Eurosimulation: Oι νέοι γίνονται για λίγο Ευρωβουλευτές

Θα αναρωτιέστε: μα πώς μπορούν φοιτητές από όλη την Ευρώπη να γίνουν Ευρωβουλευτές ή Αρχηγοί Κρατών για λίγες μέρες και να πάρουν την τύχη στα χέρια τους;

Την απάντηση δίνει η συνέντευξη που ακολουθεί. Φέτος, για 5η χρόνια, δίνεται η ευκαιρία σε πάνω από 200 φοιτητές από όλα τα πανεπιστήμια της Ευρώπης να συμμετάσχουν σε μία προσομοίωση των θεσμών και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας «ρόλους» σημερινών ηγετών και διπλωματών των χωρών μελών της Ένωσης.

Εμείς  συναντήσαμε και γνωρίσαμε από κοντά, τρεις νέους επιστήμονες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή -μαζί με την υπόλοιπη ομάδα- συντονίζουν το Eurosimulation Athens 2016. Την Ιάνθη Στεργίου, τον Μάκη Χριστοφυλλίδη και τον Αλέξη Τζουμάκα.

12607328_10208604492056855_492930729_n

Τι είναι λοιπόν το EuroSimulation Athens;

Μάκης: Είναι μια διαδικασία προσομοίωσης φοιτητών στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, Έλληνες και ξένοι  φοιτητές (και όχι μόνο) αναλαμβάνουν ρόλους στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Συμβούλιο της Ευρώπης και φυσικά στην Ευρωβουλή. Εκεί υποστηρίζουν τις θέσεις τους, συζητούν για θέματα της επικαιρότητας μέσα στα Ευρωπαϊκά πλαίσια, και έπειτα προσπαθούν να βρουν λύσεις.

Επικοινωνήσαμε με ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Eurosimulation όπου για πρώτη φορά ήρθε στην Ελλάδα το 2012, τον Αλέξανδρο Λευτεράτο:

“Η ιδέα ξεκίνησε έπειτα από μια συμμετοχή στην προσομοίωση Ευρωπαϊκών Οργάνων που διοργάνωνε εκείνη την εποχή (2011) το Πανεπιστήμιο του Galatasaray στην Τουρκία. (Μια αποστολή φοιτητών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο είχαμε συμμετάσχει εκεί).

Στην Ελλάδα εκείνη την εποχή σε θέματα προσομοιώσεων βρισκόμασταν στο μεσαίωνα. Υπήρχε μόνο μία προσομοίωση που λάμβανε χώρα σε μαθητικό επίπεδο από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο αλλά σε γενικές γραμμές υπήρχε ένα κενό όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή της τριβή με το διδακτικό θεσμό των προσομοιώσεων.

Η ιδέα να δημιουργήσουμε την πρώτη προσομοίωση Ευρωπαϊκών Οργάνων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα ήταν μια αρκετά δύσκολη διαδικασία. Όπως κάθε αρχή άλλωστε. Αντιμετωπίσαμε κριτική, δυσπιστία και κοπιάσαμε για να αποτελέσουμε θεσμό έπειτα από τόσο καιρό.

Για μένα δεν έχει σημασία αν ήμουν εγώ ή κάποιος άλλος που έφερε την ιδέα της προσομοίωσης των Ευρωπαϊκών Θεσμών στην Ελλάδα. Η πεμπτουσία της υπόθεσης είναι πως το Eurosimulation Athens αποτέλεσε παράδειγμα για νέα προγράμματα. H σημασία της εισαγωγής του θεσμού της προσομοίωσης ως διδακτικό εργαλείο στον εξωπανεπιστημιακό βίο των φοιτητών είναι μια κατάκτηση στην οποία πιστεύουμε πως εμείς βάλαμε ένα μικρό λιθαράκι.

Πράγματι, μετά το Eurosimulation βλέποντας την επιτυχία ενός τόσο καινοτόμου προγράμματος για τα ελληνικά δεδομένα , αρκετοί νέοι ξεκίνησαν να δημιουργούν νέα προγράμματα ποικίλης θεματολογίας όπως πχ την τοπική αυτοδιοίκηση, ιστορικά γεγονότα και το Ελληνικό κοινοβούλιο. Ο πλουραλισμός σαυτό το πεδίο θεωρώ πως βοηθά τόσο τους φοιτητές όσο και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα εν γένει ακόμη και αν νομοτελειακά σημειώνονται παράπλευρες απώλειες. (Δηλαδή πολλά προγράμματα χαμηλού επιπέδου που καιροσκοπικά επιβιώνουν και δεν διαθέτουν ουσιαστικά κανένα λόγο ύπαρξης στερούμενα ακαδημαϊκού υποβάθρου. Εγώ σήμερα νιώθω χαρούμενος γιατί βλέπω πως το πρόγραμμα συνεχίζει δυνατά με μία πραγματική dream team ως οργανωτική επιτροπή, η οποία προσφέρει ανιδιοτελώς και κυριολεκτικά ζει και αναπνέει γιαυτό.

Φυσικά μην ξεχάσω να ευχαριστήσω δύο αρκετά σημαντικούς ανθρώπους για το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της 5ετούς ζωής του, τον Ανδρέα Μπαϊρακτάρη και το Δημοσθένη Δημόπουλο, των οποίων η συνδρομή και παρουσία βοήθησε σε μέγιστο βαθμό το πρόγραμμα και το βαθμό επιτυχίας του.”

