Συνέντευξη με τον Γιώργο Σακκά, τον άνθρωπο πίσω από το ελαιόλαδο "Pidima"

Πήδημα. Το όνομά του ιντριγκάρει στην Ελλάδα. Ωστόσο το προϊόν με αυτό το όνομα δε μένει εντός συνόρων, αλλά εξάγεται. Μιλάμε για το ελληνικό ελαιόλαδο άριστης ποιότητας, που παράγεται στο ομώνυμο χωριό της Μεσσηνίας. Είναι έξτρα παρθένο και μάλιστα ανήκει σε ειδική κατηγορία ποιότητας. Ο άνθρωπος πίσω από το brand name, Γιώργος Σακκάς, μας μίλησε γι’ αυτό.

Πόσο καιρό παράγετε το συγκεκριμένο ελαιόλαδο;

Η έρευνα έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2013 και από το Σεπτέμβριο του 2014 ξεκίνησε να υλοποιείται. Είναι η πρώτη χρονιά φέτος.

Πώς πηγαίνει;

Μέχρι στιγμής πηγαίνει αρκετά καλά. Είμαι ικανοποιημένος, γιατί πλέον έχουμε ένα αναγνωρίσιμο προϊόν λόγω της ποιότητάς μας. Έχουμε κάνει ήδη ένα συμβόλαιο με το εξωτερικό, είμαστε λίγο πριν κάνουμε και το δεύτερο για την επόμενη χρονιά και μιλάμε και με άλλες χώρες. Κλείσαμε ήδη μια συμφωνία με μία εταιρία που διαχειρίζεται 11 πεντάστερα ξενοδοχεία σε Μύκονο και Σαντορίνη. Έτσι ξεκινάμε να μπούμε στο πρώτο εστιατόριο και θα ακολουθήσουν και τα επόμενα.

Οι εξαγωγές έχουν ξεκινήσει;

Το ένα συμβόλαιο έχει ήδη ξεκινήσει. Ήδη έχουμε στείλει μια πρώτη ποσότητα έξω και θα στείλουμε και δεύτερη ποσότητα τις επόμενες μέρες.

Έχετε σχέση με τον αγροτισμό;

Όχι, καμία σχέση. Ασχολούμουν με τις μεταφορές και τα ναυτιλιακά. Είχα λάδι για προσωπική χρήση και κάπου κάπου πήγαινα ένα μπουκάλι στους φίλους μου, που μου έλεγαν πόσο ωραίο ήταν. Αυτό άρχισε να με τσιγκλάει μέσα μου. Κάποια στιγμή δοκίμασε το λάδι κάποιος που είχε έλκος στο στομάχι και ήταν το μόνο ελαιόλαδο που μπορούσε να δεχτεί.

 

11011241_805217616233152_4324350342047209293_n

 

Οι παραπάνω δουλειές σας βοήθησαν στην ασχολία σας με το ελαιόλαδο;

Από τις προηγούμενες ασχολίες που είχα έμαθα να βρίσκω τον τρόπο να κατευθυνθώ στο στόχο μου και όχι να βαδίζω στον έτοιμο δρόμο. Το λάδι ήταν ένα προϊόν άγνωστο σε μένα, πολλές πτυχές του οποίου είναι ακόμη άγνωστες και ακόμη τις μαθαίνω.

Ήταν δύσκολη η μετάβαση;

Ήταν δύσκολη, αλλά επειδή είναι κάτι που πάντα ήθελα να το κάνω και επειδή έχει το όνομα του χωριού μου, με το οποίο έχω πολύ μεγάλο πάθος και αγάπη, κατευνάστηκαν όλα αυτά.

Τώρα με την κρίση έχετε συναντήσει εμπόδια;

Επειδή το δικό μας προϊόν είναι ένα καθαρά εξαγωγικό προϊόν, μιλάμε απευθείας με τις χώρες του εξωτερικού. Όσον αφορά στο εσωτερικό, απευθυνόμαστε σε εστιατόρια, τα οποία χρησιμοποιούν το προϊόν ως προϊόν βιτρίνας.

