Συριακές Εκλογές: “Τι μέλλει γενέσθαι;” - Συνέντευξη με τον ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής Άρεφ Αλομπέιντ

Η χώρα που κλονίζεται εδώ και πέντε χρόνια από έναν πρωτόγνωρο “εμφύλιο” -που πήρε και παγκόσμιες διαστάσεις- στις 13 Απριλίου είχε εκλογές.

Με 7.300 εκλογικά κέντρα και την αντιπολίτευση να μποϊκοτάρει αυτές τις εκλογές, ο Άσαντ κέρδισε και πάλι τις εκλογές με ποσοστό 57,56%. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που άλλοι τον αποκαλούν ηγέτη και άλλοι δικτάτορα, καθώς η οικογένεια του βρίσκεται στην εξουσία για σχεδόν 46 χρόνια.

asad

Για να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και να κατανοήσουμε συνολικά το Συριακό πρόβλημα ζητήσαμε τη γνώμη ενός Σύρου ειδικού. Του κυρίου Άρεφ Αλομπέιντ, διδάκτορα της πολιτικής επιστήμης και ιστορίας του Παντείου πανεπιστημίου.

Ο κ. Αλομπέιντ είναι ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, καθώς διδάσκει μαθήματα Γεωστρατηγικής της Μέσης Ανατολής. Μπαίνει κατ’ευθείαν στο θέμα:

“Από το 1973 ο Χαφέζ Αλ Άσαντ επέβαλε νέο σύνταγμα με τις δικές του προδιαγραφές. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του συντάγματος Άσαντ, το κόμμα Μπαάθ ηγείται της κοινωνίας και του κράτους, έτσι η νομοθετική εξουσία ελέγχεται αποκλειστικά από τον Άσαντ. Η συριακή βουλή διαθέτει 250 έδρες από τις οποίες το Μπαάθ ελέγχει τις 126 (125+1), οι βουλευτές του Μπαάθ συνήθως διορίζονται. Κανένα νομοσχέδιο δεν εγκρίνεται χωρίς τη συμμετοχή του Μπαάθ. Ο σκοπός της αλλαγής είναι η συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων του πολιτικού συστήματος της Συρίας ώστε να μη περιοριστεί ή μονοπωληθεί η συμμετοχή στις εκλογές από το κόμμα Μπαάθ. Θεωρώ ότι η βουλή δεν πρέπει να είναι μάσκα όποιου καθεστώτος διότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα του λαού.

Οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές είναι μόνο για τις υπόλοιπες 124 έδρες και πράγματι είναι ελεύθερες αλλά χωρίς αντίκρισμα για τη χώρα. Οι νέοι 124 βουλευτές είναι συνήθως μεγάλοι επιχειρηματίες που ξόδεψαν τόσα λεφτά για να γίνουν μέλη του κοινοβουλίου, κερδίζοντας τα προνόμια του κοινοβουλευτικού αξιώματος (σπίτι- αυτοκίνητο -καλός μισθός). Οι επιχειρηματίες νέοι βουλευτές επικεντρώνονται περισσότερο στην εξυπηρέτηση των ατομικών τους συμφερόντων παρά της χώρας. Καθώς για να γίνει κάποιος βουλευτής δεν απαιτούνται προσόντα γιατί το να σηκώνει το χέρι του ως ένδειξη ναι σε όλα δεν χρειάζεται πτυχίο. Στη Συρία πάντοτε οι εκλογές μόνο για ΜΜΕ έχουν αξία για επικοινωνιακούς.”

-Πώς μπορεί ένα εμπόλεμο κράτος να κάνει εκλογές;

“Οι εκλογές είναι άκυρες για το εξής λόγο: οι Σύροι που είναι στο εξωτερικό αγγίζουν τα πέντε εκατομμύρια και αυτοί δεν έλαβαν μέρος στις εκλογές. Επίσης άλλα τόσα εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί σε άλλες περιοχές της χώρας εντός Συρίας και αυτοί δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στο τόπο τους για να ψηφίσουν. Επιπλέον, αν δεν επαναλειτουργήσει σωστά η νομοθετική εξουσία (το κοινοβούλιο) οι εκλογές είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου. Σήμερα το κύριο ενδιαφέρον του μέσου Σύρου πολίτη είναι να εξασφαλίσει τα προς το ζην.”