Τι κερδίζει ένας νέος από αυτή τη συμμετοχή;

Ιανθή: “Πολλά! Αρχικά, αν είναι φοιτητές σε κάποια σχολή που το αντικείμενο σπουδών αφορά την πολιτική ή τις διεθνείς σχέσεις, είναι σίγουρα κερδισμένοι αφού μπορούν στην πράξη να εφαρμόσουν ότι έχουν διδαχθεί θεωρητικά.  Επιπλέον, μπορούν να εμπεδώσουν και να εντρυφήσουν περισσότερο στο αντικείμενο αυτό. Ή αν έχουν μια δυσκολία στο να κατανοήσουν κάποια εφαρμογή, ή κάποιον νόμο μπορούν να το μάθουν από εκεί καθώς στην πράξη πια μαθαίνουν τα πάντα.”

Να τονίσουμε ότι το μόνο κριτήριο συμμετοχής είναι να είναι κάποιος άνω των 18. Από εκεί και έπειτα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Δεν χρειάζεται κάποιος να έχει προηγούμενη εμπειρία ή συμμετοχή σε παρόμοιο συνέδριο. Ούτε να σπουδάζει απαραίτητα νομικές, πολιτικές ή κοινωνικές επιστήμες. Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση, όρεξη για συμμετοχή, και φυσικά λίγο διάβασμα ώστε να ενημερωθεί για τα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο.

Υπάρχει κάποιο κόστος συμμετοχής;

Ιάνθη: “Ναι, είναι 40 ευρώ το κόστος συμμετοχής. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το κόστος όσο πιο οικονομικό γίνεται. Και μάλιστα, δεν είναι για κερδοσκοπικούς σκοπούς το αντίτιμο αυτό αλλά αποκλειστικά και μόνο για να καλύψει τα έξοδα που θα τρέξουν τις μέρες του συνεδρίου και να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε (υλικά, έγγραφα, σίτιση).”

Ποιοι οργανισμοί υποστηρίζουν το Eurosimulation Athens;

Μάκης: “Από τα διπλωματικά σώματα, δεχθήκαμε μεγάλη βοήθεια και υποστήριξη από την πρεσβεία της Κύπρου, όπου μάλιστα φέτος θα συμμετέχουν και πολλοί φοιτητές από την Κύπρο. Για πρώτη φορά έχουμε την υποστήριξη της Αμερικάνικής πρεσβείας. Φυσικά, μας στηρίζει και το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και το  Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ο δικηγορικός σύλλογος, η νεολαία Παντείου, το Ινστιτούτο Διεθνών σχέσεων, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας έχει επίσης δηλώσει την υποστήριξη του. Φυσικά έχουμε και σημαντικούς χορηγούς επικοινωνίας για τους οποίους είμαστε πολύ περήφανοι.”

Ποια είναι η “πολιτική ατζέντα” του συνεδρίου τη φετινή χρονιά;

Αλέξης:  “Φέτος, θα ασχοληθούμε για άλλη μια φορά με θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή ένωση. Τα δύο κυριότερα θέματα για το ‘16 θα είναι α) Το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό β) Το θέμα του Bullying και όλων των διακρίσεων που υφίσταντο ορισμένοι μαθητές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Το ζητούμενο είναι να δοθούν κατευθύνσεις ώστε να βρεθούν και οι λύσεις για την επίλυση αυτών των σημαντικών ζητημάτων.”

Εκτός από τις ημέρες του συνεδρίου θα έχετε και άλλα events;

Ιανθή: “Βεβαίως! Ετοιμάζουμε κάποια social events στα οποία θα συμμετέχουν όλοι. Ξέρετε, μετά από δύσκολες διαβουλεύσεις, διαξιφισμούς, έντονες διαφωνίες -όπως ακριβώς γίνονται και στα πραγματικά κοινοβούλιαμας αξίζει λίγη χαλάρωση και ηρεμία αλλά και διασκέδαση.”

Το κλείσιμο της συζήτησης ανήκει στον Αλέξη: Σε αυτή την ‘Ευρωβουλή’  ο καθένας είναι ίσος προς ίσο. Το Eurosimulation είναι τελικά ο σωστός τρόπος, όπως θα έπρεπε να είναι και να λειτουργεί η Ευρωβουλή. Με προτάσεις, με συζήτηση, με λύσεις! Αυτό, ίσως να λείπει από την Ευρώπη.”

Άλλωστε, ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι οι νέοι, και μόνο εκείνοι, είναι το μέλλον της Ευρώπης; Κρίνοντας από αυτά τα παιδιά, σίγουρα το μέλλον φαίνεται αισιόδοξο, λαμπρό και ελπιδοφόρο.

Για όσους ενδιαφέρονται οι αιτήσεις θα είναι ανοιχτές μέχρι την Κυριακή 31 Ιανουαρίου. Και το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 13 Μαρτίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Την αίτηση θα τη βρείτε εδώ: https://docs.google.com/forms/d/1O-1xdZY7jXje5kH6o3kM8nINCw-lop1Dx5ritXJNIDM/viewform

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα παρακάτω links:

http://www.eurosimulationathens.com

https://www.facebook.com/EuroSimulationAthens/

http://www.eurosimulationathens.com/#!team/c1prh

 

Επιμέλεια: Ελένη Γκρήγκοβιτς