Τουρίστες στην πόλη μας

Πάντοτε, πριν βρεθούμε σε μία πόλη του εξωτερικού, έχουμε ερευνήσει και προαποφασίσει ποια μουσεία θέλουμε να επισκεφτούμε. Και τις περισσότερες φορές οι ημέρες δεν είναι αρκετές, γιατί απλώς τα μουσεία και οι εκθέσεις δεν τελειώνουν ποτέ. Και σίγουρα αν τύχαινε να είμαστε τουρίστες στην ελληνική πρωτεύουσα, θα ακολουθούσαμε την ίδια τακτική. Συνήθως, όμως, είμαστε αναβλητικοί για τα μουσεία της πόλης που ζούμε. Γι’ αυτό η παρακάτω λίστα έχει στόχο να ενημερώσει και να υπενθυμίσει σε όλους μας τον πλούτο των αθηναϊκών μουσείων. Πάμε να δούμε μερικά από αυτά!

Τεχνόπολις
τεχνοπολις

Στον συγκεκριμένο χώρο βρισκόταν η άλλοτε βιομηχανική εγκατάσταση του Φωταερίου Αθηνών, που έπαψε να λειτουργεί το 1984 μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, και σήμερα έχει αναπλαστεί σε πολιτιστικό πολυχώρο. Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου εγκαινιάστηκε πριν δύο χρόνια στον ίδιο χώρο, καθώς επίσης και το Μουσείο της Μαρία Κάλλας, που στεγάζεται στην αίθουσα “Ανδρέας Εμπειρίκος”.

Στις εγκαταστάσεις της “Τεχνόπολης”, στο Γκάζι, θα βρείτε υπαίθριους και κλειστούς εκθεσιακούς χώρους, στους οποίους πραγματοποιούνται παρουσιάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις μουσικής, χορού, θεάτρου, φωτογραφίας, ζωγραφικής, κόμικς, αγιογραφίας και κάθε καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Αξίζει λοιπόν να ενημερώνεστε για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για μικρούς και μεγάλους.

Πληροφορίες για το μουσείο φωταερίου θα βρείτε εδώ και για τις προσεχείς εκδηλώσεις εδώ.

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

μουσειο αυτ

Οι λάτρεις του είδους θα βρουν στο μουσείο 300 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 110 εκτίθενται μονίμως και τα υπόλοιπα περιοδικά. Το αρχαιότερο όχημα της συλλογής είναι μια πυροσβεστική αντλία του 1895 ουγγρικής προέλευσης και το νεώτερο είναι μια Mercedes Benz 450 SL του 1980.

Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου (ΕΜΑ) εκτείνεται σε 3 ορόφους και βρίσκεται στον πολυχώρο πολιτισμού Capitol Mall στο κέντρο της Αθήνας. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να ζήσουν την εμπειρία της ταχύτητας οδηγώντας τον προσομοιωτή της F1, αλλά και να δουν ζωντανά ένα παλιό συνεργείο αυτοκινήτων.

Η είσοδος στην μόνιμη αυτή έκθεση είναι δωρεάν και τις ώρες λειτουργίας θα τις βρείτε εδώ.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

κυκλαδικης

Ιδρύθηκε για να φιλοξενήσει την προσωπική συλλογή του Νικολάου και της Ντόλλης Γουλανδρή. Στη συνέχεια, όμως, μια μεγάλη συλλογή κυκλαδικής και αρχαίας ελληνικής τέχνης έχει βρει στέγη από το 1986 στην οδό Νεοφύτου Δούκα, στο κέντρο της Αθήνας. Μία νέα πτέρυγα, στο νεοκλασικό Μέγαρο Σταθάτου, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηροδότου, στεγάζει περαιτέρω συλλογές. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην αρχαία Κυπριακή τέχνη ενώ μία από τις πλέον γόνιμες δραστηριότητες του μουσείου είναι οι περιοδικές, θεματικές εκθέσεις που οργανώνονται. Τις τρέχουσες εκθέσεις μπορείτε να τις βρίσκετε εδώ.

Ώρες λειτουργίας και τιμές εισιτηρίων εδώ.

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Ε.Μ.Σ.Τ)

εμστ

Η ανάπλαση του πρώην εργοστασίου Φιξ ολοκληρώθηκε φέτος, προσφέροντας ένα κτίριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής, ό,τι ακριβώς δηλαδή θα ταίριαζε σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης. Στο Ε.Μ.Σ.Τ θα βρείτε έργα τέχνης ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών, κυρίως του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Τα εκθέματα του μουσείου προκύπτον κατά κύριο λόγο από δωρεές και στόχος του είναι η κατάρτιση και ο εμπλουτισμός των μόνιμων συλλογών, αλλά και η έμφαση σε περιοδικές εκθέσεις.

