Diplomats in Concert: Ο Νίκος Τσαούσης μας αποκαλύπτει τα μυστικά της φετινής βραδιάς

Diplomats in Concert in Athens: Για τέταρτη χρονιά, διπλωμάτες συμμετέχουν σε μια μουσική βραδιά τα έσοδα της οποίας διατίθενται για τους σκοπούς των Παιδικών Χωριών SOS. Μιλήσαμε με τον καλλιτέχνη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Νίκο Τσαούση, που και φέτος -όπως κάθε χρόνο – έχει την επιμέλεια και την οργάνωση παραγωγής αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης και του ζητήσαμε να μας αποκαλύψει μερικά από τα μυστικά της. Η συνάντηση έγινε στην έδρα των Παιδικών Χωριών SOS στο Σύνταγμα.

 

To Ambassadors in Concert έγινε φέτος Dimplomats in Concert. Τι άλλαξε;

Έγινε Diplomats in Concert γιατί “άνοιξαν” πάρα πολύ οι συμμετοχές και μπήκε κόσμος που γενικότερα υπηρετεί στη χώρα μας στις πρεσβείες.

Οπότε οι συμμετέχοντες δεν είναι πια μόνο πρέσβεις;

Όχι είναι και άλλα μέλη του διπλωματικού σώματος. Είναι εμπορικού ακόλουθοι, καθώς και σύζυγοι των πρεσβευτών οπότε αποφασίσαμε από κοινού να αλλάξουμε τον τίτλο.

Είναι τέταρτη χρονιά. Πείτε μου για την ανταπόκριση του κόσμου στο θεσμό.

Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά μετά από συμφωνία των υπουργείων Εξωτερικών Αυστρίας και Ελλάδας. Ο θεσμός αυτός υπάρχει από το 2003. Γίνεται κάθε Νοέμβριο στη Βιέννη σε συνεργασία με την όπερα της Βιέννης, όπου λυρικοί καλλιτέχνες στηρίζουν το πρόγραμμα. Στην Ελλάδα ήρθε μετά από παρακίνηση της τότε πρέσβειρας της Αυστρίας, της Μελίτα Σούμπερτ η οποία πίστευε πάρα πολύ στο θεσμό. Το φέραμε δειλά-δειλά.Η πρώτη  φορά έγινε στην αίθουσα του Παρνασσού στην πλατεία Καρύτση. Είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, να σκεφτείτε ότι τελείωσαν τα εισιτήρια 10 μέρες πριν από την παράσταση. Την δεύτερη χρονιά μάς παραχώρησε την αίθουσα η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και από πέρυσι -όπως και φέτος- την κάνουμε στην αίθουσα baquet του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Κάθε φορά έρχονται εκπρόσωποι του θεσμού από τη Βιέννη και , ομολογώ, αισθάνομαι λίγο περήφανος, γιατί μας λένε ότι η δική μας βραδιά είναι καλύτερη. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση και από τους συμμετέχοντες και από το κοινό, το οποίο έχει αγκαλιάσει το θεσμό αυτό. Είναι σημαντική αυτή η ανταπόκριση γιατί τα έσοδα που μαζεύουμε κάθε φορά, πηγαίνουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Χωριών SOS. Φέτος θα στηρίξουν το νέο σπίτι των Παιδικών Χωριών που ετοιμάζεται στην Κρήτη.

diplomats

Υπάρχει η σκέψη να πραγματοποιείται συχνότερα από μία φορά το χρόνο αυτή η βραδιά; 

Ήταν μια σκέψη που είχε γίνει στο παρελθόν. Και μάλιστα το συζητήσαμε πέρυσι να το πάμε στη Θεσσαλονίκη ένα εξάμηνο μετά. Δυστυχώς έχει κάποια προβλήματα. Πάρα πολλοί από το διπλωματικό σώμα μετακινούνται με μεγάλη συχνότητα. Έτσι δεν θα μπορούσε να είναι το ίδιο ακριβώς. Γι’ αυτό το αφήσαμε λίγο πίσω. Αλλά σαν σκέψη έχει γίνει. Το επεξεργαζόμαστε.

