Αλίκη Μακρή (BEE FACTOR): Κυνηγήσαμε το όνειρό μας μέσα στην κρίση

Μιλήσαμε με τη συνιδρύτρια της εταιρίας “BEE FACTOR” Αλίκη Μακρή, στο περιθώριο της εκπομπής x2 στο Action 24.

Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα της εταιρίας/δράσης σας;

Όλα ξεκίνησαν πριν μερικά χρόνια όταν στην αυλή μας σε ένα δέντρο μαζεύτηκε ένα άγριο μελίσσι. Ένας φίλος μελισσοκόμος που μας βοήθησε να το μαζέψουμε και να το τοποθετήσουμε μέσα σε μια κυψέλη μας παρότρυνε να το κρατήσουμε στην αυλή μας για να έχουμε το μέλι της χρονιάς, όπως μας είπε. Αυτό ήταν το πρώτο μελίσσι BEE FACTOR! Από τότε δημιουργήθηκε το μικρόβιο της αγάπης μας για τη μελισσοκομία και τον παράγοντα μέλισσα. Με την ενασχόληση μας με τη θαυμαστή κοινωνία της μέλισσας αντιληφθήκαμε ότι πέρα από το μέλι έχει να μας προσφέρει πολλά περισσότερα. Έτσι πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε 100% φυσικές θεραπευτικές αλοιφές με βάση τη γύρη, το βασιλικό πολτό, τη πρόπολη και το κερί της μέλισσας. Σε συνδυασμό με θεραπευτικά βότανα και 100% αγνά αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα παραγωγής μας δημιουργήσαμε τις σειρές των φυσικών καλλυντικών & αρωμάτων μας. Σήμερα διαθέτουμε ένα σύγχρονο με προδιαγραφές ISO εργαστήριο φυσικών καλλυντικών & μελισσοκομικών προϊόντων στα Τρίκαλα Θεσσαλίας καθώς επίσης έχουμε και το πρώτο αποστακτήριο αιθέριων ελαίων στο νομό μας.

Υπήρχε ανησυχία ή φόβος στην αρχή;

Εάν πιστεύεις σε αυτό που κάνεις και το αγαπάς τότε δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Σίγουρα δεν είναι όλα ρόδινα, τίποτα δεν χαρίζετε και όλα αποκτούνται με πολύ κόπο, δουλειά, υπομονή και επιμονή. Αλλά αν αυτό που κάνεις το κάνεις με μεράκι και είναι ποιοτικό είναι σίγουρο πως θα πετύχει και θα το αγαπήσει ο κόσμος. Βέβαια στην Ελλάδα ακόμα δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει καταλάβει πόσο επιβλαβή για την υγεία του είναι τα χημικά σκευάσματα που χρησιμοποιεί στο δέρμα του και δεν υπάρχει τόσο μεγάλη στροφή στα φυσικά καλλυντικά που υπάρχει στο εξωτερικό. Και αυτό γιατί δεν έχει αντιληφθεί την απορροφητικότητα που έχει η επιδερμίδα μας. Με ένα απλό παράδειγμα θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κόψει κάποιος το κάπνισμα είναι με ένα τσιρότο νικοτίνης πάνω στο δέρμα του και αυτό γιατί η νικοτίνη διεισδύει στο αίμα πιο άμεσα και γρήγορα από ότι εάν γίνει κατάποση από το στόμα. Έτσι αντιλαμβανόμαστε πως το δέρμα μας «ρουφάει» τα πάντα και μέσα από αυτό διεισδύουν τα πάντα στον οργανισμό μας. Άρα όπως θέλουμε να προσέχουμε τι τρώμε επιλέγοντας βιολογικά προϊόντα και τρόφιμα χωρίς φυτοφάρμακα έτσι πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή τι «τροφή» δίνουμε στο δέρμα μας επιλέγοντας καλλυντικά απαλλαγμένα από χημικές ουσίες βλαβερές για την υγεία μας.

Ποια είναι τα εμπόδια που συναντά ένας νέος επιχειρηματίας στη χώρα μας;

Σίγουρα τα πρώτα εμπόδια που συναντά ένας νέος επιχειρηματίας είναι οικονομικά. Αντιληφθήκαμε ότι το κράτος και το τραπεζικό σύστημα δεν στηρίζουν start up επιχειρήσεις, πράγμα το οποίο μας επιβράδυνε στην ανάπτυξή μας. Ένα δεύτερο και σημαντικό είναι η γραφειοκρατία και η απίστευτη ταλαιπωρία με τις δημόσιες υπηρεσίες και αφού τα ξεπεράσεις όλα αυτά έρχεται το πιο δύσκολο στάδιο, αυτό της διανομής των προϊόντων σου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δεν υπάρχουν κανάλια και δίκτυα διοχέτευσης με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να εγκλωβίζεται χωρίς να έχει την απαραίτητη και πολύτιμη βοήθεια από την πολιτεία στο ξεκίνημά του.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας και οι στόχοι για το μέλλον;

Στόχος μας είναι η εξωστρέφεια, προσδοκούμε να δούμε τα προϊόντα μας σε ράφια καταστημάτων του εξωτερικού. Ήδη από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα www.beefactor.gr βλέπουμε ότι τα προϊόντα μας βρίσκουν απήχηση σε Ευρώπη και Αμερική. Οι πελάτες μας στο εξωτερικό αγαπάνε και μπορούν να εκτιμήσουν το φυσικό και ποιοτικό προϊόν και το πόσα πολλά έχει η φύση να τους προσφέρει κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Επίσης μέσα στο 2018 θα λειτουργήσει το πρώτο BEE FACTOR κατάστημα franchise και προσδοκούμε σε πολλά άλλα ακόμα.

Ποια στιγμή ξεχωρίζετε από την έως τώρα πορεία σας;

Καθώς είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα όλες οι στιγμές για εμάς είναι πολύ σημαντικές. Από τη δημιουργία του πρώτου μας καταστήματος BEE FACTOR CONCEPT STORE μέχρι την πρόταση που δεχθήκαμε για franchise έχουμε ζήσει πολύ έντονες στιγμές. Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι ότι κυνηγήσαμε το όνειρό μας, τολμήσαμε μέσα στην κρίση και κάθε μέρα παλεύουμε για αυτό που αγαπάμε.

Η κ. Μακρή στην εκπομπή x2 του Action 24 με τον Γιάννη Πολίτη (στο 46:27′):