Διεύθυνση: Βασιλέως Γεωργίου B, Αθήνα*
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή: 11.00 – 19.00, Πέμπτη: 11.00 – 22.00, Δευτέρα: Κλειστά
Εισιτήρια: 3€ (Μειωμένο/Φοιτητικό 1,5€).
Κάθε Πέμπτη η είσοδος είναι δωρεάν από τις 17:00 μέχρι τις 22:00.
Δωρεάν ξεναγήσεις : Πέμπτη στις 19:00 καθώς και την Κυριακή στις 12:00

*Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχει εγκατασταθεί προσωρινά στο κτίριο του Ωδείου Αθηνών, μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του πρώην εργοστασίου Φιξ, που θα αποτελέσει τη μόνιμη στέγη του.

Μουσείο Μπενάκη

μπεν

Το μουσείο Μπενάκη αποτελεί το παλαιότερο μουσείο της Ελλάδας, σαν ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου. Στεγάζεται από το 1929 στην οικία της αλεξανδρινής οικογένειας Μπενάκη, της οποίας η προσφορά στον πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα της Ελλάδας ήταν μεγάλη. Ωστόσο, τα συνεχώς αυξανόμενα εκθέματα επέβαλαν την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και τη δημιουργία αρκετών παραρτημάτων.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το καφέ το οποίο λειτουργεί στο 2ο όροφο και προσφέρει υπέροχη θέα στην Ακρόπολη, το Λυκαβηττό και τον Εθνικό Κήπο. Το εστιατόριο ενδείκνυται και για ρομαντικό δείπνο, ιδίως την Πέμπτη και το Σάββατο που παραμένει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα.

Διεύθυνση: το κεντρικό κτίριο βρίσκεται Κουμπάρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας.
Ώρες λειτουργίας και τιμές εισιτηρίων εδώ.

Σιδηροδρομικό Μουσείο

οσ

Ένα από τα πιο πρωτότυπα μουσεία της Αθήνας είναι το μουσείο του ΟΣΕ, το οποίο βρίσκεται στα Σεπόλια. Δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1970 και εγκαινιάστηκε το 1996. Στην οδό Σιώκου 4 θα θαυμάσετε από ατμάμαξες και επιβατικά οχήματα μέχρι χειροκίνητα μηχανήματα εκτυπώσεως εισιτηρίων, σερβίτσια φαγητού από παλαιά βασιλικά οχήματα, στολές και φυσικά ιστορικές φωτογραφίες.
Τα ωράρια λειτουργίας θα τα βρείτε εδώ ενώ η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν.

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

ιμε
Η ελληνική ιστορική μνήμη και παράδοση και η πορεία εξέλιξης του ελληνικού πολιτισμού έως σήμερα στεγάζονται στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Πουλοπούλου 38, Αθήνα). Το ίδρυμα στοχεύει στην κατανόηση του παρελθόντος και την αναγωγή του σε σημείο αναφοράς και έμπνευσης για το μέλλον, μέσα από σύγχρονες μεθόδους, τρισδιάστατα γραφικά, εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας και αλληλεπιδραστικές εκθέσεις, αλλά και διοργανώσεις συνεδρίων, σεμιναρίων και προβολών, οργάνωση ερευνητικών προγραμμάτων και κυρίως προβολή των εκθεμάτων, αξιοποιώντας ταυτόχρονα κάθε σύγχρονη τεχνολογία.

Απόρροια της τεχνολογικής εξέλιξης, είναι και ένα ακόμη πλανητάριο, η «Θόλος» , που αποτελεί το νέο ημισφαιρικό θέατρο εικονικής πραγματικότητας, ως μέρος του ιδρύματος φιλοξενώντας τις ψηφιακές συλλογές του.

ιμε2

Διεύθυνση: Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος (δίπλα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών).

Ώρες λειτουργίας και προβολές, θα βρείτε εδώ.
Πουλοπούλου 38, 118 51 Αθήνα

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

εθνικο

Το νεοκλασικό κτίριο του αρχαιολογικού μουσείου ταιριάζει άψογα με τις συλλογές που στεγάζονται μέσα σε αυτό και εκπροσωπούν όλους τους πολιτισμούς που άνθισαν στον ελληνικό χώρο, καθιστώντας το μουσείο ένα από τα αξιολογότερα του είδους του. Στην περιοχή των σύγχρονων Εξαρχείων, θα βρείτε εκθέματα από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της Ρωμαιοκρατίας. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου στον τομέα της αρχαίας τέχνης.

Διεύθυνση: μεταξύ των οδών Ηπείρου, Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, ενώ η κεντρική του είσοδος βρίσκεται επί της οδού Πατησίων 44, δίπλα από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. (Στάσεις μετρό: Βικτώρια, Ομόνοια).

Χειμερινό ωράριο: Δευτέρα: 13.00-19.30 & Τρίτη- Κυριακή & Αργίες: 08.30-15.00
Θερινό ωράριο: Δευτέρα: 13.00-19.30 & Τρίτη-Κυριακή : 08.00-19.30.

Εδώ θα βρείτε λεπτομέρειες σχετικά με τα εισιτήρια και τις τιμές τους.

