«Μια Ιστορία Ερωτα και Ποδοσφαίρου» του Μικέλε Σαντέραμο στο 1927 Art Space

”Περισσότερο από “σύγχρονο” συγγραφέα, θεωρώ τον εαυτό μου “ζωντανό” συγγραφέα. Συχνά οι ιστορίες μου μιλούν για ανθρώπους που είναι στενά συνδεδεμένοι με το μέρος στο οποίο ζουν. Ένα άλλο στοιχείο στα έργα μου είναι η παρουσία του Νότου […] ένας Νότος που δημιουργείται από ιστορίες βασάνων, από ανθρώπους με λίγα μέσα που παρόλα αυτά διεκδικούν το δικαίωμά τους να ζήσουν”. – (Μ. Σαντεράμο)

Το 1927 Art Space παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το θεατρικό έργο « Μια Ιστορία Ερωτα και Ποδοσφαίρου» του σύγχρονου Ιταλού συγγραφέα Μικέλε Σαντέραμο, σε σκηνοθεσία της Ακτίνας Σταθάκη.

Σε μια φτωχική πόλη της Νοτίου Ιταλίας, οι διαφορετικές κοινότητες Ιταλών και μεταναστών που ζουν εκεί αποφασίζουν, για να λύσουν τις διαφορές τους, να διοργανώσουν το πρώτο λαθραίο μουντιάλ του κόσμου: η κοινότητα που θα κερδίσει, θα αποκτήσει τον έλεγχο της πόλης για ένα χρόνο. Λίβυοι, Μαροκινοί, Βραζιλιάνοι, Ινδοί, Ιταλοί, προετοιμάζουν τις ομάδες τους. Καθώς εκτυλίσσεται το μουντιάλ, ένας Ιταλός παίκτης ερωτεύεται την αδελφή ενός Ινδού. Στην πορεία, ο έρωτάς τους θα έρθει αντιμέτωπος με τους νόμους του υποκόσμου, σε μια σύγκρουση που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές τους.

Έλκοντας απο τις παραδόσεις του νεορεαλισμού και του αφηγηματικού θεάτρου, με χιούμορ αλλά χωρίς να φοβάται να δείξει τη σκληρότητα του κόσμου για τον οποίο μιλά, η δραματουργία του Σαντεράμο δείχνει “ανθρώπους για τους οποίους ποτέ δε θα ακούσετε. Μια πλατεία που δε θα προβληθεί ποτέ στις ειδήσεις. Και όπου, παρόλα αυτά, κάθε βράδυ χτυπάει η καρδιά αυτών των ανθρώπων που κυνηγούν όνειρα, τα χάνουν, ερωτεύονται, αποτυγχάνουν”.

Σκηνοθετικό σημείωμα:

Γιατί “Μια ιστορία έρωτα και ποδοσφαίρου” σήμερα;
Γιατί αναρωτιέται – και μας προσκαλεί να αναρωτηθούμε κι εμείς: ποιός έχει δικαίωμα στην ομορφιά; ποιοί είναι όλοι αυτοί δίπλα μας – που ζουν στα υπόγεια των πολυκατοικιών μας και που επιμένουν λαθραία να ονειρεύονται και να ζουν;

Με όχημα ένα θέμα/θέαμα κατεξοχήν λαϊκό και “μαζικό” κεντημένο μαζί με μια ιστορία ρομαντική, το έργο του Σαντεράμο μας θυμίζει την ουσία του θεάτρου, που ανήκει σε όλους: το μοίρασμα μιας ιστορίας. – Ακτίνα Σταθάκη

Συντελεστές
Συγγραφέας: Μικέλε Σαντεράμο
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Ακτίνα Σταθάκη
Επιμέλεια κίνησης: Ελευθερία Κόμη
Φωτισμοί: Αννα Σαπουνάκη
Φωτογράφος: Ελευθερία Κατσιάνου
Επικοινωνία: Κατερίνα Π. Τριχιά
Βοηθός Παραγωγής: Φωτεινή Καραγιάννη
Παίζουν: Τάσος Θεοφιλάτος, Στεφανία Καλομοίρη, Φώτης Τσοτουλίδης
Παραγωγή: Between the Seas

Πληροφορίες:
Τοποθεσία: 1927 Art Space, Κυψέλης 35, 1ος όροφος
Έναρξη παραστάσεων: Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2024
Ημέρες και ώρες: Σάββατα στις 9μμ, Κυριακές στις 7.30μμ