Ζέφη Δημαδάμα: "Η περίοδος του λαϊκισμού και των ατελείωτων ψεμάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί"

Μια Ελληνίδα είναι η πρόσφατα εκλεγείσα Αντιπρόεδρος του Τομέα Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η Ζέφη Δημαδάμα, μέλος μεταξύ άλλων και του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών,  μας μίλησε για την πολιτική, τις διακρίσεις, την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη, το ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση, αλλά και την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα σήμερα.

Κατά την εκλογική διαδικασία για την Αντιπροεδρία του PES WOMEN τι ρόλο διαδραμάτισε το γεγονός ότι είστε από την Ελλάδα;

Είναι γεγονός ότι υπήρξε ένας αντίλογος από κάποιες -λίγες- αντιπροσωπείες για τη διεκδίκηση της θέσης της Αντιπροεδρίας από μια Ελληνίδα. Το επιχείρημα-ερώτημα σχετιζόταν με την «αντι-ευρωπαϊκή» στάση της χώρας μας το τελευταίο διάστημα και την αμφιβολία σχετικά με την πεποίθησή μας ότι πρέπει να ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Εμείς, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, αντικρούσαμε τα παραπάνω, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να υπάρχει στην Ευρώπη και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια για να παραμείνει στην οικογένεια της Ευρώπης. Επιμείναμε ότι τα όποια οικονομικά-δημοσιονομικά ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με αλληλεγγύη και ορθολογισμό και από τα δύο μέρη και έτσι τα καταφέραμε.

Οι αντιδράσεις που περιγράφετε ήταν οργανωμένες από κάποιο group ή μεμονωμένες;

Ήταν λίγες και μεμονωμένες, δεν υπήρξε κάποιο είδους lobbying, για αυτό και δεν πίστεψα ποτέ ότι θα έφερνε τελικά ένα κακό αποτέλεσμα για τη διεκδίκηση της θέσης αυτής. Ήταν συνάμα μια σημαντική ευκαιρία για να ακουστεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και στις γυναίκες ειδικότερα, η φωνή των Ελλήνων και των Ελληνίδων που επιμένει να θεωρεί την Ευρώπη σπίτι μας, η οποία είναι και η πλειοψηφούσα άποψη, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία ήθελε η Ελλάδα να πάρει τη συγκεκριμένη θέση, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε στην ψηφοφορία, στην οποία μας εμπιστεύθηκε το 90% αυτών που ψήφισαν.

Τι είδους προτεραιότητες έχει το PES WOMEN;

Η ανεργία των γυναικών σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση αποτελεί έναν από τους πρώτους στόχους και προτεραιότητες. Η ανάγκη να ενταχθούν οι γυναίκες στην αγορά εργασίας, με ίσες ευκαιρίες, χωρίς να είναι αόρατες (μαύρη εργασία), αποτελεί κρισιμότατη παράμετρο. Στις προτεραιότητες εντάσσεται και η διόρθωση του λεγόμενου pay gap. Οι γυναίκες δουλεύουν «δωρεάν» 59 ημέρες παραπάνω από τους άντρες στην Ευρώπη, για την ίδια απασχόληση και στην ίδια θέση εργασίας, η αμοιβή τους δηλαδή παραμένει άνιση.
Συγχρόνως στις προτεραιότητες των PES WOMEN είναι η δραστική αντιμετώπιση της βίας εναντίον των γυναικών και η ενίσχυση της σύνδεσης των όλων των προτεραιοτήτων με γειτονικές περιοχές, όπως Ασία, Μέση Ανατολή κλπ, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ευρύτερο ρόλο του ΕΣΚ.

Όσον αφορά στα θέματα ισότητας, υπάρχει πλήρης ισοτιμία μεταξύ των δύο φύλων στην πολιτική;

Όχι, δεν υπάρχει. Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε δυναμικά την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στην πολιτική, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, τόσο μέσα από το PES WOMEN όσο και μέσα από τον Πολιτικό Σύνδεσμο Γυναικών και τα κόμματα. Όχι επειδή η γυναίκα είναι καλύτερη ή έχει κάτι περισσότερο να πει από τους άνδρες, αλλά διότι πρέπει να ακούγεται ισότιμα η φωνή του 50% και άνω του πληθυσμού της γης. Δεν είναι πολυτέλεια να μιλάμε για την ισότητα των φύλων, αποτελεί θέμα δημοκρατίας. Τον τελευταίο καιρό λόγω της οικονομικής κρίσης, το θέμα της ισότητας των φύλων, όπως και άλλα θέματα, είχαν μπει στο περιθώριο, όμως θα πρέπει να προταχθούν και να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Οι γυναίκες είναι το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο πρέπει να ενταχθεί στην παραγωγική διαδικασία και να αξιοποιηθεί ισότιμα για την ανάπτυξη. Η ισότιμη επένδυση στα δύο φύλα πρέπει να είναι προτεραιότητα.

