Δημήτρης Λιακόπουλος: «Προτιμάω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο παρά μισοάδειο»

Δημήτρης Λιακόπουλος 2

Τον γνωρίσαμε μέσα από γνωστές τηλεοπτικές σειρές, όπως «Ο Έρωτας», «Λάκης ο γλυκούλης», «Πολυκατοικία», «Κλεμμένα Όνειρα». Το κοινό τον συμπάθησε αμέσως – έχει μεγάλη πέραση στις γυναίκες – και από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε δεν έχει σταματήσει να δουλεύει εδώ και εννέα συνεχόμενα χρόνια! Έχει λάβει το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου ερμηνείας στο 45ο φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης για την ταινία «Τεστοστερόνη». Δείτε τι μας είπε για το που θα τον δούμε φέτος, για το τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή του και για το πώς αντιμετώπισε μία πολύ δύσκολη για εκείνον περίοδο.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την υποκριτική;

Ξεκίνησα να παίζω ως ηθοποιός πριν αποφασίσω να ακολουθήσω το επάγγελμα της υποκριτικής. Έκανα κάποια διαφημιστικά στην τηλεόραση και με γοήτευσε η υποκριτική και σιγά σιγά το ένα έφερε το άλλο.

Ποια ήταν η πρώτη σου εμφάνιση;

Η πρώτη πρώτη μου εμφάνιση στην τηλεόραση ήταν στο σίριαλ «Έρωτας» στον ΑΝΤ1, όπου υποδυόμουν τον Παύλο. Στον κινηματογράφο ήταν η ταινία «Τεστοστερόνη» και το πρώτο μου διαφημιστικά ήταν για μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας το 2000.

Πότε άρχισε να σε μαθαίνει ο κόσμος;

Ευρέως γνωστός έγινα μετά την εμφάνισή μου στην τηλεόραση, κυρίως με την πρώτη μου εμφάνιση στον Έρωτα. Από κει και πέρα ήρθε η αναγνωρισιμότητα. Αλλά αυτό έχει να κάνει κάθε φορά με το πόσο εμφανίζεσαι στην τηλεόραση. Μετά από λίγο θα ηρεμήσει όλο αυτό και όταν κάνεις την επόμενη δουλεία ξανά πάλι.

Έχεις συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα (Γ. Βαλτινός, Κ. Κοράντη, Π. Φιλιππίδης, Στ. Κυριακίδης, Π. Χαικάλης κ.ά). Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;

Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός, διότι ήταν και στην αρχή της καριέρας μου, στα πρώτα μου βήματα. Λειτουργούσα σαν σφουγγάρι και ρουφούσα ο,τιδήποτε είχαν να μου δώσουν αυτοί οι άνθρωποι. Δίπλα τους μάθαινα, δεν ήμουν απλώς συνεργάτης σε μια δουλειά. Τους έβλεπα σαν δασκάλους μου.

Συμμετείχες στην επιτυχημένη καθημερινή τηλεοπτική σειρά του Mega «Κλεμμένα Όνειρα». Βλέπεις όνειρα;

Όνειρα βλέπω, αλλά δυστυχώς δεν τα θυμάμαι. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι, για πάρα πολλά χρόνια δεν είχα δει κάποιον εφιάλτη να ξυπνήσω τρομαγμένος ή κάποιο άσχημο όνειρο. Έβλεπα μόνο ωραία όνειρα και έβλεπα στα όνειρά μου συνέχεια ότι πετάω! Αυτό το θυμάμαι πολύ έντονα. Τώρα τελευταία βλέπω και άσχημα όνειρα – όχι εφιάλτες – και ξυπνάω με μία άσχημη γεύση. Δε βλέπω τρομακτικά όνειρα. Να σου πω όμως την αλήθεια, συνειδητοποίησα ότι οι χειρότεροι εφιάλτες είναι τα πιο όμορφά σου όνειρα. Δηλαδή αισθάνεσαι πολύ ωραί την ώρα που βλέπεις το όνειρο, αλλά όταν ανοίγεις τα μάτια σου και συνειδητοποιείς ότι όλο αυτό ήταν όνειρο, εκείνη η στιγμή μετατρέπεται σε εφιάλτη. Γιατί είναι όνειρο, δεν είναι η πραγματικότητα. Καλύτερα λοιπόν να βλέπεις εφιάλτες και να ξυπνάς και να λες «Ωχ Παναγία μου, εφιάλτης ήταν, εντάξει όλα καλά» από το να πετά στα σύννεφα και να ξυπνάς και να λές «Όχι ρε συ, όνειρο ήταν;». Έτσι το έχω αναλύσει τώρα τελευταία στο μυαλό μου.