Οι άνθρωποι που έχετε ενεργοποιήσει μέσω αυτής της βραδιά έχουν έρθει πιο κοντά στο έργο των Παιδικών Χωριών SOS;

Βέβαια. Ο θεσμός αυτός έχει βοηθήσει ώστε όλες οι πρέσβεις να στηρίζουν πιο ενεργά τα Παιδικά Χωριά SOS. Εκείνο που πρέπει να σημειώσω είναι η αγάπη με την οποία όλοι οι πρέσβεις, οι διπλωμάτες και οι σύζυγοί τους έχουν αγκαλιάσει τον θεσμό, η συνέπεια με την οποία ανταποκρίνονται στις πρόβες. Όλη αυτή η προετοιμασία διαρκεί από τον Οκτώβριο που ξεκινάμε μέχρι και το Μάρτιο που γίνεται αυτή η εκδήλωση. Κάθε εβδομάδα ο καθένας κάνει τις πρόβες του τις οποίες εγώ παρακολουθώ, στηρίζω, συντονίζω. Βέβαια, εκτός από τους πρέσβεις, έχουμε καθιερώσει να συμμετέχουν και δύο διακεκριμένοι λυρικοί καλλιτέχνες . Κάθε χρονιά είναι διαφορετικοί. Φέτος έχουμε κοντά μας  την πολλά υποσχόμενη σοπράνο Άννα Στυλιανάκη και τον εξαιρετικό βαρύτονο που ήδη κάνει διεθνή καριέρα, τον Διονύσιο Σούρμπη.

Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω πολλούς καλλιτέχνες που στηρίζουν αφιλοκερδώς το θεσμό αυτό, όπως είναι η διεθνώς βραβευμένη Ελευθερία Ντεκώ η οποία με χαρά κάθε χρόνο προσφέρει τον φωτιστικό σχεδιασμό καθώς και τον μαέστρο της χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τον Αγαθάγγελο Γεωργακάτο, που διευθύνει την  πιο πρωτότυπη χορωδία που αποτελείται από τους πρέσβεις, τις συζύγους τους και μέλη του διπλωματικού σώματος.

Νομίζω ότι αυτό είναι ερώτηση και για εσάς και για εκείνον. Πόσο εύκολο είναι να συντονίσει κανείς ανθρώπους που δεν είναι η μουσική η κύρια ασχολία τους;

Η δυσκολία είναι στο να βρεθεί κοινός χρόνος για μια πρόβα, γιατί όλος αυτός ο κόσμος έχει πολύ μεγάλη ατζέντα. Κατά τα άλλα, είναι τόσο μεγάλο το μεράκι, η αγάπη και η συνέπειά τους που νομίζει κανείς ότι έχει να κάνει με τους πιο επιμελείς μουσικούς.

Μάλιστα οι πρεσβείες έχουν αγαπήσει τόσο τον θεσμό αυτό που πριν καν γίνει η βραδιά μου προτείνουν σχέδια για την επόμενη. Έχουν αγαπήσει τόσο τον θεσμό αυτό που όλοι θέλουν να τον διατηρήσουν. .. Κάθε χρονιά προστίθενται και νέες πρεσβείες στο θεσμό. Στην τελική βραδιά όλες έρχονται, αλλά επί σκηνής κάθε χρονιά είναι διαφορετικές.

Πόσο δύσκολο είναι να γίνει η επιλογή όσο αυξάνονται οι συμμετοχές;

Αυτό γίνεται σε μία αρχική συνάντηση κάθε Σεπτέμβριο που βρισκόμαστε μέσω της Αυστριακής Πρεσβείας που είναι ο συντονιστής. Στέλνουμε ένα γραμμα σε όλες τις πρεσβείες και έρχονται οι συμμετοχές. Συζητούμε τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας τη βραδιά εκείνη και γίνεται μια επιλογή των έργων που θα ακουστούν ένας συντονισμός από την πλευρά μου.