-Την ίδια ώρα, στη Γενεύη, οι συζητήσεις για την ειρήνη στη Συρία συνεχίζονται…

“Το πιο θετικό στοιχείο των διαπραγματεύσεων αυτών είναι η επιβολή της εκεχειρίας που εξασφάλισε κλίμα ασφάλειας και ειρήνης σε ορισμένα μέρη της Συρίας. Έτσι ξεκίνησαν ξανά οι ειρηνικές διαδηλώσεις κατά του δικτάτορα Άσαντ και κατά των δυνάμεων του σκοταδιού (ισλαμιστικού φανατισμού).

Οι διαπραγματεύσεις ειρήνευσης στη Γενεύη έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Σύρoυς. Το κύριο αίτημα είναι η απομάκρυνση του Άσαντ και η διατήρηση των δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας. Οι Σύροι δεν θέλουν η χώρα τους να καταλήξει όπως κατέληξε το Ιράκ. Οι διαπραγματεύσεις αυτές ίσως είναι μια ευκαιρία να επιστρέψουν τα ηνία της Συρίας στους Σύρους. Επιπλέον, οι ακραίες τρομοκρατικές οργανώσεις (ISIS-Μέτωπο Αλ Νούσρα) δεν αναγνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις αυτές, γιατί, σύμφωνα με τη δική τους ατζέντα, επιδιώκουν την ίδρυση ενός κράτους τύπου Ταλιμπάν και φυσικά χωρίς την έγκριση της απόλυτης πλειονότητας του συριακού λαού.”

Syrian

  • Η θέση της Ελλάδας στο Συριακό ζήτημα;

“Η Ελλάδα είναι η πιο κοντινή χώρα, γεωγραφικά, στη Μεσογειακή Συρία, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Έλληνες διαθέτουν ένα πολιτιστικό ιστορικό θησαυρό και αρκετές φιλελληνικές φυλές. Η Ελλάδα, για τον λόγο αυτό, με τα προσόντα που έχει ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να συνδράμει σημαντικά στην εξυπηρέτηση των συριακών συμφερόντων και να ωφεληθεί και η ίδια από αυτή τη συνεργασία. Εδώ θα ήθελα να τονίσω το ρόλο των ελληνικών ένοπλων δυνάμεων στο συγκεκριμένο στάδιο της λύσης. Η Ελλάδα διαθέτει brand name στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου αλλά στις ειρηνευτικές δυνάμεις. Πιστεύω ότι οι Σύροι θα χαρούν βλέποντας ελληνικές δυνάμεις στη χώρα τους για καλό της μελλοντικής Συρίας.”

-Κλείνοντας, ποια είναι η προσωπική σας εκτίμηση για το μέλλον της Συρίας;

“Για να λυθεί το πολύπλοκο συριακό ζήτημα πρέπει να πραγματοποιηθούν κάποια βήματα, πρώτον, να υιοθετηθεί ένα μεταβατικό καθεστώς με εγγυήσεις από τις εμπλεκόμενες διεθνής δυνάμεως (Ρωσία-ΗΠΑ). Παράλληλα, θα πρέπει να αποχωρίσουν όλοι οι ξένοι μισθοφόροι που πολεμάνε με τους μεν και τους δε. Ωστόσο, είναι αναγκαία και η συγχώνευση των μετριοπαθών αντικαθεστωτικών δυνάμεων με τις δυνάμεις του εθνικού στρατού. Η αποχώρηση της οικογένειας Άσαντ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, μετά από 46 χρόνια στο τιμόνι της εξουσίας.

Επιπλέον, εξαιρετικά σημαντική είναι η ύπαρξη μιας διεθνούς δύναμης για την επιβολή της τάξης αλλά και για την στήριξη του νέου εθνικού στρατού της Συρίας. Το μέτρο αυτό θα βοηθούσε σημαντικά στην επίτευξη της λύσης και στην επιστροφή των Σύριων προσφύγων.”