Σε ποια περιοχή παράγεται το ελαιόλαδο;

Είναι από το χωριό Πήδημα Καλαμάτας. Από εκεί προέρχεται και το όνομα του ελαιόλαδου. Η ουσία του ονόματος είναι ότι είναι τρισύλλαβο και στο εξωτερικό μπορούν να το προφέρουν, καθώς κάθε συλλαβή έχει φωνήεν. Σε εμάς το όνομα φαίνεται περίεργο. Αξίζει να σας πω από πού προήλθε το όνομα του χωριού και του λαδιού, φυσικά. Επί Τουρκοκρατίας στην περιοχή τρία κορίτσια προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων προτίμησαν να πηδήξουν στο κενό. Γι’ αυτό και έμεινε το όνομα του χωριού.

Γιατί επιλέξατε την περιοχή αυτή, εκτός του ότι κατάγεστε από εκεί;

Έχει 3000 ώρες ετήσιας ηλιοφάνειας και μέση ετήσια θερμοκρασία 24-25 °C, το οποίο είναι ιδανικό για τα ελαιόδεντρα και, επομένως, για το λάδι που βγάζουμε.

Αφού πήρατε απόφαση να ξεκινήσετε την επιχείρηση αυτή, βρήκατε σύμμαχο το κράτος;

Είμαι μιας λογικής που λέει ότι θέλω να βρίσκω λύσεις για το πρόβλημά μου και όχι πρόβλημα για κάθε λύση. Με αυτό το σκεπτικό έκανα στην άκρη τα γραφειοκρατικά και προσπάθησα να επικεντρωθώ στα άλλα. Αν δεν το έκανα αυτό, θα κατηγορούσα το κράτος ότι κάνει το ένα, το άλλο και δε μας αφήνει να επενδύσουμε, όπως κάνουν άλλοι.

Πόσο εύκολο είναι όμως να κάνει κανείς στην άκρη τα γραφειοκρατικά εμπόδια;

Πριν κάνεις ένα start up, το κυριότερο είναι να σχεδιάσεις τον τρόπο σκέψης σου, ώστε να ενεργήσεις σωστά. Αν αφήσεις να σε κυριεύσει το κράτος και τα υπόλοιπα εμπόδια, τότε έχεις χάσει το παιχνίδι. Με αυτή το λογική προσπάθησα να ξεπεράσω αυτά τα εμπόδια βάζοντας άλλες προτεραιότητες και όχι το να έχω σύμμαχο το κράτος.

10389329_805217309566516_3677450982025875637_n

 

Ας πάμε στα προηγούμενα. Πού εξάγεται το λάδι σας;

Η μια χώρα είναι η Ρουμανία, στην οποία γίνονται ήδη εξαγωγές και η άλλη η Ιαπωνία, με την οποία θα υπογραφεί το συμβόλαιο. Στην Ελλάδα πηγαίνει σε Μύκονο και Σαντορίνη.

Ήρθατε εσείς σε επαφή μαζί τους;

Από τη Ρουμανία μας βρήκαν αυτοί μέσω Ίντερνετ από τη σελίδα μας pidima.eu, ενώ στην Ιαπωνία απευθυνθήκαμε εμείς.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το λάδι σας ως προϊόν;

Είναι ένα λάδι πολύ υψηλής διατροφικής αξίας, πολύ χαμηλής οξύτητας και η βασική διαφοροποίηση από τα υπόλοιπα ελαιόλαδα που εξάγονται στο εξωτερικό είναι ότι ανήκει στην κατηγορία health claim. Είναι μια ειδική κατηγορία βάσει Ευρωπαϊκής οδηγίας, στην οποία ανήκουν τα ελαιόλαδα των οποίων οι πολυφαινόλες ξεπερνούν ένα κατώτατο όριο. Οι πολυφαινόλες στο δικό μας λάδι ξεπερνούν κατά πολύ το κατώτατο αυτό όριο. Η κατηγορία αυτή έχει υψηλή ζήτηση στο εξωτερικό και είναι ιδιαίτερα ευεργετική μεταξύ άλλων για το καρδιαγγειακό σύστημα. Λίγα ελαιόλαδα παγκοσμίως κατατάσσονται σε αυτήν την κατηγορία. Το ελαιόλαδό μας λοιπόν απευθύνεται σε κοινό, το οποίο θέλει ένα ελαιόλαδα υψηλής διατροφικής αξίας στο τραπέζι του.

