Κ.Ρέλλος(ΜΕΛΛΗΝ): Ξεχωρίζουμε τις στιγμές της επιβράβευσης σε παγκόσμιο επίπεδο

Μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας “ΜΕΛΛΗΝ” Κωνσταντίνο Ρέλλο, στο περιθώριο της εκπομπής x2 στο Action 24.

Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα της εταιρίας/δράσης σας;

Είμαι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με ειδικότητα Αγρονόμος Τοπογράφος – Μηχανικός. Παράλληλα, είμαι και τρίτης (3ης) γενιάς μελισσοκόμος . Η αγάπη μου για τη φύση και τη μέλισσα με οδήγησε να κάνω το αντικείμενο αυτό επάγγελμα.  Οι σπουδές βέβαια με βοήθησαν και με βοηθούν στη διεύρυνση της σκέψης μου καθώς και στην καλλιέργεια της συλλογικότητας. Επίσης χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μου πάνω στο σχεδιασμό και στα μαθηματικά, κατάφερα να σχεδιάσω το λογότυπο «ΜΕΛΛΗΝ» καθώς και ολόκληρη τη συσκευασία, εφαρμόζοντας  μαθηματικές αναλογίες και κατά βάση τη χρυσή τομή των αρχαίων Ελλήνων.

Η ενασχόληση της οικογένειας μας με την μελισσοκομία ξεκίνησε το 1953 από τον παππού μου, ο οποίος ήταν πυροσβέστης και ράφτης στο επάγγελμα. Αργότερα με την βοήθεια του πατέρα μου με την ειδικότητα του γεωπόνου  κατάφεραν να εξελίξουν την μελισσοκομική επιχείρηση. Από μικρά παιδιά, με τον αδερφό μου, ακολουθούσαμε τον πατέρα μου και τον παππού μου στο μελισσοκομείο, το οποίο παραμένει ακόμα και τώρα στην ίδια τοποθεσία, στο όρος Γκιώνα του Δήμου Δελφών.

Παράγουμε τριών ειδών βιολογικά μέλια. Μέλι ελάτης όρους Γκιώνας, θυμάρι Γαλαξιδίου καθώς και μια σπάνια φυσική συνύπαρξη ελάτης με άγριο θυμάρι του όρους Γκιώνα, το οποίο για να παραχθεί πρέπει να είναι  ιδανικές οι κλιματολογικές συνθήκες. Όλοι οι κωδικοί των μελιών μας είναι περιορισμένης παραγωγής και κυκλοφορούν σε πολυτελείς αριθμημένες συσκευασίες.

Ουσιαστικά, η ιδέα της εταιρίας ξεκίνησε το 2013 και πήρε μορφή το 2014, με την ίδρυση του  επαγγελματικού εργαστηρίου παραγωγής και τυποποίησης μελιού «ΜΕΛΛΗΝ», στο Μαλανδρίνο Δωρίδος. Με κωδικό κτηνιατρικής έγκρισης 07SM1 και έχοντας βιολογική πιστοποίηση, εφαρμόζει το σύστημα ασφάλειας τροφίμων HACCP και τηρεί  τις απαραίτητες προϋποθέσεις, βάση ελληνικής και ξένης νομοθεσίας, ώστε να παρέχει υπηρεσίες συσκευασίας και τυποποίησης μελιού, φασόν, για λογαριασμό τρίτων. Η παραγωγή μας είναι ελεγχόμενη και η διαδικασία παραγωγής καθετοποιημένη.

 

Υπήρχε ανησυχία ή φόβος στην αρχή;

Στο ξεκίνημα αυτού του εγχειρήματος μια απ’ τις ανησυχίες μας ήταν το πώς ένα ιδιαίτερο προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας θα διοχετευόταν στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά εν μέσω οικονομικής αστάθειας.

 

Ποια είναι τα εμπόδια που συναντά ένας νέος επιχειρηματίας στη χώρα μας;

Το φορολογικό καθεστώς της χώρας καθώς και η δύσκολη δανειοδότηση από τις τράπεζες έχουν σαν αποτέλεσμα την ίδρυση νέων επιχειρήσεων αλλά και την μεταφορά υφιστάμενων από την Ελλάδα σε χώρες ευνοϊκότερης φορολογίας όπως η Κύπρος και η Βουλγαρία.

Η ενημέρωση των νέων στη χώρα μας σχετικά με τον πρωτογενή τομέα είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα οι νέοι παραγωγοί και επιχειρηματίες να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας τους. Βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα ένταξης σε διάφορα προγράμματα που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αλλά συνήθως με χαμηλό ποσοστό επιδότησης.

 

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας και οι στόχοι για το μέλλον;

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ποιότητα και την μοναδικότητα του μελιού και των υπόλοιπων προϊόντων που παράγονται στο Δήμο Δελφών σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και η σύνδεσή τους με τον πολιτισμό της περιοχής και τον τουρισμό.  Ήδη σε συνεργασία με άλλους παραγωγούς και τυποποιητές του δήμου Δελφών προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου στο Σερνικάκι Φωκίδος, στην καρδιά του παραδοσιακού ελαιώνα της Άμφισσας. Πρόκειται για ένα χώρο επισκέψιμο που δίνει την δυνατότητα  σε αυτούς που επιλέγουν τον τόπο μας για τουρισμό, να απολαύσουν τα μοναδικά δελφικά προϊόντα, να συνομιλήσουν με τους ίδιους τους παραγωγούς, να παρακολουθήσουν βίντεο από τους χώρους όλων των τυποποιητηρίων και να απολαύσουν βιωματικές εμπειρίες.

 

Ποια στιγμή ξεχωρίζετε από την έως τώρα πορεία σας;

Έως τώρα ξεχωρίζουμε τις στιγμές της επιβράβευσης και της αναγνωρισιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω των βραβεύσεων στους πιο έγκυρους παγκόσμιους διαγωνισμούς ποιότητας και γεύσης όπως τα Great Taste Awards που διεξάγονται στο Λονδίνο και τον Biolmiel στην Ιταλία. Αυτό μας οδήγησε στην επαφή με το στοχευμένο κοινό στο οποίο απευθύνονται τα προϊόντα μας καθώς διατίθενται σε πολυτελή εστιατόρια και ξενοδοχεία όπως το HILTON, εξειδικευμένα καταστήματα delicatessen ανά τον κόσμο και σε τροφοδοσίες σκαφών.

 

Ο κ. Ρέλλος στην εκπομπή x2 του Action 24 με τον Γιάννη Πολίτη (στο 54:48′):