Στ.Λουκόπουλος(Vouliwatch): Επιδίωξή μας η προώθηση της διαφάνειας

Μιλήσαμε με τον κύριο Στέφανο Λουκόπουλο για το Vouliwatch, στο περιθώριο της εκπομπής x2 του Action 24.

Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα της εταιρίας/δράσης σας;

Όλα ξεκίνησαν την περίοδο που ένας εκ των ιδρυτών του Vouliwatch εργαζόταν στην Γερμανία για την Ashoka, μια διεθνής οργάνωση η οποία υποστηρίζει κοινωνικούς επιχειρηματίες. Μέσω αυτής της εμπειρίας του, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τη γερμανική πρωτοβουλία του Parliamentwatch, η οποία τον ενθουσίασε και τον ενέπνευσε να φέρει την ιδέα και στην Ελλάδα. Σταδιακά χτίσαμε το δίκτυο συνεργατών που έχει εμπειρία από τους χώρους των νομικών και πολιτικών επιστημών, της επικοινωνίας, της ανοιχτής διακυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης. Όλοι μαζί εργαστήκαμε για την υλοποίηση του Vouliwatch προσπαθώντας παράλληλα να το προσαρμόσουμε στην ελληνική πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δεν βιώνουμε μονάχα μια οικονομική κρίση αλλά και μία βαθιά πολιτική κρίση. Ο κόσμος, και ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, έχουν απομακρυνθεί από τα κοινά και η εμπιστοσύνη τους στους δημοκρατικούς μας θεσμούς αλλά και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους έχει κλονιστεί σοβαρά. Η θέληση μας να συμβάλλουμε στο να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση, και να δώσουμε στον Έλληνα πολίτη την δυνατότητα να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στην δημοκρατική διαδικασία προωθώντας παράλληλα την διαφάνεια και την λογοδοσία, ήταν αυτό που μας ώθησε στην δημιουργία του Vouliwatch.
Υπήρχε ανησυχία ή φόβος στην αρχή;

Η μόνη ανησυχία ήταν το να μας γυρίσουν την πλάτη πολίτες και βουλευτές και να πάει όλος αυτός ο κόπος χαμένος. Τελικά μέσα από την σκληρή δουλειά και την επιμονή δεν έγινε τίποτα από τα δύο και τρία χρόνια μετά συνεχίζουμε δυναμικά και ο οργανισμός μας μεγαλώνει όλο και περισσότερο προσελκύοντας το ενδιαφέρων πολιτών και θεσμών εντός και εκτός Ελλάδας αλλά και εξασφαλίζοντας την ενεργή συμμετοχή στην πλατφόρμα όλο και περισσότερων βουλευτών.
Ποια είναι τα εμπόδια που συναντήσατε στην υλοποίηση του Vouliwatch;

Δεν μπορώ να πω ότι αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερες δυσκολίες στο τεχνικό κομμάτι της υλοποίησης του Vouliwatch. Φυσικά χρειάστηκαν γύρω στους 5 μήνες προετοιμασίας, ατέλειωτα meetings, τόνοι καφεΐνης και “ανελέητο” brainstorming για να φτάσουμε την πλατφόρμα μας στη σημερινή της μορφή. Μαθαίνουμε όλοι μέσα από λάθη και τις παρατηρήσεις συνεργατών, φίλων αλλά και όσων συμμετέχουν ενεργά. Είναι μια ανοιχτή διαδικασία που ακριβώς επειδή ανοίγει έναν νέο δρόμο επικοινωνίας πολίτη-πολιτικού χρειάζεται να ωριμάσει για να “μετρηθεί”.

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, αν κρίνω από τον Γολγοθά που περάσαμε μέχρι να ανοίξουμε τραπεζικό λογαριασμό, τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας των δημόσιων υπηρεσιών αλλά και το ομιχλώδες φορολογικό/λογιστικό σύστημα, το να ξεκινήσει κανείς μία τέτοια προσπάθεια δεν είναι καθόλου εύκολο και απαιτεί τρομερή υπομονή και επιμονή.
Ποιες είναι οι προσδοκίες σας και οι στόχοι για το μέλλον;

Επιδιώκουμε η εξέλιξη του Vouliwatch να είναι συνεχής, και σε ψηφιακό αλλά και σε πραγματικό επίπεδο. Εξάλλου, νομίζω αυτό επιβάλλεται για μία πρωτοβουλία σαν την δική μας η οποία βασίζεται στις νέες τεχνολογίες και απαρτίζεται από νέους ανθρώπους. Σίγουρα οι σημερινές βασικές λειτουργίες της πλατφόρμας θα παραμείνουν ως έχουν αλλά σκοπεύουμε να κάνουμε σημαντικές προσθήκες στο άμεσο μέλλον. Μία από αυτές είναι η καταγραφή και απεικόνιση του κοινοβουλευτικού ελέγχου μέσα από διαγράμματα και ανοιχτά δεδομένα και το λανσάρισμα ενός εργαλείου το οποίο θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο πως δαπανάται ο προϋπολογισμός της Βουλής. Παράλληλα θέλουμε να αναπτύξουμε και δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα σε συνεργασία με σχολεία και πανεπιστήμια αλλά και να συνεχίσουμε να πιέζουμε την κυβέρνηση και την βουλή για περισσότερη διαφάνεια και ανοιχτότατα σε θέματα όπως τα οικονομικά των κομμάτων και την διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Ποια στιγμή ξεχωρίζετε από την έως τώρα πορεία σας;

Στα τρία χρόνια λειτουργίας του Vouliwatch είναι αλήθεια ότι έχουν υπάρξει αρκετές σημαντικές στιγμές άξιες αναφοράς. Για παράδειγμα όταν ερωτήματα πολιτών που κατατίθενται σε βουλευτές μέσα από την πλατφόρμα μας φτάνουν μέχρι την Βουλή μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η καμπάνια μας για πιο διαφανή πόθεν έσχες η οποία συνέβαλε έστω και σε μικρό βαθμό στην αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου προς το καλύτερο αλλά και η βράβευση από την Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και τον ΟΟΣΑ για το ψηφιακό εργαλείο Vouli Open Budget.

Ο κ. Λουκόπουλος στην εκπομπή x2, Action 24, με τον Γιάννη Πολίτη, στο 1:10′.