BerryLand: Οι ελληνικές υπερτροφές στα ευρωπαϊκά ράφια

Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός γελάει…λέει ο σοφός λαός κάτι το οποίο ταιριάζει απόλυτα  με  την ζωή του Βασίλη Δαφνή όπου τα τελευταία χρόνια το μόνο σταθερό που υπάρχει στην ζωή του είναι οι αλλαγές!

Πρώην θεολόγος, εγκαταλείπει τα αρχικά του σχέδια και εν μέσω κρίσης αποφασίζει να κάνει στροφή 180 μοιρών και να γίνει γεωργός. Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει δεν είχε πολλές επιλογές.  Είτε θα έμενε Ελλάδα κάνοντας μια  νέα επαγγελματική αρχή ή θα έφευγε μαζί με την γυναίκα του και το νεογέννητο τότε μωρό τους για το εξωτερικό.

Παίρνει το ρίσκο και νοικιάζει τα πρώτα του χωράφια χωρίς να έχει καμία απολύτως ιδέα από την καλλιέργεια της γης. H άγνοια του, αναφέρει ήταν τόσο μεγάλη που νοίκιασε χωράφι χωρίς νερό με αποτέλεσμα να το μεταφέρει επί δύο χρόνια ο ίδιος για να ποτίζει τις καλλιέργειες του.

Η δύναμη της θέλησης του όμως ήταν τόσο μεγάλη όπου σήμερα είναι ένας πετυχημένος επιχειρηματίας και παράγωγος υπερτροφών. Έχει την δίκη του φάρμα στην Χαλκίδα και έχει αφοσιωθεί στην καλλιέργεια γκότζι μπέρι, ιπποφαές, μύρτιλα και όχι μόνο… Παρασκευάζει καινοτόμα προϊόντα τα οποία τα εξάγει με επιτυχία σε πολλές χώρες στο εξωτερικό.

12733486_525139494322489_8594555182016684176_n

1. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τις εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας;

Το 2012 αφού παραιτήθηκα από την εργασία μου καθώς ο μισθός είχε φτάσει στα 370 ευρώ αποφάσισα να ασχοληθώ με τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα να καλλιεργήσω εναλλακτικά καθώς είδα προοπτική στο μέλλον με τις υπερτροφές τόσο στον ελλαδικό χώρο αλλά και στον κόσμο γενικότερα.

2. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε μέχρι να καρποφορήσει η επιχειρηματική σας ιδέα;

Χωρίς γνώσεις και αγροτεμάχια πήρα το ρίσκο να ενοικιάσω μια έκταση και να ξεκινήσω. Στην αρχή όλα ήταν δύσκολα καθώς δεν είχαμε επαφή με τον χώρο και έγιναν κάποια λάθη. Ωστόσο έκλεισα τα αυτιά μου σε όσα λέγονταν και προχώρησα στην υλοποίηση του ονείρου. Και να λοιπόν που σήμερα είμαστε εδώ και στέλνουμε τα προϊόντα μας σε αρκετά σημεία στον κόσμο.

3. Ποιες υπερτροφές παράγετε και τι προϊόντα παρασκευάζετε; Ποια είναι η απήχηση του κόσμου; Είναι ανοιχτός σε νέες γευστικές εμπειρίες;

Καλλιεργούμε αρωνία, γκότζι μπέρι,ιπποφαές και μύρτιλλο.. Κάποια από τα προϊόντα μας είναι γκότζι μπέρι τούρσι, γκότζι μπέρι τσίλι, βανίλια (υποβρύχιο) με μύρτιλλο, ξύδι με αρώνια, μαρμελάδα με ιπποφαές. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε είναι να εντάξουμε τις υπερτροφές με την μεσογειακή διατροφή και τις ελληνικές γεύσεις. Θεωρώ πως οι προτάσεις μας έχουν γίνει αρεστές στον κόσμο και τα προϊόντα μας βρίσκονται στα ράφια αρκετών ντελικατέσεν.

10383889_332916203544820_1918225112721269049_n

4. Παρά τις αρχικές σας δυσκολίες, αυτή την στιγμή τα προϊόντα σας βρίσκονται στα ράφια πολλών ελληνικών αλλά και ευρωπαϊκών καταστημάτων. Ποιο είναι το επόμενο σας βήμα;

Αυτή την στιγμή νομίζω πως ζω το όνειρο. Ήταν κάτι που στην αρχή δεν το είχα φανταστεί ούτε εγώ ο ίδιος. Το επόμενο βήμα είναι τα προϊόντα μας να βρίσκονται σε όσα περισσότερα  ράφια γίνεται της εγχώριας αγοράς αλλά και  σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

5. Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο επιχειρηματία που επενδύει μέσα στην κρίση; Τελικά «ο τολμών νικά» πάντα;

Πάντα μέσα σε δύσκολες καταστάσεις και κρίσεις υπάρχουν ευκαιρίες, θεωρώ πως πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και να πράττουμε. Σίγουρα δεν είναι εύκολα τα πράγματα όμως με σκληρή δουλειά, όνειρα και θέληση όλα γίνονται. Αν ξεκινήσουμε με “μη” και “δεν” θα είμαστε στο μηδέν. Ο τολμών δεν είναι σίγουρο πως πάντα θα νικά μα σίγουρα ο τολμών έχει προσπαθήσει και σίγουρα θα ανταμειφθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της BerryLand εδώ .