Σάλος για τον βανδαλισμό στην Πινακοθήκη από τον βουλευτή Παπαδόπουλο: Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση του βουλευτή της Νίκης, Νίκου Παπαδόπουλου, να βανδαλίσει έργα που εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη επειδή τα θεώρησε βλάσφημα και προσβλητικά.
Πρόκειται για έργα του εικαστικού Χριστόφορου Κατσαδιώτη που είχαν εκτεθεί στην αίθουσα όπου φιλοξενείται η έκθεση με τίτλο «Η Σαγήνη του Αλλόκοτου», ένα θεματικό αφιέρωμα στην ελληνική τέχνη που διοργανώθηκε με αφορμή τη μεγάλη έκθεση χαρακτικών του Γκόγια, με την υπογραφή της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Συραγώς Τσιάρα.
Ο εικαστικός μιλώντας στην Καθημερινή λέει ότι «ο τρόπος έκφρασης στη συγκεκριμένη έκθεση είναι ποιητικός χωρίς να απεικονίζει κάτι προσβλητικό» και προσθέτει πως «φυσικά κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμφωνήσει μαζί μου, ούτε ιδεολογικά, ούτε αισθητικά. Είναι όμως η δική μου οπτική και ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι να θέτει απόψεις και ερωτήματα».
Νατσιός: Δεν τίθεται θέμα διαγραφής
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, σε μεταμεσονύκτια ανάρτησή του ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν τίθεται θέμα διαγραφής» για τον Νίκο Παπαδόπουλο του αν και σε χθεσινή ανακοίνωση το κόμμα τον είχε «αδειάσει» με τρόπο γράφοντας «έδρασε αυτοβούλως, εκφραζόμαστε σε θεσμικό πλαίσιο, όχι με αυτοδικίες».
«Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ, Νίκος Παπαδόπουλος, για τον οποίο δεν τίθεται θέμα διαγραφής του, με ιερή αγανάκτηση κατέβασε τις ανίερες, τερατώδεις και βλάσφημες ζωγραφιές που προσβάλλουν το ιερό πρόσωπο της Παναγίας και τους αγίους μας. Παρότι, όπως τονίσαμε, έδρασε αυτοβούλως, το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί κρατήθηκε παράνομα τόσες ώρες στην Εθνική Πινακοθήκη;» έγραψε ο Δημήτρης Νατσιός στην ανάρτησή του.

Αμετανόητος ο Παπαδόπουλος
Σε δική του ανάρτηση ο Νίκος Παπαδόπουλος δεν βρήκε ούτε μια λέξη για τον βανδαλισμό των έργων στην Εθνική Πινακοθήκη επιμένοντας ότι «ένιωσα βάναυσα προσβεβλημένος ως Ορθόδοξος Χριστιανός».
Υποστηρίζει ότι μετά τις οχλήσεις του προς την υπουργό Πολιτισμού επισκέφθηκε την Εθνική Πινακοθήκη προκειμένου να διαπιστώσει εάν είχαν αφαιρεθεί τα εν λόγω «καλλιτεχνικά εκτρώματα» και διαμαρτύρεται για την κράτησή του, υποστηρίζοντας ότι βιαιοπράγησαν εναντίον του λόγω και έργω, προειδοποιώντας ότι θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι καθώς, κατά τον ίδιο, είναι «τραύμα για τη Δημοκρατία« η κράτησή του.
Σάλος για τον βανδαλισμό στην Πινακοθήκη από τον βουλευτή Παπαδόπουλο: Ποιητική η έκφρασή μου, λέει ο δημιουργός των έργων – Δεν τον διαγράφουμε, λένε στη Νίκη
Ο βουλευτής και ο συνεργός του πέταξαν τα έργα στο δάπεδο και τα έσπασαν
Σε ανακοίνωσή της, η Πινακοθήκη έδωσε φωτογραφίες από τις καταστροφές και υποστήριξε πως ο βουλευτής της Νίκης «άρπαξε βίαια και πέταξε στο δάπεδο» τα έργα.
Σύμφωνα με την Πινακοθήκη, ο κ. Παπαδόπουλος με τη συνδρομή ακόμη ενός ατόμου επιτέθηκε σε τέσσερα έργα τέχνης του Χριστόφορου Κατσαδιώτη, με τίτλους: «Εικόνισμα 1ο», «Εικόνισμα 16ο», «Εικόνισμα 17ο», «Ο Άγιος Χριστόφορος».
«Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε πράξη βανδαλισμού, βίας και λογοκρισίας που πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πινακοθήκη.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Παπαδόπουλος αφέθηκε ελεύθερος και υποστήριξε πως «το έκανα γιατί είναι μια βέβηλη έκθεση που προσβάλει το πρόσωπο της Παναγίας και των Αγίων».
PROTOTHEMA.GR