Μελλοντικά τι σκέφτεστε;

Το business plan για την επόμενη πενταετία που έχω στο μυαλό μου είναι κάποια στιγμή να αναλάβω τη διαδικασία παραγωγής εξ’ ολοκλήρου εγώ. Να έχω το δικό μου χωράφι, ελαιοτριβείο, καθώς και τις εγκαταστάσεις τυποποίησης και συσκευασίας.

Αφού δεν έχετε τα μέσα παραγωγής, πώς συμμετέχετε στη διαδικασία;

Εγώ κατέβηκα οκτώ μήνες στην Καλαμάτα και έψαξα να βρω καλό ελαιόλαδο από συγκεκριμένη πλαγιά, με κατάλληλο υψόμετρο και ώρες ηλιοφάνειας, ώστε να παράγεται ο συγκεκριμένος τύπου ελαιόλαδου. Οπότε συνεργάζομαι με κάποιος παραγωγούς, 5 τον αριθμό που έχω ελέγξει.

 

10358713_723224554432459_9164361826968478126_n

 

Εδώ δεν υπάρχει μια πιθανότητα νοθείας;

Όχι, καμία. Διότι σε όλα τα στάδια παραγωγής, ακόμα και στο τελικό, γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος. Ο παραγωγός έχει πιστοποιηθεί με βάση την ποιότητα που επιθυμούμε, δηλαδή χαμηλή οξύτητα και κατηγορία health claim. Γίνεται επίβλεψη της μεταφοράς των καρπών από το χωράφι στο ελαιοτριβείο, ελέγχεται το λάδι που βγαίνει και φυλάσσεται σε ειδικές δεξαμενές μέχρι τη συσκευασία του ανάλογα με τις παραγγελίες.

Πόσο ελαιόλαδο παράγετε σε ετήσια βάση;

Η παραγωγή είναι 4 τόνοι ανά παραγωγό, άρα συνολικά 20 τόνοι ετησίως. Ποικίλλει βέβαια ανάλογα, διότι είναι πολύ αυστηρά τα κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληροί ο παραγωγός για να μας δώσει λάδι, που ανήκει στην κατηγορία health claim. Παίρνουμε δείγμα, το πάμε στο φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και βλέπουμε την οξύτητα και τις πολυφαινόλες. Συνεργαζόμαστε με τον κ. Μαγιάτη Προκόπη, ο οποίος κάνει μια πολύ μεγάλη έρευνα για το λάδι.

Πώς μπορεί να συμβάλλει το ελαιόλαδο στην ελληνική οικονομία;

Η εξαγωγή λαδιού έπρεπε να είναι πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αντ’ αυτού, πολλές φορές πηγαίνει χύμα σε τρίτες χώρες, όπου χρησιμοποιείται, για να ρίξει την οξύτητα των λαδιών που παράγονται εκεί. Έτσι, χάνεται η υπεραξία που μπορεί να δημιουργήσει το ελληνικό ελαιόλαδο.

Το φαινόμενο αυτό έχει περιοριστεί; Ο Έλληνας έχει βάλει καθόλου μυαλό ειδικά τώρα με την κρίση;

Έχει περιοριστεί κυρίως, επειδή οι νέοι έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει μεγάλη υπεραξία εξαιτίας της τυποποίησης και πλέον ασχολούνται με αυτό. Αυτό γίνεται τα τελευταία δύο με τρία χρόνια.