Θα συμμετέχεις σε κάποια θεατρική παράσταση;

Ναι. Θα είμαι στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα». Τώρα ξεκινάμε πρόβες. Η παράσταση θα λέγεται «Το κρέας» μάλλον, αν και  κανονικά το έργο λέγεται «Η Ζαριά» και το έχει γράψει ο Πίτερ Στρόχαν. Σκηνοθέτης θα είναι ο Ιωσήφ Βαρδάκης. Η θεατρική παράσταση διαδραματίζεται σε έναν κινηματογράφο πορνό. Είναι μαύρη κωμωδία. Είναι πέντε άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να δουν αν έχουν κότσια. Κάνουν μία απαγωγή και προσπαθούν να ανακαλύψουν αν «το έχουν». Στο λέω πολύ περιληπτικά και πολύ γενικά, γιατί ακόμα δεν γνωρίζω πολλές λεπτομέρειες. Μας έχεις πετύχει στην πολλή αρχή. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν από τον Νοέμβριο.

Πώς αντιμετώπισες τη δύσκολη εκείνη περίοδο, όταν έχασες τον πατέρα σου;

Αντέδρασα πολύ άσχημα. Ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος, δεν είχα καν συνειδητοποιήσει το θάνατο βλακωδώς. Ξέρεις είναι ταμπού, ενώ ο θάνατος είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό, όπως υπάρχει ζωή έτσι υπάρχει και θάνατος. Είμαι ένας άνθρωπος που προτιμάει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο παρά μισοάδειο. Από αυτή όμως την πολύ δύσκολη κατάσταση κατανόησα τον εαυτό μου περισσότερο και προσπαθώντας να κατανοήσω περισσότερο το θάνατα, τη ζωή και τον κόσμο στον οποίο αναπνέω και υπάρχω, νομίζω ότι έγινα καλύτερος άνθρωπος και ένα βήμα πιο συνειδητοποιημένος. Σίγουρα είναι ένα δυσάρεστο – αναπόφευκτο – γεγονός να χάνεις τους γονείς σου. Προσπάθησα όμως να βρω μία θετικότητα. Ενδεχομένως καλύτερα που έγινε έτσι. Ήταν χρόνια άρρωστος και τουλάχιστον δεν ταλαιπωρήθηκε περαιτέρω.

Πώς είσαι τώρα συναισθηματικά;

Συναισθηματικά είμαι μια χαρά, είμαι ελεύθερος. Νιώθω ολοκληρωμένος και είμαι πάρα πολύ καλά.

Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή σου;

Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα πολύ όμορφο. Αισθάνεσαι όμορφα όταν ερωτεύεσαι. Κοιτάζεις τον άλλον στα μάτια και νιώθεις μία αγαλλίαση και όχι μόνο. Αυτή η σύνδεση που υπάρχει όταν δύο άτομα είναι ερωτευμένα είναι η τέλεια. Στη ζωή μου είχε πάντοτε πρωταρχικό ρόλο. Μου άρεσε να είμαι ερωτευμένος, μου άρεσε να βρίσκομαι σε σχέση. Με ελκύει ιδιαίτερα έτσι κι αλλιώς το αντίθετο φύλο. Αλλά πλέον όλα σε μία ισορροπία. Για να έχεις μία ισορροπημένη ζωή πρέπει να έχεις μία ισορροπία σε όλα και πλέον προσπαθώ το κάθετι να έχει τον χρόνο του και τον χώρο του μέσα στη ζωή μου και μέσα στην ημέρα μου. Αυτή τη στιγμή είμαι μόνος μου και είναι ίσως η πρώτη φορά στη ζωή μου που δεν ψάχνω να ερωτευτώ. Ίσως φταίει και η ηλικία, αλλά όλα καλά. Ήθελα έτσι κι αλλιώς να τα βρω με τον εαυτό μου. Πιο πολλά χρόνια ήμουν σε σχέσεις με άλλον παρά με τον εαυτό μου. Πιο πολύ χρόνο περνούσα με τις σχέσεις μου στην ηλικία που είμαι, παρά με το να είμαι μόνος μου.