Πόσοι είναι οι συμμετέχοντες φέτος;

Φέτος επί σκηνής συμμετέχουν πρέσβεις και μέλη του διπλωματικού σώματος από την Αυστραλία, την Αυστρία, την Γερμανία, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, το Μπαγκλαντές , τη Σλοβακία, την Σλοβενία και την Τσεχία. Το πρόγραμμα είναι πολυσυλλεκτικό. Έχει από κλασικά έργα των Σούμπερτ, Βιβάλντι, Σοπέν, Ροσίνι μέχρι παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες, καθώς και τζαζ από το πολύ γνωστό στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινό και τζαζ τρίο του Τάκη Φαραζή. Από πέρυσι εντάξαμε στη βραδιά και τζαζ section που είχε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία . Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά και θα έχουμε αρκετές εκπλήξεις τις οποίες θα δείτε επί σκηνής.

Πόσοι άνθρωποι θα ανέβουν στη σκηνή;

Μαζί με τους καλλιτέχνες 19 άτομα.

Μπορείτε να αποκαλύψετε κάποιες από τις εκπλήξεις της βραδιάς;

Μια από τις εκπλήξεις είναι η συμμετοχή του διεθνούς φήμης έλληνα πιανίστα Πάνος Καράν ο οποίος ζει στο Λονδίνο, ο οποίος συμπτωματικά την επόμενη μέρα έχει ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο κ. Καράν  με το που έμαθε για το θεσμό μας προσφέρθηκε να παίξει ένα δείγμα από το ρεσιτάλ τη βραδιά μας. Έτσι, το κοινό του Diplomats in Concert θα έχει την τιμή και τη χαρά να τον απολαύσει σε έργα Σοπέν την 15η Μαρτίου.

Επίσης, να πούμε πως η βραδιά θα κλείσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο: η πρωτότυπη χορωδία που αποτελείται από πρέσβεις και μέλη του διπλωματικού σώματος, υπό την διεύθυνση του Αγαθάγγελου Γεωργακάτου, θα ερμηνεύσει ένα κομμάτι από το Ζορμπά συνοδεία πιάνου και μπουζουκιού.

20170302_130110

Δυο λόγια για τον στόχο της φετινής βραδιάς μοιράστηκε μαζί μας η Μαρία Μανιάτη υπεύθυνη επικοινωνίας των Παιδικών Χωριών SOS:

Τα χρήματα από τη βραδιά θα διατεθούν για τον εξοπλισμό του τέταρτου κατά σειρά Παιδικού Χωριού SOS. Το πρώτο είναι – όπως είναι γνωστό – στη Βάρη, το δεύτερο στο Πλαγιάρι της Θεσσαλονίκης, το τρίτο στο Αρίστινο στην Αλεξανδρούπολη. H εκδήλωση αυτή μας βοηθάει να στηρίξουμε το κομμάτι αυτό του εξοπλισμού  και θα καλύψουμε τα έξοδα για ένα σπίτι. Το σπίτι αυτό είναι για 30 παιδιά, και θα είναι δομημένο με ένα διαφορετικό σύστημα από τα άλλα. Εμείς προσπαθούμε να εξελισσόμαστε και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της κοινωνίας.

Diplomats in Concert in Athens
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη
Αίθουσα Banquet
Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017
20:00
Διάρκεια: 1.30′ χωρίς διάλειμμα.

Προσκλήσεις για την εκδήλωση διατίθενται μόνο από τα γραφεία των Παιδικών Χωριών SOS, Καρ. Σερβίας 12-14 (1ος όροφος), τηλ. 210-3313661, στην τιμή των 30,00 Ευρώ και περιλαμβάνουν τη δεξίωση, που θα ακολουθήσει μετά την εκδήλωση. Η διάθεση των προσκλήσεων έχει ήδη ξεκινήσει.

 

*Το Politisonline είναι Χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Περισσότερα για την εκδήλωση και τους συντελεστές εδώ.