Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου  οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος οργανώνουν πολλές εκδηλώσεις και δράσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο αναλυτικά:

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015
– Διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου Φίλοι; Φως-Φανάρι! από τη συγγραφέα Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη και την εικονογράφο Μαρία Τζαμπούρα. To Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 στις 12.00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Γνώση στα Ιλίσια (Γρηγορίου Αυξεντίου 26-28, τηλ: 2107787997).

– «Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν»: Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες & Από τη γη στη σελήνη. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν ο συγγραφέας Αντώνη Παπαθεοδούλουκαι η εικονογράφος Ίριδα Σαμαρτζή. To Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 στις 12.00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά στο Χαλάνδρι (Ανδρ. Παπανδρέου 11, τηλ.: 210-6800644).

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015
– Στις 9.30 π.μ. και στις 11.00 π.μ. μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ευκαρπίας & του Αριστοτελείου Κολεγίου θα βρεθεί ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς. Καλεσμένοι γονείς, παιδιά και φίλοι του βιβλίου. Στο βιβλιοπωλείο Παραμυθούπολη στην Ευκαρπία (Καβάφη 12, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 690314)

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015
– Κονσέρτο για λύκους και κοντραμπάσο από την ηθοποιό Μαρία Τερζάκη και το μουσικό Μίμη Σανδαλή. Μία δραματοποιημένη αφήγηση με ζωντανή μουσική των βιβλίων της αγαπημένης σειράς βιβλίων με τους Λύκους του Geoffroy De Pennart. Στις 19:00 μ.μ. στον παιδικό σταθμό Το σπιτάκι στο δάσος στο Χαϊδάρι (Κυπρίων Αγωνιστών 52).

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015
– Ο Φίλιππος Μανδηλαράς παρουσιάζει τα βιβλία του Η Ανάσταση του Χριστού & Τα θαύματα του Χριστού από τη νέα σειρά Η πρώτη μου Βίβλος. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν διαδραστικά οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη. Την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 18.00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης, στη Θεσσαλονίκη (Μητροπόλεως 92).

Σάββατο 4 Απριλίου 2015
– «Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν»: Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες & Από τη γη στη σελήνη. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν ο συγγραφέας Αντώνη Παπαθεοδούλου και η εικονογράφος Ίριδα Σαμαρτζή. Το Σάββατο 04 Απριλίου στις 12:00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Ιανός στην Αθήνα (Σταδίου 24).

– Παρέα με τη βραβευμένη συγγραφέα και εικονογράφο Λήδα Βαρβαρούση και τις φοιτήτριες του ΙΕΚ ΑΚΜΗ οι σημμετέχοντες θα παρακολουθήσουν το πιο κεφάτο κουκλοθέατρο για τους ήρωες των βιβλίων της σειράς Τρελοδαγκωνίτσες. Το Σάββατο 04 Απριλίου 2015 στις 12:00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Monogram στο Χολαργό (Υμηττού 17).

– Ο Φίλιππος Μανδηλαράς παρουσιάζει τα βιβλία του Η Ανάσταση του Χριστού & Τα θαύματα του Χριστού από τη νέα σειρά Η πρώτη μου Βίβλος. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν διαδραστικά οι μαθητές των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Δήμου Ευόσμου. Το Σάββατο 4 Απριλίου στις 14:00 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο Books & Toys στον Εύοσμο (25ης Mαρτίου 93, Θεσσαλονίκη, Τηλ.: 2310 747090).

Πέρα από τα παραπάνω, συγγραφείς θα επισκεφθούν και θα συναντήσουν μαθητές σε σχολικές τάξεις και βιβλιοθήκες για να συζητήσουν μαζί τους για την συγγραφή των βιβλίων και την αξία της ανάγνωσης. Αναλυτικά το πρόγραμμα επισκέψεων:

– 31 Μαρτίου: Η συγγραφέας Στέλλα Μιχαηλίδου συναντά τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη.
– 31 Μαρτίου: Η Μαρίζα Ντεκάστρο, μεταφράστρια του βιβλίου Θαύμα, συζητά για το βιβλίο με τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του δημοτικού σχολείου “Λεόντειο Λύκειο” Νέας Σμύρνης
– 1 Απριλίου: Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου συναντά τους μαθητές της Α’ τάξης του δημοτικού σχολείου “Λεόντειο Λύκειο” Νέας Σμύρνης με αφορμή το βιβλίο του Οι καλοί και οι κακοί πειρατές.
– 1 Απριλίου: Η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου Πετράκη συναντά τους μαθητές του 9ου νηπιαγωγείου Χαλανδρίου με αφορμή το βιβλίο της Θέλω πάντα να γελάς.
– 1 Απριλίου: Ο Φίλιππος Μανδηλαράς θα συναντήσει τους μαθητές του παιδικού σταθμού Φραουλίτσα στη Θεσσαλονίκη.
– 2 Απριλίου: Ο Άγγελος Αγγέλου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου θα μιλήσει για το βιβλίο του Τα μεγάλα ψέματα του Μικρού Ερμή.
– 2 Απριλίου: Ο Φίλιππος Μανδηλαράς συναντά τους μαθητές των 6ου & 16ου δημοτικών σχολείων Κατερίνης και μαζί συζητούν και παίζουν με τους ήρωες της μυθολογίας και της ιστορίας μέσα από τα βιβλία των σειρών Η πρώτη μου μυθολογία και Η πρώτη μου ιστορία.
– 3 Απριλίου: Η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου Πετράκη συναντά τα παιδιά και μιλά μαζί τους για το βιβλίο Θέλω πάντα να γελάς στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μοσχάτου
– 3 Απριλίου: Η Φραντζέσκα Αλεξοπούλου Πετράκη επισκέπτεται το 9ο δημοτικό σχολείο Κορυδαλλού και μιλά με τους μαθητές για το βιβλίο της Φίλοι Φως Φανάρι.
– 3 Απριλίου: Η Στέλλα Μιχαηλίδου σε δύο μοναδικές δραματοποιημένες αφηγήσεις του βιβλίου της Πολυξένη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νεάπολης & στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Συκεών στη Θεσσαλονίκη.
4 Απριλίου: Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη με αφορμή το βιβλίο της Θα σε σώσω ότι κι αν γίνει συναντά τους μαθητές του 7ου δημοτικού σχολείου Καλαμαριάς.