Αυτό οφείλεται στην κρίση ή σε παγιωμένες αντιλήψεις. Πώς μπορεί να αλλάξει;

Ξεκινάει από παγιωμένες αντιλήψεις. Η κρίση απλά επιδείνωσε την κατάσταση. Υπάρχουν στερεότυπα, τα οποία καλλιεργήθηκαν επί δεκαετίες και τα οποία πρέπει να αλλάξουν. Η παράμετρος της ισότητας των φύλων πρέπει να εισαχθεί σε όλους τους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η αγορά εργασίας, τα ΜΜΕ, τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ένα μέτρο προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν και είναι η ποσόστωση στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, η οποία βοήθησε σημαντικές γυναίκες να αναδειχθούν στην πολιτική. Και σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η εκπροσώπηση των γυναικών θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική απ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Η έντονη προβολή κάποιων προτύπων γυναικών στην πολιτική σκηνή, όπως η κ. Κωνσταντοπούλου, κάνει τελικά καλό ή κακό;

Η κριτική η οποία γίνεται στον καθένα και στην καθεμιά δεν πρέπει να γίνεται στη βάση του φύλου αλλά στον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του, στον τρόπο που διαχειρίζεται την εξουσία, την δουλειά του και το ήθος του.
Το να στοχοποιούμε ανθρώπους, άνδρες ή γυναίκες, δεν βοηθά προς καμία κατεύθυνση και η Πρόεδρος της Βουλής έχει έναν πολύ συγκεκριμένο υψηλό, θεσμικό ρόλο τον οποίο πρέπει η ίδια να σέβεται πρωτίστως.
Σημειώνω ωστόσο, ότι το τελευταίο διάστημα ακούστηκαν απίστευτες χυδαιότητες στο ελληνικό κοινοβούλιο από πολλούς και πολλές, ενώ αποτολμήθηκαν «επικίνδυνοι ελιγμοί», κάτι που δημιουργεί θλίψη αλλά και αποτελεί σοβαρό πλήγμα για την αξιοπιστία των θεσμών μας.

Γιατί ο κόσμος γύρισε την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ; Θεωρείτε ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε την ταυτότητά του ασκώντας συντηρητικές πολιτικές;

Το ΠΑΣΟΚ, όσο και αν είναι χιλιοειπωμένο, κλήθηκε να σηκώσει ένα πολύ μεγάλο βάρος μόνο του το 2010 σε μια πολύ κρίσιμη ώρα για τη χώρα. Έκανε και λανθασμένους χειρισμούς, κυρίως στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, όμως δεν άφησε την Ελλάδα να καταρρεύσει. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Και αυτό το αντιλαμβανόμαστε με ευκολία τώρα, μετά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπου διαλύθηκε κάθε αμφιβολία σε σχέση με τη δυσκολία των διαπραγματεύσεων και τις καταστροφικές συνέπειές τους, με κλειστές τράπεζες, με ανθρώπους να αναμένουν για 60 ευρώ στις ατελείωτες ουρές, και την καταβαράθρωση της αξιοπιστίας της χώρας μας.
Το ΠΑΣΟΚ ωστόσο την τελευταία περίοδο εντατικοποίησε τη συνεργασία του με τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα με στόχο να βοηθήσει στην επίτευξη της συμφωνίας της χώρας άλλα και ενδυνάμωσε τις σχέσεις του μαζί τους. Ωστόσο μένουν πολλά να γίνουν ώστε το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί το βηματισμό του, να συνομιλήσει με όλες τις κοινωνικές ομάδες και τη νέα γενιά.

Επομένως πιστεύετε έγιναν λάθη στη διαπραγμάτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Όπως προανέφερα, εκ του αποτελέσματος είναι δεδομένο ότι έγιναν πάρα πολύ σημαντικά λάθη και αστοχίες. Θα ήθελα να πιστέψω ότι δεν έγιναν σκόπιμα και κυρίως ούτε προς το δρόμο της εφαρμογής ενός μυστικού σχεδίου επιστροφής στη δραχμή που κανένας δεν είχε εντολή να το υλοποιήσει και που τότε θα έχουμε να κάνουμε με «εγκληματικές πράξεις».
Αλλά ακόμη και έτσι να μην είναι, ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιλέγει ως εταίρο του στη συγκυβέρνηση τους ΑΝΕΛ και σπαταλά 6 μήνες χωρίς σχέδιο, χωρίς ισχυρή ομάδα διαπραγμάτευσης και με άγνοια κινδύνου, μας δημιουργεί πολλά και σοβαρά ερωτηματικά. Το να γίνεις κυβέρνηση δεν είναι αυτοσκοπός, το να γίνεις κυβέρνηση απαιτεί σχέδιο και προετοιμασία, κάτι που αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε.
Σε κάθε περίπτωση και χωρίς καμιά αμφιβολία, η περίοδος του λαϊκισμού και των ατελείωτων ψεμάτων έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προχωρήσει αυτόνομο ή ως μέλος μιας νέας Κεντροαριστεράς;

Είναι πολύ πρώιμο να πούμε κάτι τέτοιο, γιατί αυτή τη στιγμή πρέπει το ΠΑΣΟΚ πρώτα να βρει τη δική του οντότητα, το δικό του σχέδιο για τη χώρα και βεβαίως να συνομιλήσει -και συνομιλεί- ισότιμα με άλλους χώρους κοντά σε αυτό. Δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάντα ο πρωταγωνιστής. Οι συνεργασίες και ο διάλογος με τους πολίτες και τα κινήματα είναι ένα μεγάλο στοίχημα αλλά και μία ενδιαφέρουσα πρόκληση.

 

11756523_10204636645779240_13921772_n