Χαβιέ Μπαρδέμ: Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αδιαφορούμε για τη Γάζα

Ξεκάθαρη θέση για τον πόλεμο στη Γάζα και την γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ πήρε ο σπουδαίος Ισπανός ηθοποιός, Χαβιέ Μπαρδέμ, τονίζοντας πως ο κόσμος δεν μπορεί πια να παρακολουθεί αδιάφορος όσα συντελούνται στον πολιορκημένο θύλακα και απευθύνοντας έκκληση για ειρήνη στην περιοχή.

«Η ασφάλεια και η ευημερία του Ισραήλ και η υγεία και το μέλλον μιας ελεύθερης Παλαιστίνης θα είναι δυνατά μόνο μέσα από την ειρήνη και από μια κουλτούρα συνύπαρξης και σεβασμού» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press.

Με το ισραηλινό σφυροκόπημα να έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 40.000 Παλαιστίνιους, να έχει εκτοπίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας και να έχει ισοπεδώσει το μεγαλύτερο μέρος του τόπου, είναι πολλά εκείνα τα δημόσια πρόσωπα που παίρνουν θέση σε έναν άνισο πόλεμο.

«Γιατί (μιλάω) τώρα;» ρώτησε ο Μπαρδέμ, για να απαντήσει: «επειδή το να συνεχίσουμε να καθυστερούμε τις διαπραγματεύσεις και να επιστρέψουμε στο προηγούμενο status quo θα διαιώνιζε τον πόλεμο και τελικά θα μας οδηγήσουμε στο γκρεμό».

«Γινόμαστε μάρτυρες εγκλημάτων κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλημάτων όπως η απαγόρευση τροφίμων, νερού, φαρμάκων, ηλεκτρισμού, η χρήση, όπως λέει η UNICEF, του πολέμου κατά των παιδιών και του συλλογικού τραύματος που αυτός αφήνει για ολόκληρες γενιές» τόνισε ο Ισπανός ηθοποιός.

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι σε αυτά που συντελούνται» κατέληξε.