Πολεμικό Μουσείο

πολεμικο
Στόχος του πολεμικού μουσείο είναι να συγκεντρώσει και να διαφυλάξει κάθε είδους πολεμικό κειμήλιο, καθώς και να τεκμηριώσει μέσα από μελέτες την πολεμική ιστορία της χώρας μας. Το εντυπωσιακό στοιχείο του μουσείο είναι ότι καλύπτει όλες τις εποχές πολεμικής δραστηριότητας από την πρώιμη εποχή του χαλκού μέχρι σήμερα.

Στην οδό Ριζάρη 2 (Μετρό Ευαγγελισμός) θα ανακαλύψετε ιστορικό αρχείο, αλλά και προσωπικά αρχεία, παλιούς χάρτες , φωτογραφικό υλικό, αλληλογραφία και ημερολόγια στρατιωτικών. Στο πολεμικό μουσείο στεγάζονται εκθέματα με θέμα από τον Μέγα Αλέξανδρο, το Βυζάντιο και την επανάσταση του 21, μέχρι τη μικρασιατική εκστρατεία, τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Παραρτήματα του πολεμικού μουσείου υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη , στα Χανιά, στο Ναύπλιο και στην Τρίπολη.

Χειμερινό Ωράριο : 09:00 – 17:00 Καθημερινά εκτός Δευτέρας
Θερινό Ωράριο : 09:00 – 19:00 Καθημερινά εκτός Δευτέρας
Κυριακή – Εθνικές Εορτές : 09:00 – 15:00

Γενική είσοδος: 3€ (Μειωμένο 1,5€). Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα η είσοδος είναι δωρεάν.

Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

νομισμ

Το Νομισματικό Μουσείο βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας και στεγάζεται σήμερα στο Ιλίου Μέλαθρον, την αρχοντική κατοικία του αρχαιολόγου Ερίκου Σλήμαν, «πατέρα της μυκηναϊκής αρχαιολογίας». Θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσεία ανά τον κόσμο, όσον αφορά στο είδος του. Στη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου 12, θα βρείτε μία συλλογή περίπου 500.000 νομισμάτων και άλλων αντικειμένων που ανάγονται από τον 14ο αιώνα π.Χ. μέχρι και σήμερα.

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα κλειστά. Τρίτη ως Κυριακή 8.30 – 16.00
Εισιτήρια: Ολόκληρο: 3€, Μειωμένο: 2€
Επίσης μπορείτε να προμηθευτείτε και ενιαίο εισιτήριο (ολόκληρο: 12€, Μειωμένο: 6€) για τα εξής τέσσερα δημόσια μουσεία: Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό & Χριστιανικό, Νομισματικό & Επιγραφικό
Πρόσβαση στο Μουσείο: Στάσεις Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο

Ευγενίδειο Πλανητάριο

ευγ

Το Ευγενίδειο Πλανητάριο είναι μέρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και αποτελεί έναν κοινωφελή και μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος συμβάλλει στην εκπαίδευση, κυρίως των νέων, σε θέματα επιστήμης. Δεν αποτελεί μουσειακό χώρο με συνηθισμένα εκθέματα, αλλά αξίζει μία επίσκεψη από όσους ασχολούνται με ζητήματα του σύμπαντος, της γης και της δημιουργίας της. Τις εντυπωσιακές ψηφιακές παραστάσεις θα τις παρακολουθήσετε στο Ίδρυμα Ευγενίδου. (Συγγρού 387, Π.Φάληρο, Είσοδος από Πεντέλης 11- 1η παράλληλη της Συγγρού) Οι ψηφιακές παραστάσεις κοστίζουν 6€ (μειωμένο 4€) ενώ οι ταινίες θόλου 8€ (μειωμένο 5€).

12
34

Μουσείο Ακρόπολης
ακροπολη
Από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει το Μουσείο της Ακρόπολης που «κατοικεί» στην πόλη μας εδώ και μόλις 5 χρόνια, έχοντας όμως δεχθεί πολυάριθμες διακρίσεις. Αξίζει φυσικά να το επισκεφθείτε σαν συνέχεια των ευρημάτων του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Πέραν των κλασσικών εκθεμάτων του μουσείου, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θεματικές παρουσιάσεις, οι κυριακάτικες δραστηριότητες, τρισδιάστατες προβολές και εκδηλώσεις, τις οποίες μπορείτε να ανακαλύψετε εδώ.
Μπορείτε επίσης να ξεκουραστείτε στο καφέ-εστιατόριο του μουσείου με θέα τον Παρθενώνα.

Ώρες λειτουργίας και τιμές εισιτηρίων εδώ.
ακρ

 

Για μια εικονική επίσκεψη 360 μοιρών στους εξωτερικούς χώρους του μουσείου της ακρόπολης κάντε κλικ εδώ.

Για έναν πιο αναλυτικό χάρτη όλων των μουσείων της Αττικής και περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.