Έχεις προδώσει γυναίκα ή έχει προδωθεί από γυναίκα;

Ναι βέβαια. Και τα δύο. Μέσα στη ζωή δεν είναι όλα; Είναι λογικό νομίζω. Τώρα εδώ δεν ξέρουμε καλά καλά αν ο άνθρωπος σαν είδος βιολογικά είναι μονογαμικό ή πολυγαμικό ή αν τον έχουμε κάνει εμείς κοινωνικά μονογαμικό. Αν η κοινωνία μας επιβάλλει τη μονογαμία ή αν η φυσιολογία μας επιβάλλει την πολυγαμία. Νομίζω ότι όσον αφορά τον άνθρωπο είναι πολύ ανοιχτή η ψαλίδα. Βλέπεις ότι υπάρχουν από πολύ έξυνποι άνθρωποι μέχρι πολύ χαζοί άνθρωποι. Υπάρχουν από πιστούς ανθρώπους μέχρι πολυγαμικούς ανθρώπους, από κακοί άνθρωποι μέχρι καλοί άνθρωποι. Η ψαλίδα σε ότι αφορά τον άνθρωπο είναι πολύ ανοιχτή. Αν κάποιος είναι πιστός, εκπροσωπεί το ανθρώπινο είδος ή κάποιος που δεν είναι πιστός αυτός εκπροσωπεί το ανθρώπινο είδος; Δεν ξέρω. Την απάντηση θα τη δώσουν οι ερευνητές και οι ειδικοί. Πλέον όμως, επειδή έχω αφιερώσει πολλές ώρες στη ζωή μου έτσι ώστε να αποκωδικοποιήσω την τέλεια σχέση και επειδή τίποτα δεν είναι σταθερό στον κόσμο που ζούμε και πρέπει να αντιμετωπίσεις την όποια αλλάγή, θα προσπαθήσω, όταν μπω σε μία σχέση, να την κάνω επιτυχημένη. Ξέρεις, η σχέση είναι σαν το παιδί. Πρέπει να δίνεις στο κατάλληλο χρονικό διάστημα την κατάλληλη τροφή.

Ποια ήταν η πιο μακροχρόνια σχέση που είχες μέχρι τώρα;

Τέσσερα χρόνια. Ήμουν μικρός, ήταν σε μία ηλικία 17 – 21. Χωρίζαμε, τα φτιάχναμε, χωρίζαμε τα φτιάχναμε, αλλά συνολικά ήμασταν τέσσερα χρόνια μαζί. Γενικά έχω κάνει μεγάλες σχέσεις στη ζωή μου. Τέσσερα, τρία χρόνια. Έναν χρόνο πολύ πρόσφατα.

Προσέχεις πολύ τη διατροφή και το σώμα σου. Μίλησέ μου γι’ αυτό.

Όπως σου είχα πει και πριν, όλα σε μία ισορροπία. Δεν θα κάνω καταχρήσεις. Θα φάω και πίτσα, θα φάω και σουβλάκι, αλλά δεν είναι αυτό που ορίζει τη διατροφή μου. Γενικώς προσπαθώ να τρώω υγιεινά. Ασχολούμαι με τη γυμναστική. Ήρθα με το ηλεκτρικό μου ποδήλατο έτσι κι αλλιώς. Γενικά, ναι ,προσέχω τη διατροφή μου. Μου αρέσει να έχω ένα υγιές και ένα αθλητικό σώμα. Αλλά ακόμα και αυτό σε μία ισορροπία. Δεν είναι δηλαδή ότι θα στερηθώ κάποιους πειρασμούς, όπως τη σοκολάτα. Δεν θα φάω κάθε μέρα, αλλά δεν θα αισθανθώ και τύψεις αν φάω, γιατί μέσα στις 365 μέρες του χρόνου έχω μία ισορροπημένη διατροφή. Οπότε δεν θα σου κάνει κακό να φας πίτσα μία φορά στις τρεις εβδομάδες ή μία φορά στις δύο εβδομάδες. Να σου πω την αλάθεια δεν θυμάμαι κάν από πότε έχω να φάω πίτσα… όλα σε μία ισορροπία: και το διάβασμα σε μία ισορροπία και η γυμναστική σε μία ισορροπία και η διατροφή σε μία ισορροπία. Λίγο απ’ όλα.

Δημήτρη, εύχομαι καλή επιτυχία με την παράσταση!

Κλέαρχος Παπαγεωργίου