη πιο κοντά. Και αυτή είναι και η ουσία: Η Ενωμένη Ευρώπη και οι θεσμοί της δεν είναι κάτι πέρα από εμάς. Η Ενωμένη Ευρώπη είμαστε όλοι εμείς. Από την άλλη πλευρά, η Ενωμένη Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι μεγάλο μέρος των πολιτών της δοκιμάζεται από τη συνεχόμενη οικονομική κρίση.

Ένας Ευρωβουλευτής τι πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα το εθνικό η το ευρωπαϊκό συμφέρον;

O Ευρωβουλευτής είναι ο εκπρόσωπος των πολιτών της χώρας του και θέτει ως προτεραιότητα την προβολή και υποστήριξη των εθνικών θεμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο . Εδώ όμως πρέπει όλοι να προσέξουμε κάτι : η υποστήριξη των εθνικών θεμάτων θέλει σχέδιο, οργάνωση, συλλογική δουλειά και επιχείρημα. Αντιδράσεις συναισθηματικές ή /και εκβιαστικές μπορούν εύκολα να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς οι ευρωπαϊκές δομές είναι φτιαγμένες να λειτουργούν στη λογική της συναίνεσης και της σύνθεσης. Δε πρέπει , τέλος, να ξεχνάμε ότι εθνικό και ευρωπαϊκό συμφέρον τις περισσότερες φορές ταυτίζονται.

Πιστεύετε ότι οι απειλές που ακούγονται το τελευταίο διάστημα για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι βάσιμες;

Δε τίθεται θέμα απειλών. O Έλληνας πολίτης έχει το απόλυτο δικαίωμα να αποφασίσει. Σταθερότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ , βήματα μπροστά, σχεδιασμένα που θα οδηγήσουν  στην ανάπτυξη ή πισωγυρίσματα και χαμένες θυσίες. Eμείς, οι πολίτες επιλέγουμε.

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο;

Όποια κυβέρνηση κράτους – μέλους προσπαθήσει να κινηθεί με «τσαμπουκά» αντί με επιχειρήματα, με μονομερής κινήσεις αντί για σύνθεση, με κραυγές αντί για λογική , θα προκαλέσει πρόβλημα στη χώρα της. Αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουμε είναι ότι στην Ευρώπη χρειάζεται συνέπεια και επιχείρημα.

Πιστεύετε ότι η τρομοκρατία, με αφορμή το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, θα μπορούσε αποτελέσει μια νέα απειλή για την Ευρώπη το προσεχές διάστημα;

Το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία αποτελεί ήδη απειλή για ολόκληρο τον κόσμο. ‘Eχουμε να κάνουμε με ωμή βία και απώλεια ζωής συνανθρώπων μας,  οφείλουμε, όλοι μαζί ενωμένοι,  να καταδικάσουμε την τρομοκρατία από όπου και αν προέρχεται, ότι χρώμα, θρησκεία ή «ιδεολογία» αυτή έχει.

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης;

Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν. Είναι πολλά που πρέπει να αλλάξουν.  Στην πορεία προς την οικονομική ολοκλήρωση χάσαμε πολλά για τον άνθρωπο. Αυτό όμως έχει ήδη φανεί και ήδη αλλάζει. Ναι, είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρώπης.

Τι είναι αυτό που σας λείπει περισσότερο από την Ελλάδα όταν βρίσκεστε στις Βρυξέλλες;

Φυσικά η οικογένεια μου.

Υπάρχουν κάποιοι στόχοι που θα θέλατε να εκπληρώσετε μέχρι το τέλος της θητείας σας;

To τρίπτυχο Παιδεία, Αθλητισμός, Πολιτισμός είναι η βασική μου στόχευση. Η ελληνική νεολαία δικαιούται και πρέπει να απολαμβάνει τις ίδιες ευκαιρίες με τις νεολαίες των χωρών μελών της Ένωσης. Ειδικά στο κομμάτι του αθλητισμού, το οποίο πρέπει να αρχίσουμε να το βλέπουμε  ως αναπόσπαστο κομμάτι της παιδείας που προσφέρουμε στα Ελληνόπουλα. Είναι πολλά που οφείλουμε να κάνουμε, τόσο σε επίπεδο θεσμών και ευκαιριών όσο και σε επίπεδο εγκαταστάσεων. Τέλος, ο Ελληνικός Πολιτισμός και η σημασία που έχει σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πρέπει να λάβει τη θέση που του αξίζει.